Muffinki keksowe

6 Komentarzy
Muffinki keksowe

Może zamiast strucli bożonarodzeniowej macie ochotę na dużo szybsze muffinki bakaliowe? Są słodkie, soczyste i ciężkie od dużej ilości bakalii. Tak jak tradycyjny, niemiecki Stollen posypane są grubą warstwą cukru pudru. Bardzo smaczne.

Składniki:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 120 g mąki pszennej
  • 150 g posiekanych migdałów bez skórki
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • 125 g rodzynek
  • 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 50 ml soku pomarańczowego lub rumu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki namoczyć w pogrzanym soku pomarańczowym lub rumie. Pozostawić na ok. 30 minut, aby napęczniały.
  2. Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową posiekać drobno.
  3. W jednej misce wymieszać mąkę z migdałami, skórką pomarańczową, cytrynową, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.
  4. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, cukier i miękkie masło. (Masa najprawdopodobniej się zwarzyć. Nie zwracać uwagi na konsystencję ;)). Dodać napęczniałe rodzynki z sokiem i jogurt. Wymieszać.
  5. Dodać składniki z pierwszej miski. Wymieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy do ok. 3/4 wysokości papilotki. (Zrobiłam 16 muffinek. Poczas pieczenia pierwszej partii, reszta ciasta może stać na blacie).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
  8. Muffinki po upieczeniu pozostawić na 5 minut w formie, następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Posypać grubo cukrem pudrem.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki "Advents Muffins", Vehling.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Muffinki keksowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Usagi · 14 lat temu
    Wyglądają bardzo świątecznie z tą ilością bakalii. Eleganckie niezwykle.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    flusso · 14 lat temu
    Ileż tam jest pysznych rzeczy w środku :) Mniam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 14 lat temu
    Bakaliowe powiadasz? To w sam raz dla mojego męża. Ale ja również chętnie spróbuję.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Pięknie się prezentują. Tak dostojnie i zimowo.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    Wspaniale, nawet ostatnio widzialam tez gdzies takie mini wersje tego ciasta :)
    Zabieram dwie! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 14 lat temu
    Mmmm,wygladaja bardzo apetycznie...uwielbiam keks i podobne do niego ciata pelne bakali...paluszki lizac...napewno wyprobuje przepis!..pozdrawiam:)