Smaczne, migdałowe muffinki udekorowane bezą i kawałkami migdałów. Muffinki wyrastają ładnie do góry. Miód nie dominuje w smaku. Jest tylko delikatnie wyczuwalny. Beza na muffinkach jest miękka, z zewnątrz lekko chrupiąca.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Ciasto:
280g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100g posiekanych migdałów bez skórki
1 jajko
150g płynnego miodu
80ml oleju
220g jogurtu naturalnego
Warstwa bezowa:
3 białka
szczypta soli
100g cukru pudru
ok. 30- 40g posiekanych migdałów bez skórki
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i migdały.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, miód, olej i jogurt. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
W międzyczasie ubić białka z solą na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier puder.
Po 20 minutach pieczenia wyciągnąć muffinki z piekarnika i w formie pozostawić na 5 minut. Po tym czasie przełożyć pianę z białek do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną tylką i udekorować muffinki. (Piany jest za dużo). Pianę posypać posiekanymi migdałami. Muffinki piec dalej ok. 5 minut do zarumienienia bez. (Ja piekłam 15 minut dłużej).
Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Muffins, Geniesserküche".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marysia·
9 lat temu
[i]Wyszły super! chociaż bezę nakładało się dość ciężko (szprycą kupioną za 4 zl)to są pyszne. Dziękuję za fajny przepis na święta[/i] :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
3velyna·
10 lat temu
Czy zamiast posiekanych migdałów mogę dodać te w proszku? Dorwałam w Lidlu oba rodzaje, ale tych siekanych mam mniej i chciałam je wykorzystać tylko do dekoracji.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Nie. Ciasto wyjdzie Ci bardziej suche, a powinno być wilgotne z chrupiącymi kawałkami migdałów. Raczej zrezygnowałabym z dekoracji na rzecz ciasta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
3velyna·
11 lat temu
Zapowiadają się świetnie, czy zamiast normalnego jogurtu naturalnego można dodać ten typu greckiego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
sandy·
12 lat temu
Jeszcze jedno pytanie... :-) do jakiej wysokości napełnić foremki ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Ciasto napełniaj do mniej więcej 3/4 wysokości. Powinno wyjść ok. 12 muffinek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
sandy·
12 lat temu
Witam !
-Do bezy potrzebne są białka z dużych jajek ?
-Gdy użyje białek z 4 małych jajek to muszę dodać więcej cukru ?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Daj 3 małe. Piany wychodzi z 3 jajek rozmiaru M za dużo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasiaa·
15 lat temu
Mam 13 lat i nie jestem doswiadczona w robieniu ciast ( szczerze mowiąc to moje pierwsze samodzielne < bez zadnej pomocy mamy !> wypieki ;dd ) a nawet mi wyszly ; )
Miałam trochę kłopotu z bezą na wierzchu ale w końcu jakoś mi wyszło
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Kasiu, serdecznie gratuluję! :) Życzę Ci dalszych udanych wypieków. Już nie pamiętam dokładnie, ale też mniej więcej w Twoim wieku upiekłam pierwsze swoje ciasto, a była to zebra ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kuchareczka_·
15 lat temu
Zrobiłam! :) Sa przepyszne, już ich zresztą nie ma i musiałam robić z podwójnej porcji. Wspaniały przepis!! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kursywa·
15 lat temu
Ależ one pysznie wyglądają :) Śliczne muffiny :) Dla mnie najciekawsza jest beza na górze, bo jeszcze nie próbowałam muffinek z bezą, ale to się już niedługo zmieni :))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Cezonia·
15 lat temu
Wyglądają obłędnie! :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka.·
15 lat temu
och, och, och!
jakież rozkoszne ;]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
15 lat temu
wspaniałe są!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
15 lat temu
a ja nie jedna bym zjadła...;) pięknie wyglądają
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pati·
15 lat temu
Bardzo apetyczne muffinki. Migdały uwielbiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
15 lat temu
Śliczne muffiny!:))
Zjadłabym jedną na śniadanko:)