Odwrócone buchty z orzechami i karmelem

13 Komentarzy

Odwrócone buchty z orzechami i karmelem

Piętnaście, sklejonych ze sobą, puszystych bułeczek drożdżowych, pieczonych na karmelu i orzechach. Po upieczeniu bułeczki przewracamy "do góry nogami" tak, aby karmel i orzechy znajdowały się na górze. Każda bułeczka jest oblana karmelem i posypana dużą ilością orzechów, dzięki czemu jest słodka, bogata i nie potrzebuje nadzienia w środku.

Buchty smakują zarówno ciepłe, jak i zimne.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 200ml mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • 100g orzechów (włoskich lub laskowych)
  • 150g cukru
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g masła

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40 minut).
  3. Orzechy posiekać nie za drobno i podprażyć na patelni. Odstawić na bok.
  4. 150g cukru i 2 łyżki wody skarmelizować na patelni o grubym dnie na jasnozłoty kolor. Dodać śmietanę i masło. Gotować na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż karmel się rozpuści. Na końcu wmieszać posiekane orzechy. Karmel z orzechami przelać do formy o średnicy ok. 25cm i brzegu o wysokości ok. 5cm. (Najlepiej, aby była to forma bez odpinanej obręczy, aby nie było niebezpieczeństwa, że karmel bokiem wypłynie. Można użyć również formy żaroodpornej).
  5. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na blacie posypanym lekko mąką. Uformować wałek o ok. 5- 6cm średnicy. Wałek pociąć na 15 równych części. Z każdej części uformować kulkę. Kulki układać, jedna koło drugiej, na karmelu w formie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół) lub w temperaturze 175°C (termoobieg). Po upieczeniu formę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 15 minut., następnie odwrócić do góry dnem. Pozostały w formie karmel rozłożyć na bułeczkach.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Lecker Bakery, nr 1, 2013”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

15
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (jedna sztuka):

310 kcal

Białko: 6g, Tłuszcz: 13g, Węglowodany: 39g

Odwrócone buchty z orzechami i karmelem

Odwrócone buchty z karmelem i orzechami

Odwrócone buchty z orzechami i karmelem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 3 lat temu
    Wow to jest istne cudo. Już wiem co będę robić po południu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    czy słony karmel ze słoiczka też się nada ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 8 lat temu
    Czy można ciasto wyrobić wieczorem dzień wcześniej i przetrzymać je w lodówce do rana?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 10 lat temu
    pyszne mniam mniam pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta12127 · 10 lat temu
    Wyglądają pysznie.. koniecznie muszę spróbować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    wyszły pyszne:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 11 lat temu
    ale pięknie wyglądają. Muszą niesamowicie smakować i pachnieć: )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Piekłam dzisiaj i myślę, że jeszcze nieraz je upiekę ;)szybko, sprawnie i smacznie:) ciasto niesamowicie urosło w środku bułeczki są puchate, ciasto nie jest zbite. Zrobiłam je w prostokątnym naczyniu żaroodpornym. Polecam gorąco, to byłby niezły dodatek na Wielkanocne śniadanko. Takie przepisy lubie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 11 lat temu
    pachną cudnie , czekam aż wystygną
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Rewelacja! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    Aż ślinka cieknie.........przepiękne zdjęcia :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magma · 11 lat temu
    rewelacyjnie wyglądają:) pycha:)