Puszyste bułeczki na drożdżach z dodatkiem otrębów o ładnym, nietypowym kształcie.
Składniki:
300g mąki pszennej
50g otrębów lub płatków owsianych
20g oleju roślinnego (= 2 łyżki)
15g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
190g wody o temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 2 łyżkami wody. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt twarde.
Uformować z ciasta kulę. Posmarować ją delikatnie olejem roślinnym i przełożyć do miski. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułeczkę. Można uformować bułki o dowolnym kształcie. Chcąc uzyskać kształt taki jak u mnie, należy z każdej porcji ciasta uformować najpierw wałek. Następnie zrobić luźny węzeł. Jedną końcówkę przełożyć od dołu do góry, wciskając ją do środka. Drugą końcówkę przełożyć od góry do dołu, również wkładając do środka. Jeśli ciasto będzie się kleić nie podsypywać go mąką tylko natłuścić ręce olejem lub oliwą.
Gotowe bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 40- 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki spryskać spryskiwaczem z olejem lub posmarować olejem przy pomocy pędzla. Boki spryskać wodą.
Piec ok. 10 minut w temperaturze 230°C. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec dalej ok. 5 -10 minut. Bułki powinny być wyraźnie zarumienione. Bułki ostudzić na kratce z piekarnika.
Przepis pochodzi ze strony: www.pracowniawypiekow.blogspot.com, autor: Liska, „Bułeczki otrębowe jak grahamki”.
Bułeczki za pierwszym razem z podwójnej ilości z otrębami pszennymi wyszły rewelacyjnie!!!
Za 2 razem też z podwójnej ilości ale z płatkami są w piekarniku. wyglądają super.
Piekłam w niższej temp. niż podana 180'C z termoobiegiem po osiągnięciu temp. ponieważ wkładam do zimnego piekarnika.
Noi upiekłam tym razem wyrosły bardziej ale na mące szymanowskiej 480,zamiast oliwy dałam olej,uzyłam drożdzy świeżych zamiast instant,ale i tak odbiegają od pani bułek i niewiem czemu,moze zmniejszyć ilość otrąb?Kajzerki robilam zmpani przepisu wyszły idealne a te niewiem pech jakis czy co..proszę o poradę:-)
Mam problem z bułeczkami,upiekłam je wg przepisu mąka 650 przenna,otręby przenne i owsiane pól na pół,drożdze instant niestety bułki praktycznie mi nie wyrosły,takie małe gluty mi wyszły:-)Moze za ciężka mąka?Spróbuje z mąką szymanowską 480,i zmienie drożdze na swieze,a moze przez drozdze instant?Tyle razy pieke rózne bułki i chleby i było ok a teraz taki klops:-)
Jestem na etapie początkującego piekarza twój przepis jest Extra od paru dni piecze te bułeczki są pyszne przepis można też zastosować do Automatu tylko zachować kolejność :Woda olej,mąka,otręby,cukier,sól,drożdże,
Program (dough)do wyrobienia Ciasta
Pozdrawiam
Andrzej :-)
Świetny przepis, właśnie wyciągnęłam bułeczki z piekarnika. niestety nie będę ich jeść bo nie mogę jasnego pieczywa ale mężuś i córka będą bardzo zadowoleni. pozdrawiam :lol:
Emilia
Witaj Joanno! Bułeczki otrębowe wg Twojego przepisu wypróbowałam trzy dni temu (19-go lutego). Dodałam otręby owsiane. Pyszne! Dzięki za przepis. Pozdrowienia z Kaszub!