Bułki pszenno- żytnie

87 Komentarzy

Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki żytniej *
  • 20g świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać  sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
  3. Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę i 15 minut w ciepłe miejsce.
  4. Z ciasta uformować 6 bułeczek.
  5. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 minut.
  6. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.

Uwaga:

Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.

1 szklanka= 250ml.

Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz. 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Waldek · 4 lat temu
    Dzień dobry,piekę te bułki drugi raz. Są przepyszne, ale wychodzi mi trochę lejące się ciasto i trudno uformować piękną bułkę oraz ją naciąć W czym problem?Serdecznie pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Piotr Maksymiuk · 4 lat temu
      W ilości wody - ja długo eksperymentowałem nim utrafiłem. Są wrażliwe nawet na niewielkie różnice.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 4 lat temu
      Dodaj więcej mąki i będą super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Bułeczki palce lizać. A lekko ciepłe to niebo w gębie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 4 lat temu
    Tym razem zaciekawił mnie ten przepis i muszę przyznać, że bułeczki wyszły pyszniutkie. Ponieważ domownicy lubią mak, dodatkowo otrzymały posypkę z maku właśnie. To już kolejny przepis ze strony Pani Joasi (już zgubiłam rachubę, który) i kolejny... strzał w dziesiątkę! Polecam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 3 lat temu
      Bułeczki robione z podwójnej porcji czy ciasto tak urosło? :O moje niestety wyszly małe.. nic nie urosły w piekarniku :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Witam mam ochotę upiec te bułeczki mam mąkę żytnią pełnoziarniste typu 2000 i nie mam pszennej a mam tortową typu 450 czy mogę użyć te dwie mąki czy np daj tylko żytnią? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Wyszły super! Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 4 lat temu
    Ci zrobić gdy środek bułki się kruszy a skórka jest twarda i krucha?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Zrobiłam o 1/3 składników więcej. Idealnie 9 bułek na blaszkę. Bulki pyszne. Polecam. Córki zajadają aż miło ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pariseth · 4 lat temu
    Świetny przepis. Dzisiaj zrobiłam drugi raz, tym razem z podwójnej porcji, bardzo smaczne i świeże bułeczki w sam raz na śniadanie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 4 lat temu
      A ile dala Pani drożdży? Tez razy 2, czyli az 40g? I sol tez podwojnie? Z gory dziekuje za odp, tez chcce zrobic podwojnie :-)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monika · 4 lat temu
        No jeśli podwójna porcja to logiczne, że wszystkiego dajemy 2 razy tyle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 4 lat temu
    Bardzo dobry przepis sprawdza się w 100%. Nie miałem ziaren, dodałem nieco kminku do ciasta, dał fajnego lekkiego kopa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 5 lat temu
    Czy można użyć oleju zamiast Oliwy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Landka · 5 lat temu
    Z tego samego przepisu zrobiłam wieelką bułę w formie bochenka, genialne (y)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magdalena · 4 lat temu
      Ile czasu w piekarniku i na ile stopni? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Pyszne. Muszę zamykać kuchnie (giggle) Dzieci rzuciły się i robię jeszcze raz, bo mąż nie spróbuje nawet po pracy ;) Dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olala! · 5 lat temu
    Bułki są smaczne i pulchne ale wyrosły nie wysokie. Mam wrażenie że za bardzo się rozlazły, dlaczego? Może za mało mąki albo nadmiar soli bo bułki są wyraźnie słone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 4 lat temu
      Za mało mąki moim zdaniem.
      Pierwszy raz piekę z tego przepisu i też dodałam trochę wiecej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 5 lat temu
    Dziękuję. Są przepyszne, piekę je z Twoich proporcji odrobinę zmieniając proces przygotowania i wyrastania, a mianowicie drugie wyrastanie odbywa się w lodówce przez kilka godzin :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Naprawdę smaczne bułeczki;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 5 lat temu
    Pychota. Mój syn wcina aż uszy mu sié trzęsą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 6 lat temu
    Przepis fajny ja zmieniłem proporcje na rzecz mąki żytniej. Dodaje jeszcze słonecznik i siemię lniane
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MM · 6 lat temu
    Najlepsze bułki i hiper proste do zrobienia. Piekłam je już mnóstwo razy i wciąż wracam do tego przepisu. BRAWO
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 6 lat temu
    Wyszły super tylko ja jeszcze do ciasta dodałam siemię lniane, słonecznik i sezam i po wierzchu jeszcze posypałam. Będę częściej robić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 7 lat temu
    Dlaczego rozczyn z drożdży nie rośnie mi na wodzie, jedynie na mleku (daję takie same ilości produktów)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      nowak · 7 lat temu
      Cześć. Może używasz chlorowanej wody... Weź mineralną, żeby ci nie wybiła drożdży.:)