Faworki (chrust)

462 Komentarzy
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 3 lat temu
    Już drugi raz korzystałam z przepisu z tego portalu. Najpierw makowiec a dzisiaj faworki. Jestem bardzo zadowolona. Wypieki są rewelacyjne. Będę częściej korzystać z przepisów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    Super przepis! Ciasto bardzo delikatnie I kruche. Walkowalam bardzo cienko I wyszlo ponad 120 favorkow. Polecam, wszystkim bardzo smakowalo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 3 lat temu
    Nie mam śmietany, czy faworki wyjdą, jeśli śmietanę zastąpię jogurtem naturalnym lub śmietaną 30%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Super przepis pierwszy raz wyszły mi takie dobre. (ok)👌👌👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Róża · 3 lat temu
    Witam, czy zamiast spirytusu można użyć rum.? Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lena · 3 lat temu
    Pychotka, robiłam pierwszy raz, ze stołu znikły w 5 minut 😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 3 lat temu
    Kiedyś zrobilam chrust z jogurtem naturalnym i mąki kokosowej jako zamienniki. Rownież były pyszne. Można eksperymentowac na różne sposoby 😊 Wtedy nie są aż takie suche i mają delikatną strukturę. To dla tych co nie lubią suchych jak wióry faworków. Po tradycyjny przepis także sięgam. Są pyszne z herbatą w zimowe dni. 😊😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 3 lat temu
    Cudowne wyszły !!! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 lat temu
    Rewelacyjny przepis , faworki pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcinbs · 3 lat temu
    A tutaj załączam zdjęcie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcinbs · 3 lat temu
    Właśnie skończyłem robić te pyszne faworki, połowy porcji wyszło mi około 100 sztuk, a to dlatego że zrobiłem je takie maleńkie na raz.Super szybki tani i pyszny przepis.Dziękuję bardzo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Robiłam wczoraj i wyszły idealne :) Widziałam komentarz, że komuś wyszły tłuste - moje takie nie były, może to kwestia tłuszczu, ja smażyłam na smalcu. Polecam przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Rewelacja. Dziś pierwszy raz robiłam z tego przepisu. Faworki są kruche i przepyszne. 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Witam, robiłam wczoraj. Wyszły OK ale ciasto bardzo twarde, ciężko rozwałkować. Z połowy na szczęście robiłam. Akurat u mnie nie są tak kruche i nie mają tylu pęcherzyków a waliłam wałkiem oj waliłam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Super przepis. Prosty, wyjdzie kazdemu. Robilam wczoraj i wyszly przepyszne. Przepis warty polecenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Przepis znakomity, wszystkim bardzo smakowały faworki 😀 polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 3 lat temu
    Dlaczego nie chce mi się lepic ? Tylko wszystko się klei ??? Juz dałam wystarczająco dużo mąki... i nic. -,-
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    genialne. Pierwy raz robiłam faworki wyszły super pyszne. Jedyna ich wada jest taka że wciągają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Dzisiaj zrobiłam te faworki i nie polecam. Wiem, że ludzie ludzie lubią tłusto i nie spodoba się ten komentarz, ale może też wielu osobom pomóc. Nie pisze tego złośliwie. Są za tłuste, mniej śmietany, więcej żółtek. Dodam, że usmażyłam tylko z połowy ciasta, bo po zjedzeniu kilku opinie domowników były niekorzystne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosc · 3 lat temu
      To normalne ze faworki tak jak i paczki są tluste ,robiłam dzis z tego przepisu i były ok ,nie wszystkim wszystko musi smakować, może macie spaczony smak (giggle)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 3 lat temu
      Może trzeba było je odsączyć z tłuszczu na papierze kuchennym. Każdej z osób tutaj pasowało więc az dziwne że jednej nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Witam, skorzystałam z Pani przepisu i przyznam, że faworki wychodzą idealne☺Pyszne i kruche takie jak lubie. Pozdrawiam