
Pszenne, drożdżowe bagietki przygotowane na maślance. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 2 szklanki mąki pszennej (300g)
 - 2/3 szklanki maślanki (temperatura pokojowa)
 - 4 łyżki ciepłej wody
 - 20g świeżych drożdży
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1 ¼ łyżeczki soli
 - 1 łyżka roztopionego masła
 
Dodatkowo:
- 1 jajko
 - ewentualnie mak do posypania bagietek
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
 - Resztę mąki przesiać do miski. Dodać sól, roztopione masło, maślankę, na końcu wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ręcznie lub mikserem ok. 8 minut, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto powinno się lekko lepić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 - Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować bagietkę, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
 

- Kolejno posmarować bagietki rozkłóconym jajkiem, posypać makiem. Bagietki można naciąć delikatnie żyletką.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do zarumienienia w temperaturze 180°C.
 
Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 20 min. | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
około 25 min. | |
| 
 Czas oczekiwania:  | 
1 godz. 40 min. | |
| 
 Liczba sztuk:  | 
2 | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski | 

