Muffinki marmurkowe

96 Komentarzy
Muffinki marmurkowe

Proste i szybkie dwukolorowe, marmurkowe muffinki waniliowo- kakaowe. Szczególnie uwielbiane przez dzieci.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao

Polewa czekoladowa:

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko, olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części wmieszać kakao i mleko.
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać po łyżeczce na przemian jasne z ciemnym.
  6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wyłożyć łyżeczką na muffinki. Od razu posypać posypką cukrową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Muffinki marmurkowe Muffinki marmurkowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 9 lat temu
    Do jednej części masy dodać mleko, a do drugiej kakao. Czy do jednej mleko wraz z kakao?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Pani Joanno, chciałabym upiec kolorowe muffinki z dżemem w środku. Czy to ciasto się nadaje do "nadziania", czy też moje babeczki mogą przez to nie wyrosnać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zuza · 9 lat temu
    muffinki po upieczeniu opadły, a ciasto wyszło takie jak zakalec nie wiem czemu ?.Ogólne bardzo dobre , dziekuje za przepis. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    fantastyczne babeczki, robię je już po raz kolejny. Są naprawdę bardzo dobre, proste do zrobienia i tanie. Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    dziekuje za przepis, pyszne sa. Pozdrawiam z Wilna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 10 lat temu
    Co to są te papilotki :-?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Zuziu są to papierowe foremki, które wkłada się do formy na muffinki i do nich nakłada się ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 10 lat temu
    Extra przepis. Zawsze z niego piekę i zawsze super wychodzą!
    Często też dodaję kawałki czekolady. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 10 lat temu
    Wyszły super Polecam przepis :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 10 lat temu
    Rewelacyjny przepis :)
    Piekę często i zawsze rewelacyjnie wychodzą... zachwycają wszystkich...polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Gdy do jednej części dodaje się kakao i mleko, to przed dodaniem trzeba te składniki połączyć czy od razu można dodać oddzielnie mleko, oddzielnie kakao?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Karolino nie trzeba ich wcześniej łączyć. Wsyp kakao, dodaj mleko i delikatnie wymieszaj.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 10 lat temu
    Robiłam drugi raz i znowu to samo ;/ Robiłam dół-góra, produkty temp pokojowa. Wydaje mi się że wszystko ok. A może to wina tego że papilotki kładę w foremkach blaszanych?? To wygląda tak jakby wierch się upiekł i później z dołu tak jakby kipi i wylewa się na wierch.. ;(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Moniko wiem o co chodzi. Dobrze, że papilotki włożyłaś do formy. Może po prostu za długo mieszasz suche składniki z mokrymi. Mieszaj tylko do połączenia się składników. Jak najkrócej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 10 lat temu
    Witam dzisiaj zrobiłam muffiny i wszystko ładnie pięknie, do środka dałam kawałki czekolady a podczas pieczenia ciasto wypływało ze środka i takie nie ładne wyszły... czemu?? i jak pieczecie z termoobiegiem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Moniko piekę na ustawieniach góra-dół. Spróbuj zrobić bez kawałków czekolady. Czasami dodanie kawałków czekolady zmienia kształt muffinki np. zamiast wyrosnąć ładnie do góry wypływają na bok, bo ciasto jest cięższe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    Właśnie skorzystałam z przepisu. Zrobiłam z 0,5kg mąki. Pierwsza partia wyszła trochę koślawa, bo nie wyłączyłam termoobiegu;P, druga już idealna, tylko wydaje mi się, że mogłam trochę dłużej piec, ale na szczęście mój mąż niczym nie pogardzi:) Polecam przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sabinka · 10 lat temu
    Zrobiłam, tym razem wyrosly, tylko strasznie się ten papier przylepia i na spodach trochę spalone, chcesz nie będzie ze mnie kucharki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mniami · 10 lat temu
    czy jeżeli wyłożę same papilotki na zwykła blachę bo akurat nie posiadam specjalnej blachy to nic się nie stanie podczas wypieku ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Zawsze piekę w formie. Polecam kupić. Posłuży na długo. Same papilotki są miękkie. Jedne bardziej, inne mniej (zależy od producenta). Wiem, że niektórzy radzą sobie w ten sposób, że składają po 2-3 papilotki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Przepis idealny !!! Muffinki wyszły pyszne. Zrobiłam z 0,5kg, a i tak zniknęły w mig!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Mój zupełnie "nieciastowy" synek jest fanem tych babeczek. To dla tych babeczek kupiłam specjalną blachę na muffinki, bo wiem, że do przepisu będę powracać. Kolorowe, idealne na dziecięce imprezy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sabina · 10 lat temu
    A ja chciałam szybko i łatwo ;) to były moje pierwsze muffiny, następne na pewno wyjdą lepsze, dzięki za przepis ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sabina · 10 lat temu
    Nie wyrosły mi, dlaczego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Sabino musiałaś popełnić jakiś błąd w przygotowaniu. Może za długo mieszałaś wszystkie składniki. Ciasto na muffinki tego nie lubi.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Sabina · 7 lat temu
        Ciasto potraktowalam blenderem bo mi się nie chciało wyciagac miksera, to może dlatego?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 7 lat temu
          To mamy przyczynę. Ciasto na muffinki nie miesza się ani mikserem, ani blenderem, tylko delikatnie trzepaczką krótko, tak jak napisałam w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mika · 10 lat temu
    i do takiej formy trzeba papilotki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Dobrze jest używać papilotek. Babeczki/muffiny ładnie w nich wyglądają, a przynajmniej mamy pewność, że wyciągniemy je łatwo z formy. Papilotki nie są jednak konieczne, jeśli wysmarujemy wgłębienia masłem lub margaryną.