Bułeczki świąteczne

10 Komentarzy
Bułeczki świąteczne

Smaczne, bardzo aromatyczne, słodkie bułeczki bożonarodzeniowe. Wspaniale pachną, jak pierniczki. Mają smaczną, słodziutką,bardzo chrupiącą skórkę. Są dość ciężkie, ponieważ mają dość zwarty miąższ. Najlepsze są świeże.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 550)
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki drożdży instant (lub 22 g świeżych drożdży)
  • 50 g cukru brązowego
  • 170 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 225 ml mleka

Ciasto kruche:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 1 łyżka zimnej wody

Glazura:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru brązowego

Dodatkowo:

  • trochę oleju

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić.
  2. Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać drobno.
  3. W jednej misce wymieszać mąkę, sól, przyprawę korzenną i cynamon. Dodać drożdże (jeśli świeże to je pokruszyć), cukier, rodzynki i kandyzowaną skórkę.
  4. W drugiej misce wymieszać roztopione, lekko ciepłe masło, jajko i lekko ciepłe mleko. Wlać do miski z mąką i całość zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto wyrabiać 10 minut. Następnie przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 ¾- 2 godzin, do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie przez 1- 2 minuty. Uformować 12 bułeczek.
  6. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Pozostawić na 45 minut w ciepłym miejscu.

2

  1. W tym czasie przygotować ciasto kruche. Mąkę zagnieść z zimnym masłem (pokrojonym na małe kawałki) i wodą na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 24 części i z każdej uformować paseczki (wałeczki) długości ok. 18 cm.
  2. Przygotować glazurę. Mleko podgrzewać z cukrem na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Bułeczki posmarować częścią glazury.
  3. Po dwa paseczki ciasta kruchego nałożyć na krzyż na każdą bułkę. Końcówki zawinąć pod spód bułeczki. Z góry paseczki docisnąć ostrożnie, ale dokładnie do bułki.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół) na złoty kolor.
  5. Po tym czasie bułeczki wyciągnąć, posmarować resztą glazury i piec dalej 1 minutę.
  6. Gotowe bułeczki wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki: "Backen. Die 100 besten Rezepte", Lesley Mackley.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Bułeczki świąteczne Bułeczki świąteczne
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 7 lat temu
    Niezwykle aromatyczne bułeczki, które doskonale pasują do zimowo-świątecznego okresu :) Bakalie świetnie je uzupełniają - bardzo dziękuję na przepis i zapraszam do siebie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata Szwajgier · 10 lat temu
    czy zamiast rodzynek można dodać orzechy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Wyglądają bardzo apetycznie. Właśnie próbuję je zrobić. Mam pytanie - jaką konsystencję powinno mieć ciasto po pierwszym zagnieceniu (przed odstawieniem do długiego wyrastania)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Cudowne te bułeczki musza być. Pieknie wyglądają, a po składnikach widzę, ze by mi bardzo smakowały.
    Pozdrowienia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 14 lat temu
    Ale śliczne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olciaky · 14 lat temu
    Mniam, ale pyszności przyrządziłaś:)
    Zdjęcie bardzo ładne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    eve · 14 lat temu
    jak cudownie najeżone bakaliami :)))
    korzystając, że tak dużo talerzyków, to poproszę o porcję ;)
    pozdrawiam cieplo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    co coś idealnie dla mnie :)