Pszenne, drożdżowe bagietki przygotowane na maślance. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki pszennej (300g)
2/3 szklanki maślanki (temperatura pokojowa)
4 łyżki ciepłej wody
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 ¼ łyżeczki soli
1 łyżka roztopionego masła
Dodatkowo:
1 jajko
ewentualnie mak do posypania bagietek
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać do miski. Dodać sól, roztopione masło, maślankę, na końcu wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ręcznie lub mikserem ok. 8 minut, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto powinno się lekko lepić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować bagietkę, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Kolejno posmarować bagietki rozkłóconym jajkiem, posypać makiem. Bagietki można naciąć delikatnie żyletką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do zarumienienia w temperaturze 180°C.