Pączki tradycyjne

489 Komentarzy
Pączki tradycyjne

Pyszne, klasyczne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)

Dodatkowo:

  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.

2

  1. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. (Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody).

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki tradycyjne Pączki tradycyjne
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Vyzkoušeno i v České republice, luxus! 👏👏👏👏👏👏👏Děkuji!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Czelo · 4 lat temu
    Jeśli komuś wyszły pączki z tego przepisu to gratuluję!!!!!!!!!! Moje się pełniły, są za słodkie za ciężkie. Poprzednio robiłem z innego przepisu, były luksus w porównaniu do tych. Po szybkim porównaniu stwierdzam ,że za dużo cukru, za dużo tłuszczu. Ogólnie przepis do bani. Nie róbcie z tego przepisu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mama · 3 lat temu
      Po co tyle jadu w wypowiedzi. To tylko przepis na pączki, z resztą przepyszne! Może trzeba się pogodzić z własnym brakiem talentu do robienia pączków.Mnie jak pozostałym, wyszły pyszne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jana · 3 lat temu
      Czelo! !!! Definitywnie TY popełniłeś mega błąd ! Przepis jest bardzo prosty, a paczki WSPANIAŁE !!!!!!!!!!!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 3 lat temu
      Podzielam opinię, robiłam z dwóch innych przepisów i były super. Z tego...to zwykle racuchy nasiąknięte tłuszczem pomimo dodanego alkoholu. Nie jedne paczki w życiu robiłam i znam się na tym trochę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Czy można paczki po upieczeniu nadziać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Robie cieńsze krążki niż w przepisie, ale i tak paczki wychodzą wielkie. Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Dwa razy robiłam paczki z tego przepisu, w obydwu przypadkach nie dałam spirytusu, ale byly wyborne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 4 lat temu
    Pączki przepyszne dziekuję za przepis😋mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Pączki wyszły pyszne, nawet na drugi dzień byly mięciutkie.Moj 3 letni synek powiedział, że są doskonałe i uważam, że ma rację! 😁😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Dołączam sie do zachwytów nad przepisem. To były moje pierwsze pączki w życiu i rzadko robię jakiekolwiek ciasta, ciasteczka a tu proszę - pączki wyszly pierwsza klasa, leciutkie, puszyste, delikatne i prosze mi wierzyć - przepyszne ( to zdanie moje i rodziny). Część udekorowalam lukrem i posypalam platkami róży wymoczonymi w wodzie różanej. Środek - tez róża. Wyszło mi 15 sztuk, ale pierwsze kilka zrobilam bardzo duze, więc sądzę ze spokojnie z tej porcji moze wyjsc 20 pączków o stadardowej wielkości. I co wazne przepis nie jest skomplikowany i jest mega przejrzysty. Bardzo za niego dziękuję i zostawiam go sobie jako "must-have" na kolejny tlusty czwartek :)!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 4 lat temu
    Polecam! Najlepszy przepis na pączki. Na drugi dzień też rewelacja,nie chłoną tłuszczu i przede wszystkim są lepsze niż te sklepowe!!!!!😊😊😊😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Bardzo dobre pączki. Robiłam pierwszy raz i trochę obawiałam się, czy wyjdą, ale nie było żadych problemów. Rzeczywiście po wyrobieniu ciasto jest bardzo klejące, ale nie ma sensu z tym walczyć. Po wyrośnięciu pracuje się z nim bardzo dobrze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MarGa · 4 lat temu
    REWELACJA!! Wyszly po prostu przepyszne. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem jedynie ciasto wyrobiłam w thermomixie. Ten przepis polecilam już chyba wszystkim znajomym :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Są obłedne 😍 ja po upieczeniu dałam marmoladę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dobrochna · 4 lat temu
    Pierwszy raz w życiu zrobiłam pączki,a wyszły jak z cukierni. Ciasto lekkie, rosnące "jak na drożdżach"... Część zrobiłam z nadzieniem malinowym, a część bez niczego i nadziałam już po usmażeniu czekoladą. Pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 4 lat temu
    Moje dzisiejsze. Niestety nie maja tego jasnego paska do okola.
    Wole jednak je robic z jednego krazka ciasta a nie zlepiac dwa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Pączki rewelacyjne, musiałam robić drugą porcję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sebastian · 4 lat temu
    :) pierwsze w życiu 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ana · 4 lat temu
    Czy na pewno ma byc az 50 gram drodzy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 4 lat temu
    Nie wyszły. Ciasto wyszło mega twarde. W ogóle się nie kleiło 😥
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Pycha 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 4 lat temu
    Właśnie skoczyłam 🍩 przepis mega 💗 ciasto wyszło pulchniutkie, puszyste. Pączki rewelacja 💞