Fougasse
Fougasse to obecnie bardzo modne, a w dodatku łatwe do wykonania pieczywo. Pochodzi z tej samej rodziny, co Focaccia. Ma specyficzny kształt, najczęściej w formie liścia, chrupiącą skórkę i przyjemnie mięciutki miąższ.
Składniki na 6 sztuk:
- 10g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
- 10g soli
- 350g wody (lub 350ml, jednak autor zaleca wodę zważyć)
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól i wodę. Miskę przytrzymać jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto ok. 2- 3 minut. Następnie przełożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać ok. 5- 10 minut, na elastyczne, sprężyste ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
- Blat posypać grubo mąką. Całe ciasto przełożyć na blat. (Z ciastem należy cały czas obchodzić się delikatnie, aby w środku ciasta pozostało jak najwięcej powietrza). Ciasto rozpłaszczyć rękami mniej więcej na kwadrat i posypać z góry grubo mąką.
- Ciasto przeciąć na pół, najlepiej używając plastikowej szpatułki. Każdą połówkę przeciąć kolejno na trzy jednakowe części. Wszystkie części ciasta dobrze posypać mąką.
- Każdą część ciasta przeciąć przez środek, prawie do brzegów. Po obu stronach zrobić po 2- 3 nacięcia. Nacięcia rozciągnąć lekko rękami, aby powstały spore otwory, które nie posklejają się podczas pieczenia. (Autor zaleca, aby nie kombinować i nie robić za dużo nacięć. Lepiej mniej i dobrze otwartych. Mniejsze mogą się posklejać podczas pieczenia).
- Fougasses przełożyłam na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Autor zaleca wyłożyć Fougasses na rozgrzany kamień lub odwróconą do góry dnem, rozgrzaną blachę.
- Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i ściany piekarnika spryskać wodą. (Należy zrobić to w miarę szybko, aby jak najmniej ciepła uciekło z piekarnika). Zmniejszyć temperaturę do 230°C i piec Fougasses przez 10- 12 minut (u mnie ok. 15-20 minut) na złoty kolor.
Uwaga: Do ciasta można dodać (pod koniec wyrabiania) przekrojone na pół i bez pestek oliwki, prażoną cebulkę, czy upieczoną i pokrojoną w paski paprykę lub tuż przed samym pieczeniem „wcisnąć” w ciasto trochę świeżego rozmarynu lub tymianku.
Jeśli chcecie Fougasses zamrozić, należy podpiec je przez 6- 7 minut, ostudzić, zapakować we worek do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem zamrożone Fougasses włożyć do nagrzanego do 180- 200°C piekarnika i piec ok. 12 minut.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: „Brot für Genießer: 53 Variationen” słynnego piekarza Richarda Bertinet.
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
Czas oczekiwania: |
1 godz. | |
Czas pieczenia: |
około 15 min. | |
Liczba sztuk: |
6 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |