Pączki tradycyjne

470 Komentarzy
Pączki tradycyjne

Pyszne, klasyczne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)

Dodatkowo:

  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.

2

  1. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. (Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody).

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki tradycyjne Pączki tradycyjne
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Jeżeli robię pół porcji pączków to drożdży też o połowę mniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Trochę dziwne, niezbyt kształtne ale pyszne 😊 Moje pierwsze pączki w życiu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edzia · 3 lat temu
    Może nie są idealne jak na pierwszy raz ale są PYSZNE,!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilka · 3 lat temu
    Super przepis! Dziś robię trzeci raz w tym tygodniu🙈 jedyne co to po pierwszym razie zmniejszyłam ilość drożdży o połowę zwiększyłem ilość cukru ilodrobine i dodałam cukier waniliowy. Mega! Aaaa i jeszcze nadziewane dopiero po usmażeniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beti · 3 lat temu
    Pączki wyszły wyśmienicie 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 3 lat temu
    Super paczki, ja wstawilam ciasto do wyrosniecia na 1 godzine do piekarnika w temp. 40 stopni. Palce lizac, polecam🤤🤤🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Pierwszy raz robiłam pączki i wyszły obłędne 😁 polecam przepis i rzeczywiście jak ktoś pisal wcześniej można wszystkie składniki poprostu wymieszać i też ciasto urośnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania zf · 3 lat temu
    Dla wszystkich leniuchow - jesli w wersji z suchymi drożdżami wrzucicie wszystko na raz do robota (włącznie z alkoholem) to też wyjdą boskie!!! (Wszystkie składniki bez ubijania oddzielnie itd - ważne okazały się proporcje a nie proces ) :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    A czy można po upieczeniu dodać konfiturę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kamila · 3 lat temu
    najlepsze ciasto ! super wyszło nic nie klejące. Formowalam ręcznie piłeczki pinponkowe i urosly olbrzymy po usmażeniu nadzienie.pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    Ja ubijam jaja w garnuszku do mleka:) duze ulatwienie:) przepis genialny! Moj synek urodzil sie w tlusty czwartek i to bedzie jego tradycyjne ciacho na kazds urodziny:) dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nieznany · 3 lat temu
    Eluwina, te pączki są bardzo dobre tylko że jest jeden błąd moja siostra za szybko je je. Polecam Nieznany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Pierwszy raz spróbowałam zrobić pączki i własnie z tego przepisu. Wyszły idealne, dokładnie ten smak, który pamiętam! Najlepsze! Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Pierwszy raz robiłam pączki i wyszły pyszne. Dziękuje za przepis i polecam każdemu 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Nie polecam. Przepis niedoprecyzowany a wykonanie bardzo czasochłonne. Smak pączków bez szału. Można zrobić szybciej i pyszniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jaca · 4 lat temu
    Fajne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Cios · 4 lat temu
    Czy pączki wyjdą z mąki chlebowej 750?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Jak sprawdzić i sprawić aby temperatura tłuszczu wynosiła 175 C??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja Marvell · 4 lat temu
    Czy można zastąpić mąkę pszenną na gluten free?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Najlepsze pączki jakie kiedykolwiek zrobiłam. Były obłędne. Lecz nadziewałam je marmoladą dopiero po usmażeniu.