Miękkie, puszyste, pszenne bagietki na drożdżach, upieczone z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Składniki:
250ml jogurtu naturalnego (dałam 3,5%)
około 400g mąki pszennej
20g drożdży świeżych
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z 50ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski wlać jogurt, dodać sól i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Mąki dodać tyle, aby ciasto było gładkie, pulchne i ewentualnie leciutko klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto podzielić na pół i uformować dwie bagietki. (Można posmarować ręce olejem, aby ciasto nie kleiło się do rąk). Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.
Po wyrośnięciu delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto i posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C.
Zrobilam. Wyszly sliczne jednakze jogurt sprawia to ze przypomina w smaku sourdough bakietke . Niestety Naleze do smakoszy tych zwyklych/ slodszych bulek. Ogolnie przepis b. dobry
[b]Gosiu[/b] to tak jest jak się ma przepis w głowie, a nie zrobi listy zakupów 8) Mogłam lecieć po ten miód, ale się zmobilizowałam i postanowiłam sama coś pomieszać.
[b]Viri[/b] czy bułki, czy bagietka w smaku wyjdzie to samo :lol: wizualnie tylko jest różnica. A my jakoś podobnie ostatnio pieczemy: drożdżówki, teraz bagietka, ciekawe co będzie następne ;-)
Skąd ja to znam :) Tez tak mialam, upatrzylam sobie przepis..wybralam sie na zakupy i zapomnialam czegos ;/
Ale tak oto powstaje odrobine inny przepis, ale za to jaki wspaniały;)
Sliczne bagietki, wygladaja na puszyste i mieciutkie:)
Pozdrawiam