Muffinki migdałowo- miodowe z bezą

19 Komentarzy
Muffinki migdałowo- miodowe z bezą

Smaczne, migdałowe muffinki udekorowane bezą i kawałkami migdałów. Muffinki wyrastają ładnie do góry. Miód nie dominuje w smaku. Jest tylko delikatnie wyczuwalny. Beza na muffinkach jest miękka, z zewnątrz lekko chrupiąca.

Składniki na ok. 12 sztuk:

Ciasto:

  • 280g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g posiekanych migdałów bez skórki
  • 1 jajko
  • 150g płynnego miodu
  • 80ml oleju
  • 220g jogurtu naturalnego

Warstwa bezowa:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 100g cukru pudru
  • ok. 30- 40g posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i migdały.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, miód, olej i jogurt. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
  5. W międzyczasie ubić białka z solą na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier puder.
  6. Po 20 minutach pieczenia wyciągnąć muffinki z piekarnika i w formie pozostawić na 5 minut. Po tym czasie przełożyć pianę z białek do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną tylką i udekorować muffinki. (Piany jest za dużo). Pianę posypać posiekanymi migdałami. Muffinki piec dalej ok. 5 minut do zarumienienia bez. (Ja piekłam 15 minut dłużej).
  7. Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Muffins, Geniesserküche".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Muffinki migdałowo- miodowe z bezą Muffinki migdałowo- miodowe z bezą Muffinki migdałowo- miodowe z bezą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 8 lat temu
    [i]Wyszły super! chociaż bezę nakładało się dość ciężko (szprycą kupioną za 4 zl)to są pyszne. Dziękuję za fajny przepis na święta[/i] :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    3velyna · 9 lat temu
    Czy zamiast posiekanych migdałów mogę dodać te w proszku? Dorwałam w Lidlu oba rodzaje, ale tych siekanych mam mniej i chciałam je wykorzystać tylko do dekoracji.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nie. Ciasto wyjdzie Ci bardziej suche, a powinno być wilgotne z chrupiącymi kawałkami migdałów. Raczej zrezygnowałabym z dekoracji na rzecz ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    3velyna · 9 lat temu
    Zapowiadają się świetnie, czy zamiast normalnego jogurtu naturalnego można dodać ten typu greckiego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sandy · 11 lat temu
    Jeszcze jedno pytanie... :-) do jakiej wysokości napełnić foremki ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ciasto napełniaj do mniej więcej 3/4 wysokości. Powinno wyjść ok. 12 muffinek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sandy · 11 lat temu
    Witam !
    -Do bezy potrzebne są białka z dużych jajek ?
    -Gdy użyje białek z 4 małych jajek to muszę dodać więcej cukru ?
    Z góry dziękuje za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiaa · 13 lat temu
    Mam 13 lat i nie jestem doswiadczona w robieniu ciast ( szczerze mowiąc to moje pierwsze samodzielne < bez zadnej pomocy mamy !> wypieki ;dd ) a nawet mi wyszly ; ) Miałam trochę kłopotu z bezą na wierzchu ale w końcu jakoś mi wyszło
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kasiu, serdecznie gratuluję! :) Życzę Ci dalszych udanych wypieków. Już nie pamiętam dokładnie, ale też mniej więcej w Twoim wieku upiekłam pierwsze swoje ciasto, a była to zebra ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchareczka_ · 14 lat temu
    Zrobiłam! :) Sa przepyszne, już ich zresztą nie ma i musiałam robić z podwójnej porcji. Wspaniały przepis!! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kursywa · 14 lat temu
    Ależ one pysznie wyglądają :) Śliczne muffiny :) Dla mnie najciekawsza jest beza na górze, bo jeszcze nie próbowałam muffinek z bezą, ale to się już niedługo zmieni :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cezonia · 14 lat temu
    Wyglądają obłędnie! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka. · 14 lat temu
    och, och, och!
    jakież rozkoszne ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    wspaniałe są!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 14 lat temu
    a ja nie jedna bym zjadła...;) pięknie wyglądają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 14 lat temu
    Bardzo apetyczne muffinki. Migdały uwielbiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Śliczne muffiny!:))
    Zjadłabym jedną na śniadanko:)