Bagietki jogurtowe

16 Komentarzy

Bagietki jogurtowe

Miękkie, puszyste, pszenne bagietki na drożdżach, upieczone z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • 250ml jogurtu naturalnego (dałam 3,5%)
  • około 400g mąki pszennej
  • 20g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z 50ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski wlać jogurt, dodać sól i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Mąki dodać tyle, aby ciasto było gładkie, pulchne i ewentualnie leciutko klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Ciasto podzielić na pół i uformować dwie bagietki. (Można posmarować ręce olejem, aby ciasto nie kleiło się do rąk). Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.

02

  1. Po wyrośnięciu delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto i posmarować rozkłóconym jajkiem.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz.25 min.
porcje

Liczba sztuk:

2
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

bagietki jogurtowe

Bagietki jogurtowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaszubka · 3 lat temu
    Rewelacja. Wykorzystałam do zapiekanek. Wyszły świetnie. Następnym razem zjemy zamiast bułek na śniadanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ann · 4 lat temu
    Pyszne! Ja je robię krótsze i grubsze - wychodzą małe bochenki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 9 lat temu
    Zrobilam. Wyszly sliczne jednakze jogurt sprawia to ze przypomina w smaku sourdough bakietke . Niestety Naleze do smakoszy tych zwyklych/ slodszych bulek. Ogolnie przepis b. dobry
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 9 lat temu
    [quote]Witam chciałam upiec w/w bułeczki w sobotę rano na śniadanie, czy można zostawić wyrobione ciasto na całą noc?[/quote]

    Ja zostawiłam i wyszły dobre :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Olu[/b] niestety nie wiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Witam chciałam upiec w/w bułeczki w sobotę rano na śniadanie, czy można zostawić wyrobione ciasto na całą noc?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Ewka[/b] przyczyny mogą być różne:
    za dużo mąki
    za mało wyrośniete ciasto/ zaczyn
    za mało wyrobione ciasto
    zimne składniki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewka · 10 lat temu
    mi nie wyszły, zrobiły się ciężko, a wszystko robiłam zgodnie z zaleceniami :( jaki może być powód, że są ciężkie ? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    właśnie spróbowałam bułeczek upieczonych z tego przepisu i jestem zachwycona w 100%, będę często je piekła :) polecam!
    Magda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Gosiu [/b] to konfitura z czarnej czereśni, ale to kupna :-*
    [b]Paula i Majanko[/b] to może zorganizuję śniadanie u mnie :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    takie pieczywko na śniadanie z dżemem... ideał!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Jakie one są urocze! Mięciutkie, super:)

    Zjadłoby się taką z dżemikiem:)
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    No tak:)
    Ale dodam, ze ta konfitura wyglada pysznie...z czego to czarna porzeczka czy jagody? Bo teraz mi chodzi po glowie, zeby tez cos zrobic:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Gosiu[/b] to tak jest jak się ma przepis w głowie, a nie zrobi listy zakupów 8) Mogłam lecieć po ten miód, ale się zmobilizowałam i postanowiłam sama coś pomieszać.
    [b]Viri[/b] czy bułki, czy bagietka w smaku wyjdzie to samo :lol: wizualnie tylko jest różnica. A my jakoś podobnie ostatnio pieczemy: drożdżówki, teraz bagietka, ciekawe co będzie następne ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viridianka · 14 lat temu
    a ja miałam piec dzisiaj bułki jogurtowe! i teraz nie wiem czy iść w bułeczkę czy bagietkę (:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    Skąd ja to znam :) Tez tak mialam, upatrzylam sobie przepis..wybralam sie na zakupy i zapomnialam czegos ;/
    Ale tak oto powstaje odrobine inny przepis, ale za to jaki wspaniały;)
    Sliczne bagietki, wygladaja na puszyste i mieciutkie:)
    Pozdrawiam