Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (=300g)
4 żółtka
1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.
Już drugi raz korzystałam z przepisu z tego portalu. Najpierw makowiec a dzisiaj faworki. Jestem bardzo zadowolona. Wypieki są rewelacyjne. Będę częściej korzystać z przepisów.
Kiedyś zrobilam chrust z jogurtem naturalnym i mąki kokosowej jako zamienniki. Rownież były pyszne. Można eksperymentowac na różne sposoby 😊 Wtedy nie są aż takie suche i mają delikatną strukturę. To dla tych co nie lubią suchych jak wióry faworków. Po tradycyjny przepis także sięgam. Są pyszne z herbatą w zimowe dni. 😊😉
Właśnie skończyłem robić te pyszne faworki, połowy porcji wyszło mi około 100 sztuk, a to dlatego że zrobiłem je takie maleńkie na raz.Super szybki tani i pyszny przepis.Dziękuję bardzo.
Robiłam wczoraj i wyszły idealne :) Widziałam komentarz, że komuś wyszły tłuste - moje takie nie były, może to kwestia tłuszczu, ja smażyłam na smalcu. Polecam przepis :)
Witam, robiłam wczoraj. Wyszły OK ale ciasto bardzo twarde, ciężko rozwałkować. Z połowy na szczęście robiłam. Akurat u mnie nie są tak kruche i nie mają tylu pęcherzyków a waliłam wałkiem oj waliłam :)
Dzisiaj zrobiłam te faworki i nie polecam. Wiem, że ludzie ludzie lubią tłusto i nie spodoba się ten komentarz, ale może też wielu osobom pomóc. Nie pisze tego złośliwie. Są za tłuste, mniej śmietany, więcej żółtek. Dodam, że usmażyłam tylko z połowy ciasta, bo po zjedzeniu kilku opinie domowników były niekorzystne.
To normalne ze faworki tak jak i paczki są tluste ,robiłam dzis z tego przepisu i były ok ,nie wszystkim wszystko musi smakować, może macie spaczony smak (giggle)