Bułki pycha 😋 zastanawiam się czy mozna włożyć do foremki i zrobić w formie chlebka 🥖 🤔
Bułki z suszonymi pomidorami
Drożdżowe bułki z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju. Bułki są miękkie, aromatyczne od pomidorów i mają ładną pomarańczową barwę. Najlepiej smakują z wędliną lub serem. Są również dobrym dodatkiem do sałatek.
Składniki na 6 bułek:
- 350 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml lekko ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko (rozmiar M)
- 70 g suszonych pomidorów w oleju (przed ważeniem odsączyć je na ręczniku papierowym)
- 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
Sposób przygotowania:
- Lekko ciepłą wodę wymieszać z cukrem, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Pomidory pokroić drobno.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól, jajko, pokrojone pomidory, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto np. mikserem z mieszadłami, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i głęboko naciąć np. żyletką lub ostrym nożem. (Porządnie naciąć bułki, bo mocno rosną i pękają, czasami gdzie im się podoba ;))
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość sztuk: |
ok. 6 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 55055
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.