Faworki (chrust)

470 Komentarzy
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 7 lat temu
    Tez poraz pierwszy robilam faworki z tego przepisu. Wyszly super. Bylo ich duzo i bardzo chrupiace. Tez nie jestem w stanie sobie wyobrazic ze wyszlo tylko 30 ja myslalam ze nie skoncze ich robic tyle ich wyszlo. Rodzina byla zachwycona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika Martynowska · 7 lat temu
    Dzis zrobilam pierwszy raz faworki z tego przepisu z tym ze z octem spirytusowym 10proc bo innego nie mialam. Ale wyszly idealne takie jak w opisie. Co do ilosci wyszlo mi 110sztuk okolo, wiec nie wiem jak to mozliwe ze komus wyszlo tylko 30 ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia1983 · 8 lat temu
    Faworki nie przypadły nam do gustu. Po pierwsze zamiast chrupkie są miękkie, po drugie pół łyżeczki soli jest tak wyczuwalne w smaku,ze nawet duża ilość cukru pudru nie potrafi tego zmienić a po trzecie zastanawia mnie to jakim cudem potrafi Pani zrobić z tej ilości ciasta 140szt podczas gdy mi raptem wyszło 30 a walkowalam naprawdę cienko. Ja nie polecę tego przepisu niestety,zawiodłam się.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Są miekkie, bo jeśli wyszło tylko 30 sztuk to ciasto było źle zrobione. Było za mało elastyczne. Pewnie za mało dodane kwaśnej śmietany. Gdyby było sprężyste i elastyczne, dałoby się je rozwałkować bardzo cienko i wyszłoby dużo więcej faworków, a do tego chrupiących.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Malgorzara · 6 lat temu
      Faworki sa za miekkie jezeli tluszcz nie jest wystarczajaco goracy , one nasiakaja tluszczem , musza troche nabrac koloru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 lat temu
    Świetny efekt, delikatne, chrupiące, dużo bąbelków a do tego łatwe. Jednym słowem przepis na lata:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 8 lat temu
    Potwierdzam poprzednika faworki nie są chrupiące ale wyglądają przepięknie z tą dużą ilością bąbli na sobie.
    Co do przepisu to są nieścisłości. 1 szklanka 250 ml to około 200 g mąki (być może zależy od rodzaju mąki). 5 kopiastych łyżek śmietany to może być duża różnica w wadze bo zależy to od wielkości i głębokości łyżki a także od gęstości śmietany przez co są potem problemy z klejącym lub sypiącym się ciastem. U mnie wyszło klejące się więc musiałem dodać sporo mąki (ponad pół szklanki). Nie polecam

    Ps
    Nie jestem nowicjuszem w robieniu faworków
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Tomasz · 6 lat temu
      Dzieki za informacje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 8 lat temu
    Super, dzięki. Prawie wszystko się udało :-) poza tym, ze nie były chrupkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 8 lat temu
    Super przepis :) mega smaczne!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maga · 8 lat temu
    Rewelacyjne, jasno zapisane i przede wszystkim smaczne. Robiłam wcześniej sernik z tej strony 1 raz w życiu i wyszedł jak malowany :-) goście się zachwycali.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patryk · 8 lat temu
    Wyśmienite :) :)
    Na tłusty czwartek jak znalazł!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 8 lat temu
    Czy mąki ma być 300g czy 600g bo pisze dwie szkl =300g
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      300g, czyli 2 szklanki. (Podałam na szklanki i na gramy, jak komu wygodniej).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 8 lat temu
    Moje ciasto wyszło w misce bardzo lepkie, niemożliwe do uformowania w kulkę, mogę dodać więcej mąki? :<
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Teraz to musisz dodać mąki. Musiałaś dodać za dużo śmietany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 8 lat temu
    Genialne. Chrupkie, delikatne, idealne w słodkości. Pyszne - Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 lat temu
    To 2 szklanki mąki czy 300 g ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Jak wolisz. Albo mierzysz szklanką, albo na wadze. U mnie szklanka (250ml) to 150g mąki pszennej ;)
      Gdyby według szklanki wyszło Ci więcej niż 150g (a może być nawet do 170g, jak podają niektóre przeliczniki) to sterujesz ilością śmietany tak, aby uzyskać plastyczne ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 lat temu
    Dziendobry
    A jaka śmietana 18% czy 12%?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Obojętne.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ola · 8 lat temu
        Ale śmietana koniecznie kwaśna?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 8 lat temu
          Tak, tylko procent tłuszczu nie jest tak ważny. Byle była gęsta ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 lat temu
    Niedawno skończyłam smażyć faworki z trzech porcji :-) wyszły rewelacyjne @
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 8 lat temu
    Witam mam pytanko. Czy zamiast śmietany mogę użyć jogurt naturalny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daniela Warot · 8 lat temu
    A czy ciasto trzeba włożyć do lodówki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Nie. Ciasto należy zagnieść, zbijać i od razu wałkować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MEGS · 8 lat temu
    na którym tłuszczu do smażenia faworki wyjda smaczniejsze?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Ja jestem za smalcem lub olejem rzepakowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 lat temu
    Faworki sa wysmienite!!! zapisuje go do ulubionych przepisow ;) polecam serdecznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monix · 8 lat temu
    Witam .
    Mam pytanie czy zamiast maki pszennej mogę dodać mąkę tortowa ? :)