Pączki tradycyjne

480 Komentarzy
Pączki tradycyjne

Pyszne, klasyczne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)

Dodatkowo:

  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.

2

  1. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. (Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody).

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki tradycyjne Pączki tradycyjne
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 8 dni temu
    jeśli będę robił pączki z kg mąki to wszystkie skladniki x2?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 dni temu
    boskie, delikatne, przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 11 dni temu
    Jak skleic paczki? Mi się kilka rozpadło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 12 dni temu
    Czy ciasto napewno mode być takie cepkie nie dodawać więcej mąki 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 dni temu
    Przepyszne, delikatne, mięciutkie, dziękuję za ten przepis ♥️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 25 dni temu
    Moja mama dawała do 1 kg mąki 10 jajek. Jak może być pyszne na 4 jajkach. Pączki mojej mamy nie miały równych sobie. Były leciutkie jak puch , po zgnieceniu wstawały , a ciasto wyrabiało się dotąd aż było szkliste i odchodziło od reki. To były prawdziwe paczki. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      dudu · 8 dni temu
      przepis jest na 500g mąki więc na 1kg mąki jajek będzie 2x więcej
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anka · 7 dni temu
      Gratulacje!!! Masz najlepszy przepis na świecie od swojej mamy. Bo przecież tylko na 10 jajkach wychodzi. A jak myślisz, ile jajek potrzeba na 500g mąki skoro twoja mama potrzebowała 10 jajek na 1kg? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 miesięcy temu
    Te paczki sa absolutnie idealne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabella · 7 miesięcy temu
    Można ubić masę jajeczna bez konieczności używania kąpieli wodnej ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Niektóre osoby w komentarzach pisały, że ubijają normalnie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Izabella · 7 miesięcy temu
        Pierwsze pączki ♡.Wyszły pyszne!!! Ciasto wyrabiałam w robocie planetarny bez kąpieli wodnej. Nadzienie dodawałam przed smażeniem. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 8 miesięcy temu
    Najłatwiejsze i najlepsze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna · 11 miesięcy temu
    Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 11 miesięcy temu
    Najlepsze jakie jadłam, rewelacyjny przepis 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiktoria · 11 miesięcy temu
    witam czy masa jajeczna musi być ostudzona aby dodać ją do zaczynu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 11 miesięcy temu
    Witam,mam już przygotowane nadziane pączki. Czy mogę je zostawić pod ściereczką  na noc a smażyć  rano? Błagam o szybką  odpowiedź:)