Pączki tradycyjne

491 Komentarzy
Pączki tradycyjne

Pyszne, klasyczne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)

Dodatkowo:

  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.

2

  1. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. (Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody).

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki tradycyjne Pączki tradycyjne
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sasanka · 5 lat temu
    Pączki są rewelacyjne tak smacznych pączków jeszcze nie jadłam zniknęły w jeden wieczór,potrzebuję patent na lepienie pączków bo zdarza się że przy pieczeniu marmolada mi wypływa. Pozdrawiam Sasanka (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Zrobiłam już trzeci raz. Pączki są idealne. Jedynie nie ubijam jajek na parze.
    Na zdjęciu reszta pączków już na trzeci dzień.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabriela · 6 lat temu
    Przepyszne, super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 6 lat temu
    rewelacja, robiłam wczoraj. wyszły idealne, ale zamiast wykrawać szklanką po prostu rwałam ciasto. pychotka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 6 lat temu
    Pyszne pączki, polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga Mirus · 6 lat temu
    Super przepis. Znikły wszystkie w mgnieniu oka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 6 lat temu
    Pączki przepyszne. Najlepsze jakie do tej pory jadłam. Polecam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      edyta · 5 lat temu
      Jestem w trakcie robienia pięknie rosną ,mam nadzieję ze będą pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 6 lat temu
    Dziękuje za przepis :) pączki rewelacyjne, jedyna trudność to ta temperatura oleju.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 6 lat temu
    Niestety absolutnie nie polecę tego przepisu. Robiłam wszytko według wytycznych - z podwójnej porcji. AŻ TAK tłustego samego w sobie ciasta chyba do tej pory nie spotkałam nigdzie. Tak, jak wspomniałam - robiłam przepis z podanych składników x2, a więc i masło poszło podwójne - efekt? Żółta guma, w dotyku i wyglądzie mega tłuste, do tego nijak nie dało się zlepiać ciasta właśnie przez tę tłuściznę. Nawet rosnąć nie chciało normalnie. W trakcie smażenia rozwalało się ciasto, w wyniku czego zamiast ładnych pączków wyszły jakieś okrutne karykatury. W smaku niestety bardzo intensywnie tłuste. Więcej niestety nie zdecyduję się na próbę robienia pączków z tego przepisu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 6 lat temu
      może coś źle przeliczyłaś? Jak dla mnie przepis jest świetny. Jedyny minus, to bardzo klejące ciasto, ale już się nauczyłam żeby go nie dotykać, tylko wszystko miksować mikserem (oczywiście nie na tych końcówkach co białka). Piekę je raz do roku z podwójnej porcji i rodzina zawsze zadowolona, a mistrzem wypieków nie jestem:) Zdecydowanie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 6 lat temu
    Pierwszy raz wyszly mi paczki :D . Probowalam kilkakrotnie z innymi przepisami i nic. A tu mile zaskoczenie za pierwszym razem poezja i kolejne rowniez. Polecam goraco :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 6 lat temu
    Nasze pączki :D Robiłam z dżemem z czarnej porzeczki i z owoców leśnych. Z dżemem z czarnej porzeczki smakują najlepiej (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Konieczna · 6 lat temu
    Czy rozpuszczone masło musi ostygnąć przed dodaniem do reszty? Czy można odrazu ciepłe dodać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 6 lat temu
    Pyszne (mm) już na nigdy nie kupię pączków
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dobroslawa · 6 lat temu
    Przepis idealny. Pączki wyszły puszyste, przypominające smaki dzieciństwa. Jak u mamy :D (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 6 lat temu
    Pączki z tego przepisu są poprostu rewelacyjne.Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 6 lat temu
    Robiłam wszystko dokładnie jak z przepisu i niestety nie wyszły. Robiłam juz z innego przepisu i były super. Ten przepis jednak nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 6 lat temu
    Pierwszy raz robiłam pączki, PYSZNOŚCI!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 6 lat temu
    Wspaniałe paczki. Wyszlo mi 24 szt i przez 4 godz zniknely .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dawid · 6 lat temu
    Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. jak to zrobić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Dawidzie, dopisałam w uwagach pod przepisem ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Michał Sypień · 7 lat temu
    Witam :) mam pytanie, czy byłaby możliwość żeby odrywać po kawałku ciasta i formować kulki które wyrosną a potem po usmażeniu nadziać nadzieniem za pomocą szprycy?