Faworki (chrust)

470 Komentarzy
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 3 lat temu
    Właśnie zrobiłam faworki z tego przepisu są naprawdę bardzo chrupiące ciasto bardzo ładnie się rozwałkowuje. Szczerze to jeszcze nigdy tak gładko mi nie poszło🤭😆
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KASIA · 3 lat temu
    Czy mozna pół ciasta wysmarzyc na drugi dzień?? Jak je przygotować dobtrho6
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta Struk · 3 lat temu
    Jak dla mnie pyszne. Mi wyszło 80 sztuk, bo robiłam różnej wielkości. Przepis bardzo dobry. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Świetny przepis 👍👍👍👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Pierwszy raz w życiu robiłam faworki i z czystym sumieniem i z radością mogę polecić przepis. Ja zamiast spirytusu czy octu dałam łyżkę piwa 🍻. Wyszły znakomite. Z jednej porcji wyszło 100 szt. Rodzinka była zachwycona i już czekają na kolejne. 👌 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Czy można dodać trochę masła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Ten przepis jest idealny . Korzystam z niego już 3 rok i zawsze wychodzą idealne każdy jest zachwycony. I polecam smażyć tylko i wyłącznie na smalcu smak wyśmienity.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna · 2 lat temu
      Czy ciasto jest bez proszku do pieczenia i drożdży ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamil · 3 lat temu
    Ciasto suche nie mozna rozwalkowac jest problèm
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bartek · 3 lat temu
      zależy jak się zrobi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sebastian · 3 lat temu
    Zrobiliśmy faworki i wyszły pyszne !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewe · 3 lat temu
    Super przepis. Zrobiłam pół porcji i są wyśmienite. Na pewno na tłusty czwartek zrobię duuuzo więcej. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Nie dobre!!! Beznadziejny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Przepis taki sobie sprzeczne info dwie szklanki mąki czyli 300g moja jedna szklanka to 300 g więc ciężko o właściwe proporcje robiłam już wiele razy różne chrusciki i te są najgorsze
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Proszę nie mylić gramów z mililitrami. 1 szklanka o pojemności 250 ml to tylko ok. 150 gram.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 3 lat temu
    Wyszły przepyszne ♥️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Jestem zdegustowana bo faworki wyszły miękkie i nie chrupiące
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Żaneta · 3 lat temu
      Myślę, (mogę się mylić ) że coś pomyliłaś, robię od trzech lat z tego przepisu i zawsze są kruche i chrupiące
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 3 lat temu
    Czy można dodać octu 10% zamiast 6%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Świetny przepis, pyszne faworki, dziękuję 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marian · 3 lat temu
    zrobiłem faworki według danego przepisu i wyszły dwarde jak kamień
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Najlepsze faworki jakie jadłam. Robie jiż króryś raz z rzędu i wychodzą zawsze tak samo pyszne. Polecam ! ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 3 lat temu
    Faworki z tego ciasta są przepyszne, lekkie i bardzo chrupiące. Najlepszy przepis i tylko ten ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid · 3 lat temu
    Petarda :)Smażone na smalcu obowiązkowo!Wyszlo jakos 80szt ale ja robię duże :)