Faworki (chrust)

470 Komentarzy
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 miesięcy temu
    super przepis! 🤩 U mnie byly 2 lyzki bimbru, zamiast smietany byl jogurt nat. (mialam koncowke to bylo okolo 6,5 lyzek) Polecam 🤤🤤🤤🤣🥰🥰robione chyba 1 raz.. 🤪
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 miesięcy temu
    W przepisie podano 2 szk mąki =300 g a poniżej szkl to 250ml czyli 500 g wychodzi to jak jest 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      1 szklanka ma pojemność 250 ml (mililitrów), a to nie jest 500 g mąki, tylko właśnie 300 gramów.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anna · 1 miesięcy temu
        Przed napisaniem komentarza sprawdzałam w Google ile to jest 250ml i podane jest 250g ale zrobię wg przepisu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 miesięcy temu
    Jak dużo tego oleju? Czy te faworki muszę być zatopione w tym oleju?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 miesięcy temu
    Pierwszy raz mi takie pyszne faworki wyszly.zapisuje przepis😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 1 lat temu
    Zawsze robię faworki z tego przepisu i wychodząc super :) 👌 juz nawet nie szukam innego, bo nie ma potrzeby :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Ciasto jako zwykle za rzadkie,, 2szll niby 300gr , później jedna szkl ma 250,, ciasto wyszło jak na naleśniki 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid · 1 lat temu
    Moje faworki wyglądały jak na tych zdjęciach jednak nie były kompletnie kruche, a raczej takie miękkie. Nie wiem czemu...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 1 miesięcy temu
      Może były za grubo rozwałkowane. Zawsze robię z tego przepisu i są mega chrupkie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Zamiast śmietany dałam jogurt naturalny. Nie wiem czy to przez to ciasto było bardzo klejące ale dzięki temu gdy je odklejałam ciasto się naciągało i robiło się super cienkie. Wyszły idealnie. Bardzo smaczne i naprawdę chrupiące. Porcja naprawdę ogromna bo około 150 sztuk 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tesia · 1 lat temu
    Właśnie piekę, są mega. Pozdrawiam 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivona · 1 lat temu
    Pieczę właśnie faworki po danym przepisie, ale nie są chrupiące w czym sprawa, bebelkow sporo? :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Pychota! Szybko, łatwo i przyjemnie. Dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 1 lat temu
    Dziękuję  za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dżasta · 1 lat temu
    Dziękuję za przepis pychotka pozdrawiam serdecznie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Nie za dłuzo tej soli na dwie szklanki mąki?