Bułki pszenno- żytnie

87 Komentarzy

Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki żytniej *
  • 20g świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać  sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
  3. Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę i 15 minut w ciepłe miejsce.
  4. Z ciasta uformować 6 bułeczek.
  5. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 minut.
  6. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.

Uwaga:

Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.

1 szklanka= 250ml.

Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz. 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Nie piekę za dużo ani za często, na te bułeczki ochotę wielką miałam i upiekłam. Wyszły przepyszne z tym, że ze strasznie twardą skorupką. Z tego względu, że jak wspomniałam doświadczona w tej dziedzinie nie jestem chciałam zapytać czy po prostu trzymałam za długo te bułki w piekarniku( na spieczone jednak nie wyglądały) czy mogła by być inna przyczyna tej bardzo twardej skorupki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Witam, przepis wyglada na swietny, czy zamiast swiezych drozdzy mozna wykorzystac drozdze instant ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 10 lat temu
    Dużo roboty a raczej czekania ale opłacało się, bułeczki wyszły przepyszne, posypałam dodatkowo słonecznikiem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    m_tusia · 11 lat temu
    Wspaniałe wyszły! dodałam troszkę otrębów jeszcze i bałam się, że ciasto zbyt zwięzłe będzie, ale efekt genialny! O dziwo, jak zwykle mi się udaje, nie ma zakalca :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgorzata · 12 lat temu
    bułeczki wyszły super
    dzięki ;-}
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    Ojej jakie śliczne ci wyszły! :) Bardzo sie ciesze że to już kolejny mój przepis który zrobiłaś i się udały ! :) Pozdrawiam cię ciepło