W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko, olej i jajka.
Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części wmieszać kakao i mleko.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać po łyżeczce na przemian jasne z ciemnym.
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wyłożyć łyżeczką na muffinki. Od razu posypać posypką cukrową.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
1 miesięcy temu
Na razie czekam żeby ostygły ale pachną u wyglądają pysznie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
9 miesięcy temu
Muffinki bardzo smaczne i udane. Nie rozumiem jak komuś mógł wyjść zakalec - może były włożone do zimnego piekarnika. Dzisiaj upiekłam pierwszy raz na próbę. Na pewno upiekę je ponownie na urodziny dziecka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
10 miesięcy temu
Robiłam kilka razu, za każdym razem wyszły bardzo dobre 😊 dziękuję za przepis pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nikt ·
2 lat temu
Najgorsze babeczki jakie robiłam w moim życiu a duzo ich robiłam nie polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Słownik·
2 lat temu
Niestety nie przeczytałam komentarzy przed zrobieniem muffinek. Wyszły tragicznie, zakalcowato :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nikola·
3 lat temu
Bardzo smaczne. Wszystko się udało za pierwszym razem pomimo chłodnych produktów. Dziękuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
3 lat temu
Niestety, ale wyszedł zakalec, muffinki poszły do kosza, szkoda czasu i produktów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
3 lat temu
Jestem zachwycona przepisem. Szybkie ciasto, piekę razem z 2,5 letnią córką i zawsze wychodzą, są u nas bardzo często;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
3 lat temu
Pierwszy raz w życiu zakalec mi wyszedł :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Robiłam wszystko wg przepisu, ważąc składniki, ciasto rzadkie. Pierwsze muffiny w życiu które mi się NIE udały i wylądowały w koszu. Nie polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danuta·
4 lat temu
Czy mogę użyć mieszanki mąk bezglutenowych i zamiast mleka dać roślinne?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
5 lat temu
Można dodać cukier brązowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Upiekłam,z dżememw środku z czarnej porzeczki, wyszły bardzo dobre :). Przepis zapisuję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
5 lat temu
A czemu babeczki rosną mi tak nierówno? Pękaja na gorze:( wylewaja sie jak wulkan i sa nierowne:((
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
5 lat temu
Może to wina termoobiegu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika Kulka·
5 lat temu
Bardzo dobre :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
5 lat temu
Coś musiałam zrobić nie tak ?Nie chcą odkleić się od papilotek, a w środku zakalec ☹️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jesika ·
7 lat temu
Wyszły kiepsko nie urosły pomimo dużej ilości proszku do pieczenia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
8 lat temu
Zrobiłam, na urodziny córki. Wszystkim bardzo smakowały i są dziecinnie proste.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
8 lat temu
Czy mozna dodac mleko bez laktozy zamiast zwyklego? Czy to zmieni smak wypieku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Myślę, że można. Smaku raczej nie zmieni, choć czytałam, że mleko bez laktozy jest słodsze od zwykłego (sama nie używam). Może muffinki będą ciutkę słodsze ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzia·
10 lat temu
Pani Joanno do, której miski mamy wlać mleko i wsypać kakao do tej z olejem, jajkami i mlekiem czy do tej z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Najpierw należy połączyć składniki obu misek, a następnie gotowe ciasto dzielisz na pół i do jednej połowy dodajesz mleko z kakao, a druga połowa ciasta pozostaje jasna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
10 lat temu
A ja bym chciała zapytać jakiej firmy mąki Pani używa do Muffinek i czy mleko ma być prosto z lodówki czy w temp. pokojowej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Nie mam ulubionej firmy ;)