Drożdżowe bułki z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju. Bułki są miękkie, aromatyczne od pomidorów i mają ładną pomarańczową barwę. Najlepiej smakują z wędliną lub serem. Są również dobrym dodatkiem do sałatek.
Składniki na 6 bułek:
350 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
150 ml lekko ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
1 jajko (rozmiar M)
70 g suszonych pomidorów w oleju (przed ważeniem odsączyć je na ręczniku papierowym)
2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
Sposób przygotowania:
Lekko ciepłą wodę wymieszać z cukrem, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Pomidory pokroić drobno.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól, jajko, pokrojone pomidory, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto np. mikserem z mieszadłami, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i głęboko naciąć np. żyletką lub ostrym nożem. (Porządnie naciąć bułki, bo mocno rosną i pękają, czasami gdzie im się podoba ;))
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
ale mam smaka na nie! kocham pomidory susozne z bułka i oliwą, w ogóle teraz często pieke różne takie bo kupilismy Kohersena mycook - robota, wyrabia 100X lepiej odemnie i to raz dwa mam spokój