Faworki (chrust)

463 Komentarzy
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    melka9770 xD · 1 lat temu
    Nie polecam, przepis jest niedopracowny. Już któryś raz nie wychodzi mi biorąc przepisy od tej pani skladniki nie są proporcjonalne. Albo ciagle wychodzi coś za żadkie i trzeba wrabiać mąkę na masową ilość albo za sztywne. To samo sie tyczy tego że pani ma chyba problemy z odmierzaniem produktów. Pierw jest napisane "2 szklanki mąki=300g" po czym u dołu jest podpis że u nieb w kuchni "1 szk to 250g". Jest zasadnicza roznica. Sypiąc w tym przepisie 300 g mąki a 500g.. chcialam zrobić na podwójną ilość mąki. Bardzo mocno się zdziwiłam poprzez ten ukryty chaczyk bo zamiast 600 gramów mąki powinnam zużyć 1kg 🙂..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Barbara · 1 lat temu
      A pani ma wyraźny problem.z ortografią 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ala · 1 lat temu
      Przecież w opisie jest napisane, że 1 szklanka to 250 MILILITRÓW a nie GRAMÓW 🤦 Trzeba czytać ze zrozumieniem zanim się kogoś skrytykuje...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Faworki super. Robiłam je późno i nie dałam rady bić ciasta, ale starałam się wałkować bardzo cienko i powychodziły z pęcherzykami. Są bardzo smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marika · 1 lat temu
    Dziękuję za przepis , robiłam dziś pierwszy raz i wyszły pyszne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 1 lat temu
    Czy faworki wychodzą trochę mokre 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiolka · 1 lat temu
    Dziwny i nie dobry ten przepis. Faworki w ogóle nie słodkie pomimo tego, że dałam 1 łyżeczkę więcej cukru. Dziwna konsystencja ich , wcale nie kruche i kwaśne w smaku pomimo tego że dałam mniej śmietany niż było w przepisie. Nie polecam go . Faworki wyszły nie dobre 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 1 lat temu
    Super przepis .👍Dziękuję . Pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Jak na tą ilość mąki to tych około 5 kopiastych łyżek śmietany to jest za dużo. Każda łyżka jest inna tak jak szklanka. Najlepiej napisać w gramach ile ma być śmietany. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Nie wyszło. Ciasto się klei do rąk, ani wałkować ani nic nie szło. Dosypywałam mąki aż w końcu wyszła kula gumowa i nadal nic. Ciasto poszło do śmietnika. Nie polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magic · 2 lat temu
    Zasadnicza różnica między faworkami a chrustem jest taka, że faworki są grubsze i często drożdżowe. Są bardziej miękkie i w smaku przypominają raczej oponki niż kruchy chrust.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina grodziska · 2 lat temu
    Ciasto jest super faworki są pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Wyszły pyszne !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 2 lat temu
    Trochę więcej dodałam mąki. Ocet 10% wyszły pyszne. Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Nie miałam kwaśnej śmietany, dodałam jogurt naturalny gesty też super wyszły
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 1 lat temu
      wlasnie szukam czy mozna zmienic na yogurt bo nie mam smietany. :) dzieki  Asia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 2 lat temu
    Polecam mi wyszło z 140 a może i więcej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ida · 2 lat temu
    Pyszne i łatwe w przygotowaniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daga · 2 lat temu
    Bardzo dobry przepis faworki wysmienite :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malo · 2 lat temu
    Super przepis faworki jak ta lala! Robilem pierwszy raz taki speciał i napewno nie ostatni 😊 dodałem wiecej maki bo 300g to za mało, moze dlatego ze śmietany dodalem wiecej nie wazne wyszly super. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 2 lat temu
    Właśnie zrobiłam faworki z tego przepisu są naprawdę bardzo chrupiące ciasto bardzo ładnie się rozwałkowuje. Szczerze to jeszcze nigdy tak gładko mi nie poszło🤭😆
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KASIA · 2 lat temu
    Czy mozna pół ciasta wysmarzyc na drugi dzień?? Jak je przygotować dobtrho6
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta Struk · 2 lat temu
    Jak dla mnie pyszne. Mi wyszło 80 sztuk, bo robiłam różnej wielkości. Przepis bardzo dobry. Polecam