Faworki (chrust)

470 Komentarzy
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 11 lat temu
    Moje chrusty wyszły pysznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julka · 11 lat temu
    Zrobilam razem z 5-letnia corka, chrust wyszedl pyszny i zniknal z talerzy bardzo szybko. :lol: Bardzo dobry przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 11 lat temu
    Robilam pierwszy raz w zyciu. Wyszly mieciutkie i pyszne! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysiek · 11 lat temu
    Pyszne wyszły faworki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Dzisiaj robiłam chrusty z Pani przepisu i wyszły przepyszne a muszę zaznaczyć, że robiłam chrusty pierwszy raz w życiu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Igor · 11 lat temu
    A zbijac walkiem to znaczy uderzac walkiem o ciasto?? ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    W Hiszpani tez trudno o kwasna, gesta smietane, ale znalazlam w supermarkecie Creme Fraiche. Swietnie sie nadaje. Pozdrawiam i lece do faworkow.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 11 lat temu
    pyyyycha :)wyszły super! Moja rada- baaaardzo cieniutko rozwałkować ciasto wtedy wyjdą bardzo kruche. Polecam przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 11 lat temu
    Gorąco polecam przepis! Faworki wyszły przepyszne :) Robiłam na półtorej tej porcji i wyszło ich naprwde sporo :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiucha · 11 lat temu
    Faworki to jest to, co mam na dzisiaj w planach :)! Mam tylko pytanie, z racji tego, że nie jadam słodkości (nawet w tłusty czwartek ;)) faworki mają być tylko dla narzeczonego... ile mniej więcej sztuk "wyjdzie" z podanego przepisu? Chciałabym go podzielić na rozsądną porcję dla jednego łasucha :)

    Pozdrawiam!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    moze byc ocet 10 % ale pół łyżeczki ???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Ewo tak, może. Możesz dać całą łyżkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    Faworki najlepiej smażyć na patelni czy w garnku? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    a co jak ktoś nie ma kwaśnej śmietany? wyjdą z normalnej? i spirytusu też nie mam. Podobnie jak octu 6% jak się okazuje nie ma w tym diabelnym Meksyku wielu rzeczy ale bardzo chciałabym zrobić faworki więc proszę o rady
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Kasiu może być jogurt grecki, a zamiast spirytusu rum, wódka, ocet.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kasia · 8 lat temu
        Joanna dziękuję za odpowiedź rumu jak to na karaibach nie brakuje ale niestety coś takiego jak jogurt grecki nie istnieje podobnie jak żadne inne przetwory mleczne o kwaśnym smaku ale może znajdę coś w niszowych sklepach z jedzeniem ze stanów. Jeszcze raz dzięki może uda mi się je zrobić chociaż w domu temperatura 32 stopnie i wszystko się rozpływa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kama · 11 lat temu
    Czy do faworków zamiast spirytusu mozna dodac wódki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Faworki wyszły pyszne, gorąco polecam ! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 11 lat temu
    Świetny przepis wyszła pycha. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 12 lat temu
    [quote]Dla osob z UK - bez paniki, oczywiscie ze mozna kupic kwasna smietane w UK, trzeba szukac sour cream w sklepie Asda, Co-operative, SPAR...[/quote]

    Creme fraiche jest tez idealna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 12 lat temu
    Dla osob z UK - bez paniki, oczywiscie ze mozna kupic kwasna smietane w UK, trzeba szukac sour cream w sklepie Asda, Co-operative, SPAR...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 12 lat temu
    Moja mama zawsze smaży razem z kawałkiem ziemniaka, podobno zapobiega to przypalaniu się tłuszczu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 12 lat temu
    Wielkie dzieki za rade dot. jogurtu greckiego. Tez mieszkam w UK i juz zaczelam panikowac skad wytrzasnac gesta kwasna smietane. :lol: