Bułeczki delikatnie cytrynowe

15 Komentarzy

Bułeczki delikatnie cytrynowe

Bardzo puszyste i delikatne bułeczki. Cudownie pachnące cytryną. Bułeczki można odrywać i jeść same lub np. z masłem i konfiturą.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 6g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży instant
  • 100ml mleka
  • 60g cukru
  • 60g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • ¾ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • migdały w płatach lub kawałkach

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski. W środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Rozpuścić je w części lekko ciepłego mleka rozrobionego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawić na 5 minut, aby zaczyn wyrósł. Następnie dodać resztę składników, wlewając powoli mleko i wyrabiająć ciasto ok. 10 minut. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Jest również bardzo klejące. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. (Trwa to ok. 1- 1,5 godziny).
  2. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Zamiast papieru można wysmarować tortownicę masłem). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 9 równych części. Z każdej formować bułeczkę i wkładać do tortownicy (jedną bułeczkę do środka, resztę wkoło). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (na ok. 1- 1,5 godziny).

2

  1. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżeczką wodyi posypać migdałami.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Przepis z blogu Majanki.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek3

Czas oczekiwania:

do 3 godzin
zegarek2

Czas pieczenia:

ok. 20 minut
porcje

Liczba sztuk:

9
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułeczki delikatnie cytrynowe

Bułeczki delikatnie cytrynowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Piekę wiele różnych bułeczek. Ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Bułeczki są miękkie i puszyste. Idealnie cytrynowe. No i szybkie w przygotowaniu, bo formowanie kształtu nie wymaga szczególnych zabiegów ani umiejętności :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Ekstra! W końcu udało mi się zrobić mięciutkie bułeczki :) Wyszły idealne, dziękuje za ten przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    silvia · 14 lat temu
    Zrobiłam, piękne pyszne:) w formie oddzielnych bułeczek też byłyby rewelacyjne. My pożarliśmy z konfiturą pomarańczową, której lekko gorzki smak sprawił, że były jeszcze ciekawsze;D

    Na pewno zaśpiewam peany na twój temat na moim blogu cudna inspiracja:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 15 lat temu
    [b]Gospodarna[/b] bardzo mi miło. Dziękuję za zaproszenie. Skontaktuję się z Tobą mailowo. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gospodarna · 15 lat temu
    Czy miałabyś tym razem ochotę pogospodarzyć WP?
    Wystarczy przepis zamieścić u siebie w środę przed pieczeniem. My zamieszczamy u siebie. Potem My robimy podsumowanie.
    Pozdrawiam
    Gospodarna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izaa · 15 lat temu
    ślicznie wyglądają bułeczki takie puszyste...;):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 15 lat temu
    Piękne bułeczki:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivon · 15 lat temu
    Jakie smakowitości !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 15 lat temu
    Piekne, puszyste buleczki ;) A ja bez sniadania, wiec popropsze kilka ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zaytoon · 15 lat temu
    Wspaniale wyglądają!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 15 lat temu
    uwielbiam, gdy drożdżowe ciacho tak szybko rośnie :) a bułeczki niezwykle apetyczne i barrrdzo puszyste!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 15 lat temu
    Cudowne, puchate bueczki. Potwierdzam, że są pyszne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 15 lat temu
    [b]Asieja[/b] dokładnie, zapach był cudowny.
    [b]Majana[/b] również dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 15 lat temu
    Jak cudownie Ci wyszły Joasiu! Piękne, po prostu piękne!:)
    I z kawałkami migdałów tez świetny pomysł.
    Dziękuje za wspólne pichcenie :)

    Pozdrowienia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 15 lat temu
    och tak.. zapach musiał byc cudowny!

Przepisy na klasyczne bułki i bagietki

W tej kategorii „Bułki i bagietki” znajdziesz przepisy na tradycyjne bułki jak bułki pszenne na drożdżach oraz puszyste bułki hamburgerowe. Domowe bułki są idealne na śniadanie, kanapki lub jako dodatek do posiłków, z miękkim wnętrzem i delikatną skórką.

Bułki i bagietki – również bezglutenowe i zdrowe przepisy

Są tu także zdrowsze przepisy, np. rustykalne bagietki bezglutenowe czy gryczane bułki bezglutenowe z siemieniem lnianym. Te bułki i bagietki są lekkie, naturalne i idealne dla osób na diecie bezglutenowej lub szukających alternatywy dla klasycznego pieczywa.

Chrupiące bułki i bagietki

Zobacz przepisy na bagietki, takie jak bagietki na zaczynie poolish czy delikatne bagietki jogurtowe. Dzięki poolish bagietki zyskują chrupiącą skórkę i miękki środek, a wersje z jogurtem są lekko wilgotne i puszyste.

Wyszukane bułki i bagietki – z ziarnami i dodatkami

Wśród wypieków znajdziesz bułki dodatkami ziaren, przypraw, suszonych warzyw i ziół. To smaczne, odżywcze bułki, które świetnie sprawdzają się przy kanapkach i przekąskach.