Muffinki marmurkowe

96 Komentarzy
Muffinki marmurkowe

Proste i szybkie dwukolorowe, marmurkowe muffinki waniliowo- kakaowe. Szczególnie uwielbiane przez dzieci.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao

Polewa czekoladowa:

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko, olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części wmieszać kakao i mleko.
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać po łyżeczce na przemian jasne z ciemnym.
  6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wyłożyć łyżeczką na muffinki. Od razu posypać posypką cukrową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Muffinki marmurkowe Muffinki marmurkowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikt · 11 miesięcy temu
    Najgorsze babeczki jakie robiłam w moim życiu a duzo ich robiłam nie polecam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Słownik · 10 miesięcy temu
      Niestety nie przeczytałam komentarzy przed zrobieniem muffinek. Wyszły tragicznie, zakalcowato :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 2 lat temu
    Bardzo smaczne. Wszystko się udało za pierwszym razem pomimo chłodnych produktów. Dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Niestety, ale wyszedł zakalec, muffinki poszły do kosza, szkoda czasu i produktów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Jestem zachwycona przepisem. Szybkie ciasto, piekę razem z 2,5 letnią córką i zawsze wychodzą, są u nas bardzo często;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 2 lat temu
    Pierwszy raz w życiu zakalec mi wyszedł :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Robiłam wszystko wg przepisu, ważąc składniki, ciasto rzadkie. Pierwsze muffiny w życiu które mi się NIE udały i wylądowały w koszu. Nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 3 lat temu
    Czy mogę użyć mieszanki mąk bezglutenowych i zamiast mleka dać roślinne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Można dodać cukier brązowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Upiekłam,z dżememw środku z czarnej porzeczki, wyszły bardzo dobre :). Przepis zapisuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    A czemu babeczki rosną mi tak nierówno? Pękaja na gorze:( wylewaja sie jak wulkan i sa nierowne:((
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika Kulka · 4 lat temu
    Bardzo dobre :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Coś musiałam zrobić nie tak ?Nie chcą odkleić się od papilotek, a w środku zakalec ☹️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jesika · 6 lat temu
    Wyszły kiepsko nie urosły pomimo dużej ilości proszku do pieczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 7 lat temu
    Zrobiłam, na urodziny córki. Wszystkim bardzo smakowały i są dziecinnie proste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 7 lat temu
    Czy mozna dodac mleko bez laktozy zamiast zwyklego? Czy to zmieni smak wypieku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Myślę, że można. Smaku raczej nie zmieni, choć czytałam, że mleko bez laktozy jest słodsze od zwykłego (sama nie używam). Może muffinki będą ciutkę słodsze ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 8 lat temu
    Pani Joanno do, której miski mamy wlać mleko i wsypać kakao do tej z olejem, jajkami i mlekiem czy do tej z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Najpierw należy połączyć składniki obu misek, a następnie gotowe ciasto dzielisz na pół i do jednej połowy dodajesz mleko z kakao, a druga połowa ciasta pozostaje jasna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    A ja bym chciała zapytać jakiej firmy mąki Pani używa do Muffinek i czy mleko ma być prosto z lodówki czy w temp. pokojowej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Nie mam ulubionej firmy ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 9 lat temu
    Dodałem nawet 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia i nie urosły :( Kiepsko wyszły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cindy · 9 lat temu
    Babeczki z tego przepisu robię już po raz dziesiąty i za każdym razem są znakomite
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 9 lat temu
    Zamiast mleka dodaję do babeczek kefir. Wychodzą fajne, puszyste :)
    Pozdrawiam!