Piętnaście, sklejonych ze sobą, puszystych bułeczek drożdżowych, pieczonych na karmelu i orzechach. Po upieczeniu bułeczki przewracamy "do góry nogami" tak, aby karmel i orzechy znajdowały się na górze. Każda bułeczka jest oblana karmelem i posypana dużą ilością orzechów, dzięki czemu jest słodka, bogata i nie potrzebuje nadzienia w środku.
Buchty smakują zarówno ciepłe, jak i zimne.
Składniki: Ciasto drożdżowe:
200ml mleka
40g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
50g cukru
szczypta soli
1 jajko (rozmiar M)
50g masła
Dodatkowo:
100g orzechów (włoskich lub laskowych)
150g cukru
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g masła
Sposób przygotowania:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40 minut).
Orzechy posiekać nie za drobno i podprażyć na patelni. Odstawić na bok.
150g cukru i 2 łyżki wody skarmelizować na patelni o grubym dnie na jasnozłoty kolor. Dodać śmietanę i masło. Gotować na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż karmel się rozpuści. Na końcu wmieszać posiekane orzechy. Karmel z orzechami przelać do formy o średnicy ok. 25cm i brzegu o wysokości ok. 5cm. (Najlepiej, aby była to forma bez odpinanej obręczy, aby nie było niebezpieczeństwa, że karmel bokiem wypłynie. Można użyć również formy żaroodpornej).
Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na blacie posypanym lekko mąką. Uformować wałek o ok. 5- 6cm średnicy. Wałek pociąć na 15 równych części. Z każdej części uformować kulkę. Kulki układać, jedna koło drugiej, na karmelu w formie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół) lub w temperaturze 175°C (termoobieg). Po upieczeniu formę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 15 minut., następnie odwrócić do góry dnem. Pozostały w formie karmel rozłożyć na bułeczkach.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: „Lecker Bakery, nr 1, 2013”.
Piekłam dzisiaj i myślę, że jeszcze nieraz je upiekę ;)szybko, sprawnie i smacznie:) ciasto niesamowicie urosło w środku bułeczki są puchate, ciasto nie jest zbite. Zrobiłam je w prostokątnym naczyniu żaroodpornym. Polecam gorąco, to byłby niezły dodatek na Wielkanocne śniadanko. Takie przepisy lubie :-)