Muffinki z jabłkami

65 Komentarzy

muffinki z jabłkami

Proste, mocno wilgotne muffinki z kawałkami jabłek. Muffinki są tak wilgotne, że spróbowałam je zrobić również w wersji bezglutenowej. Glutenowe, czy nie obie wersje są bardzo smaczne. Muffinki wystarczy posypać z góry cukrem pudrem, ale jeśli chcecie możecie je polać również sosem karmelowym, który znajdziecie w przepisie: Brownie z bananami i bitą śmietaną.

Składniki:

  • 250 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 200g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80m l oleju roślinnego, temperatura pokojowa
  • 250 g jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i jogurt. Połączyć ze składnikami z pierwszej miski, mieszając trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać jabłka.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta i wyrównać z góry łyżką. (Mnie wyszło 14 sztuk).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) lub z termoobiegiem w temperaturze 160°C. (Przy muffinkach bezglutenowych proszę piec na grzałce góra- dół).
  6. Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Kolejno wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Muffins & Co.”

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 14
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 7 lat temu
    Zrobiłam te muffinki z koleżanką na sylwestra. Jak zwykle rodzice widząc nas w kuchni wątpili w powodzenie tej "akcji", ale ostatecznie wszyscy byli pozytywnie zaskoczeni. Muffinki wyszły genialne! Trzeba pilnować bo nasze po 15 min nadawały się do wyjęcia. Całe szczęście że chociaż niezastąpiona mama czuwała :) Robilysmy podwojna porcję. Wyszło 30-40 więc ciasta wychodzi więcej, ale nic się nie zmarnowało. Wszystkie wyszły w dwie godziny przy stole pełnym jedzenia! Jutro będziemy to powtarzać i już nie mogę się doczekać :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 7 lat temu
    Muffiny idealne. Rzadko wracam do jakiegoś przepisu a te goszczą u mnie bardzo często. Córka sama prosi żeby je zrobić :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 8 lat temu
    Witam. Właśnie znalazłam Pani przepis i wydaje się bardzo fajny. Zastanawiam się tylko czy mogę dać jabłka ze słoika? Takie gotowe na szarlotkę nie mam świeżych, a aż mi ślinka cieknie na samą myśl o tych muffinach ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Pyszności!!! Robiłam już kilka razy :) za każdym razem wychodzą przepyszne :) a dzieciaki za nimi przepadają :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 9 lat temu
    Witam :)
    Mam pytanie, czy jest konieczne dodawanie sody oczyszczonej? Zmieni to w jakiś sposób smak? Może można by było zastąpić to większą ilością proszku do pieczenia? :) Z góry dziękuje za odpowiedź :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Kingo myślę, że tak. Należy zwiększyć ilość proszku myślę, że do 1,5 łyżeczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 9 lat temu
    Wyglądają idealnie! Myślę tylko aby dodać cynamon :) czy łyżeczka wystarczy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 9 lat temu
    strasznie gęste mi to ciasto wyszło jak zmieszałam wszystko. Na pewno dobrze odmierzyłam wszystkie składniki a wyszło tak gęste, że ciężko było do foremek powkładać. Tak ma być?! :| zaraz się okaże jak się upieką...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kamila · 8 lat temu
      tak! takie gęste ma być!
      Niebiosa klękajcie - niby tam zwykła babeczka, a takie pyszne, że te 14 to chyba sama zjem. Ledwo upiekłam już robię kolejne! haha Pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elka · 10 lat temu
    Genialny przepis. Mój synek uwielbia te muffinki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 10 lat temu
    Pyszne!!!!!!!!!!Polecam.Robię je bardzo często i zawsze wzchodzą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 10 lat temu
    Przepyszne! Można je zrobić migiem - idealne dla niezapowiedzianych gości ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marghie · 10 lat temu
    Witam, upiekłam muffinki, ale problem jaki się pojawił to to, że ciasto mocno przylega do papilotek. Bardzo ciężko się odkleja i dużo ciasta na nich zostaje. Myśli Pani, że za krótko trzymałam je w piekarniku bądź moja forma na muffinki jest nieodpowiednia (kupiłam formę ze stali węglowej)? Dodam, ze wcześniej piekłam mnóstwo ciast z Pani przepisów i wszystko zawsze wychodziło, więc nie wiem co może być przyczyną teraz?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Może były jeszcze ciepłe?
      Jeśli były upieczone w środku to nie trzeba ich piec dłużej, bo inaczej się wysuszą niepotrzebnie. Ewentualnie można wydłużyć troszkę czas pieczenia. Co do formy, to Twoja jest jak najbardziej w porządku.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marghie · 8 lat temu
        Tak, dziękuję. Były ciepłe. Chyba za szybko chciałam je zjeść ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Suuper mi wyszły! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    A można zrobić muffinki w wersji bez jabłek, ale za to z nadzieniem budyniowym?
    Pytam, bo zastanawiam się czy samo ciasto bez jabłuszek będzie równie mokre, a przynajmniej na podobnym poziomie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    czy można czymś innym zastąpić olej roślinny ? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    emilia · 11 lat temu
    mogę zrobić je z mango?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 11 lat temu
    O jaką kratkę chodzi? Trzeba jej użyć? :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Kratka nie jest konieczna ;-) Chodzi o to, aby muffinki wyłożyć np. na metalową kratkę z piekarnika, aby ciasto nie "zaparzało" się w formie, bądź od blatu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magga · 11 lat temu
    ja dodałam cynamonu do jabłuszek - dzieci powiedziały, że to najlepsze jak dotąd muffinki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KATARZYNA · 11 lat temu
    dobre. ale aż tak nie wyrosły
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Eksperymentuje z tymi muffinkami od kilku dni. Jako, że zrobienie ich zajmuje jakieś pięć minut robie je codziennie jako deser po obiedzie. Z jabłkami smakują jak racuszki są przepyszne ale Nam najbardziej posmakowały z dodatkiem bananów- ciasto przesiąka ich aromatem, banany praktycznie rozpływają się w ciescie. Pycha!:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tatiana · 11 lat temu
    naprawdę świetne gorąco polecam