Muffinki z jabłkami

63 Komentarzy

muffinki z jabłkami

Proste, mocno wilgotne muffinki z kawałkami jabłek. Muffinki są tak wilgotne, że spróbowałam je zrobić również w wersji bezglutenowej. Glutenowe, czy nie obie wersje są bardzo smaczne. Muffinki wystarczy posypać z góry cukrem pudrem, ale jeśli chcecie możecie je polać również sosem karmelowym, który znajdziecie w przepisie: Brownie z bananami i bitą śmietaną.

Składniki:

  • 250 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 200g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80m l oleju roślinnego, temperatura pokojowa
  • 250 g jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i jogurt. Połączyć ze składnikami z pierwszej miski, mieszając trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać jabłka.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta i wyrównać z góry łyżką. (Mnie wyszło 14 sztuk).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) lub z termoobiegiem w temperaturze 160°C. (Przy muffinkach bezglutenowych proszę piec na grzałce góra- dół).
  6. Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Kolejno wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Muffins & Co.”

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 14
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 11 lat temu
    pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 11 lat temu
    Mam pytanie o pieczenie: 160 i 180 stopni dotyczy piekarników elektrycznych rozumiem. A ile stopni nastawić w gazowym?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kingo a masz podane stopnie? to ustaw na 180, a jeśli masz skale od 1- 8 (9) to powinno być napisane w instrukcji jaka jest temperatura przy poszczególnych stopniach. 180st po będzie raczej 4, ale to zależy od piekarnika.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kinga · 7 lat temu
        Dziękuję :)
        Wyszły przepyszne. Z mąki bezglutenowej wyszło aż 20 :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Bardzo smaczne, szybkie w wykonaniu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 11 lat temu
    piekne! I na pewno smaczne!!! Zdecydowanie wyprobuje!