Muffinki marmurkowe

96 Komentarzy
Muffinki marmurkowe

Proste i szybkie dwukolorowe, marmurkowe muffinki waniliowo- kakaowe. Szczególnie uwielbiane przez dzieci.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao

Polewa czekoladowa:

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko, olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części wmieszać kakao i mleko.
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać po łyżeczce na przemian jasne z ciemnym.
  6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wyłożyć łyżeczką na muffinki. Od razu posypać posypką cukrową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Muffinki marmurkowe Muffinki marmurkowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mika · 11 lat temu
    jak sądzicie lepsza jest forma stalowa czy silikonowa? papilotki można wkładać do obu form?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgosia · 11 lat temu
    cudowny przepis jest na kazdej klasowej imprezie. Zawsze wychodza i klasa 6c je kocha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 11 lat temu
    Właśnie zrobiłam i wyszły świetne :) Naprawdę fajny i prosty przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika i Weronika · 11 lat temu
    bałyśmy sie że nie wyjda i będzie za mało ciasta. a tu magle pychotka i nawet zostało mamy 26 babeczek i troszke . Są pyszne !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 lat temu
    Ile mafinek średnio wychodzi z tej ilości ciasta ? :-) papilotki trzeba mieć ?? Nie wystarczy sama forma ? prosze o informację :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Sylwio, ok. 12 sztuk. Możesz nie używać papilotek, ale formę wysmaruj tłuszczem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia 88 · 11 lat temu
    Właśnie kończą się piec moje muffiny. Ciekawe jak wyjdą :). Zapach roznosi się po całym mieszkaniu .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 11 lat temu
    Szybko i pysznie. świetny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anonimowy · 11 lat temu
    Są nadzwyczajnie pyszne! Robie je zawsze tylko i wyłącznie z tego przepisu! Najlepsze na świecie! :-) :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 11 lat temu
    Robię je już drugi raz i mi tak nie wyrastają, chyba za mało po łyżeczce kłasc w foremkę? Wychodzą pysze a do tego polewam je czekoladą. Synek mi pomaga i jest przy tym zabawa.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ciasto należy kłaść po łyżeczce na przemian, raz jasne raz ciemne ciasto, aż do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki (pozostawiając mniej więcej 1cm od brzegu). Ciasta wystarcza na 12 sztuk.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia Krupa · 11 lat temu
    Mi wyszly super tanio szybko mniam synus zajadal i zajadal
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 11 lat temu
    hmmm ja wszystko robilam wedlug przepisu a wyszly mi puste w srodku moze mi ktos to wyjasnic?????????????????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Luc · 11 lat temu
    przepis idealny:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    Właśnie się nimi zajadam, wyszły pycha ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 11 lat temu
    Babeczki wyśmienite, ja dodałam również do środka odrobinę dżemu, polecam takie połączenie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    Upiekłam je dzisiaj i są super! Podjadam nawet ciepłe :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 11 lat temu
    Mogę użyć słodkiego kakaa?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ze względu na to, że jest to tylko 1 łyżka to możesz dać słodkie. Najwyżej ciasto kakaowe będzie bladsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 11 lat temu
    Mam zamiar je upiec, ale czy zamiast oleju mogę dać masło lub margarynę roztopioną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 11 lat temu
    Witam! Mam pytanie - chcę upiec te muffinki, lecz nie mam specjalnej formy. Czy mogę użyć innych foremek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 lat temu
    Nam się od papilotek nie odlepiły?
    Czymś trzeba je pomalować posypać (jak zwykle formę do ciasta tłuszczem (i tartą) bo pierwszy raz robiłyśmy muffinki i trochę kiszka z tym przywarciem do papieru.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Papilotek się niczym nie smaruje. Muffinki podaje się w papilotkach i każdy przy degustacji sam sobie ten papier oddziela od ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gocha · 11 lat temu
    Wyszły super- dziękuję za przepis. Za 1 razem spałaszowali mi wszystkie, to za drugim razem dałam mniej cukru a po upieczeniu pokroiłam na krążki, nałożyłam dżemu borówkowego i polałam polewą czekoladową było ich więcej a w smaku po prostu niebo w gębie :)