Faworki (chrust)

470 Komentarzy
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    czy zamiast śmietany mogę dodać jogurt ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    Na ile porcji są podane proporcje? :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Olu, na sztuki nie liczyłam, ale wychodzi ich sporo. Na 4- ro osobową rodzinę spokojnie starczy :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    faworki · 12 lat temu
    czy ciasto trzeba ubijac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 12 lat temu
    Przepis super , właśnie wyjęłam moje faworki na tace :) do przepisu musiałam dodać szklankę więcej mąki ponieważ ciasto było zbyt rzadkie i się kleiło :) ale poza tym wszystko super :) Pychotka :) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    Mniaaam....tylko ja jeszcze bym troszke wiecej cukru dala bo jak na moj gust za malo slodkie i do ciasta nie dalam spirytusu bo karmie moja mala pocieche. A po za tym. ...Mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Antosia · 12 lat temu
    heeej a mam pytanie odnośnie procentu śmietany- jakiej uzyc??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Antosia · 12 lat temu
    ojj chyba jutro zrobie!! :D ostatnio jadlam u cioci i zapragnelam sama zrobic, a ten przepis wydaje mi sie byc najlepszy, trzymajcie kciuki.!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Dzisiaj robilam faworki i kiedy chcialam ciasto rozwalkowac zaczelo mi sie skurczac. Zrobilam cos zle ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Justyno, Jeśli ciasto było za mało elastyczne to dodałabym więcej śmietany. Ciasto przy wyrabianiu powinno być elastyczne, sprężyste.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Justyna · 8 lat temu
        Rozwalkowac sie udalo, ale z duzymi trudnosciami :) Dzisiaj zrobilam drugi raz i wyszlo lepsze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 14 lat temu
    Uwielbiam chruściki, super wyglądają!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nobleva · 14 lat temu
    A wiesz, że nigdy nie robiłam, ale w tym roku koniecznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    właśnie za takie pyszności lubię karnawał :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cucina · 14 lat temu
    Super! Bardzo lubię faworki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    Cudne! tez mialam ochote upiec w ten weekend..ale czasu zabraklo..no coz moze na nastepny? ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Feeria Smaków · 14 lat temu
    Jedna z tych rzeczy, które uwielbiam jeść ale rzadko mi się udaje. Wyglądają doskonale
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 14 lat temu
    pochrupałabym chętnie ten chrust :) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaś · 14 lat temu
    uwielbiam. taki talerzyk schrupałabym na raz :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Ładne i pyszne. Bardzo lubię:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 5 lat temu
      Czy ciasto nie musi chwilę postać i dopiero zacząć smażyć ? ?