Pączki tradycyjne

470 Komentarzy
Pączki tradycyjne

Pyszne, klasyczne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)

Dodatkowo:

  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.

2

  1. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. (Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody).

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki tradycyjne Pączki tradycyjne
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Waldek · 4 lat temu
    Witam, bardzo fajny przepis na pączki. Wychodzą faktycznie lekko tłuste, ale to też kwestia gustu. Ja jak będę robił je następnym razem dam połowę masła co w przepisie. Jeżeli robicie paczki bez nadzienia to polecam ciast mniej rozwałkować do około 2 cm fajnie wyrosną i będzie elegancka biała obwódka. A i zachęcam do zakupu pizometru, przyda się nie tylko do pączków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 4 lat temu
    :) Dziękuję za przepis pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Ja zrobilam bez nadzienia, male, bo takie lubie najbardziej. Sa najlepsze!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 4 lat temu
    Ciasto wyszlo super , naprawde puszyste . Aczkolwiek ga metoda- dwa krazki zlepiamy razem - no i sie pieknie odkleily od siebie przy smazeniu ...mimo ze mocno sklejalam do siebie «jak pierogi» ☹️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiolka · 4 lat temu
    Pyszne prawie jak ze sklepu, trochę za tłuste, przypuszczam ze względu na temperaturę oleju...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Witam dlaczego ciasto wyszło mi mało rzadkie? Czy jeżeli ciasto od razu zrobiło się po wyrobieniu w miękką kulę paczki wyjdą miękkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Pączki z tego przepisu sa bardzo dobre juz zawsze będę je robiła. Rozchodzą sie w jeden dzień.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANIA · 4 lat temu
    Robiłam w zeszłą niedzielę i dziś robimy ponownie! wszyscy zgodnie orzekli że to są najpyszniejsze pączki jakie kiedykolwiek jedli :))) nie mamy jedynie termometru do smalcu i pierwsza runda zbytnio się przyrumieniła, żeby nie powiedzieć, że to była wersja a'la brownie :) podsumowując: PYYCHA!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Pączki przepyszne! I bardzo łatwe w wykonaniu:) Serdecznie polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Przepyszne! Wyszły idealnie. Dziękuję za udany tłusty czwartek! (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pjoter · 4 lat temu
    Super przepis! Wyszły super pączki, tylko sklejanie muszę dopracować. Polecam! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Witam, czy 50 g drożdży to nie za dużo jak na 500 g maki? Chodzi mi o to, czy później w takich pączkach będzie wyczuwalny zapach czy te smak drożdży?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafał · 4 lat temu
    doskonały przepis, bardzo dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Polecam rewelacyjny przepis robiłam pierwszy raz w życiu paczki. Nadziewalam dopiero po usmażeniu. Polecam pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita Kocunik · 4 lat temu
    Pączki robiłam pierwszy raz i wyszly przepyszne :) nawet biała otoczka się pojawiła :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Jaki typ mąki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 4 lat temu
    W tym przepisie jest za dużo mleka,ciasto wyszło zbyt rzadkie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Witold · 4 lat temu
      witam.z tego przepisu robie pierwszy raz.wiec male uwagi ciasto musi miec swoja konstytencje zeby moc formowac.ten przepis nie spelnia tego.wiec dodalem maki i puder cukier.i nie daje dzemu inie lepie tak jak opisane lecz robie to po upieczeniu preska.czasto po wymieszaniu daje do lekko pogrzanego piekarnika i po 20 mit- jest gotowe.nastepnie raz jeszcz krotko zamieszam.paczkido wyrosnienia ukladam nie na make lecz na papier do pieczeniaopsypane zbyt maka pala sie w oleju,i drozdzy daje 70g Spowazaniem Witold z Niemiec
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 4 lat temu
      Mi wyszło idealnie, a robiłam zgodnie z przepisem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      dario · 4 lat temu
      Dokładnie wg tego przepisu ciasto wychodzi za rzadkie. I trochę mniej tłuszczu nie zaszkodzi. Nawet widać na zdjęciach, że troszkę za dużo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justi · 4 lat temu
    Witam Was kobietki ☺️ czy robiłyście z tego przepisu pieczone? Jeśli tak, to jaka temperatura i czas? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Darianna · 4 lat temu
    Chciałbym zrobić pączki z nadzieniem budyniowym. Kiedy najlepiej takim nadzieniem napełnić pączki? Przed smażeniem czy po?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Przepyszne......Polecam....