Muffinki z jabłkami

63 Komentarzy

muffinki z jabłkami

Proste, mocno wilgotne muffinki z kawałkami jabłek. Muffinki są tak wilgotne, że spróbowałam je zrobić również w wersji bezglutenowej. Glutenowe, czy nie obie wersje są bardzo smaczne. Muffinki wystarczy posypać z góry cukrem pudrem, ale jeśli chcecie możecie je polać również sosem karmelowym, który znajdziecie w przepisie: Brownie z bananami i bitą śmietaną.

Składniki:

  • 250 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 200g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80m l oleju roślinnego, temperatura pokojowa
  • 250 g jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i jogurt. Połączyć ze składnikami z pierwszej miski, mieszając trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać jabłka.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta i wyrównać z góry łyżką. (Mnie wyszło 14 sztuk).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) lub z termoobiegiem w temperaturze 160°C. (Przy muffinkach bezglutenowych proszę piec na grzałce góra- dół).
  6. Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Kolejno wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Muffins & Co.”

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 14
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Czy można dodać więcej jabłek? np. 500 g? Czy wyjdzie zakalec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Czy podana waga jabłek (250 g) to waga już obranych i pokrojonych jabłek?, czy waga  jabłek ze skórką i gniazdami nasiennymi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Czy babeczki mocno rosną? Do jakiej wysokości papilotki nakładać ciasto? 3/4?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Czy mąkę należy przesiać przez sito? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Dobrze jest to zrobić. Ja często to pomijam, ale wtedy polecam trzepaczką wymieszać mąkę z proszkiem i sodą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Czy da się czymś zastąpić jogurt naturalny? Np. Napojem owsianym lub kokosowym?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kamila · 1 lat temu
      Zamiast jogurtu naturalnego , dałam jogurt kokosowy :) i wyszły idealne 😉😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANGELINA · 2 lat temu
    Wykorzystuje ten przepis od dobrych kilku lat i zawsze mi wychodzą tak samo pyszne 😍 dzisiaj znów niedzielny poranek i zaraz będzie nimi pachnieć w calym domu ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anastazja · 2 lat temu
    Jezu najlepsze jakie zrobiłam i jadlam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 2 lat temu
    Muffiny są obłędne! ❤️ Cała moja rodzina je kocha, a synek jest ich najwierniejszym fanem ze względu na to, że uwielbia jabłka, więc wracamy do tego przepisu co jakiś czas! 😊 Ostatnio zamiast zwykłego cukru dodałam ksylitol i wyszły równie przepyszne! Dziękujemy i polecamy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia Dubanowicz · 2 lat temu
    (rofl)Naprawdę super BabeczkiPozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 3 lat temu
    Robiłam wczoraj te babeczki. Są super! Dałam dodatkowo 1,5 łyżeczki cynamonu (polecam!) i mniej cukru (o 20g mniej niż w przepisie), polecam zmniejszyć jego ilość bo nawet przy zmniejszonym są bardzo słodkie. Zamiast zwykłego cukru użyłam trzcinowego, zamiast oleju roślinnego - oliwy. Wszystko wyszło perfekcyjnie. Wyszło 14 babeczek. Użyłam do nich też mniejszej ilości jabłek-jakieś 125 gram, czyli jedno duże jabłko. Robiłam wieczorem i na drugi dzień są pyszne i wilgotne, po wystygnięciu przykryłam je na noc folią spożywczą, w zupełności wystarcza.
    Warto pamietam, że jogurt i jajko powinno być w temperaturze mniej więcej pokojowej (powinno?). Przy okazji zapytam: czym służy skroplenie jabłka cytryną?Przepis zapisany, polecam! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Dobre ale wystarczy 20m w piekarniku na termo obiegu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Czy wiadomo ile kcal ma jedna babeczka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 3 lat temu
    A co to za polewa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Babeczki pyszne! Ma ktoś może pomysł dlaczego babeczki ciężko wychodzą z papilotek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dot · 2 lat temu
      Spryskaj papilotki olejem w spreju przed wlozeniem ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Muffinki robiłam już kilka razy z tego przepisu. Są rewelacyjne. W przedszkolu na imprezach sprawdzały się super. Planuję zamiast jabłek dodać rabarbar . Jutro robię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamil · 4 lat temu
    Witam, czy mogę czymś zastąpić sodę lub jej nie dodawać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Rewelka. Najlepsze babeczki !! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 5 lat temu
    Czy mozna zastapic jogurt mlekiem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 6 lat temu
    Zrobiłam te muffinki z koleżanką na sylwestra. Jak zwykle rodzice widząc nas w kuchni wątpili w powodzenie tej "akcji", ale ostatecznie wszyscy byli pozytywnie zaskoczeni. Muffinki wyszły genialne! Trzeba pilnować bo nasze po 15 min nadawały się do wyjęcia. Całe szczęście że chociaż niezastąpiona mama czuwała :) Robilysmy podwojna porcję. Wyszło 30-40 więc ciasta wychodzi więcej, ale nic się nie zmarnowało. Wszystkie wyszły w dwie godziny przy stole pełnym jedzenia! Jutro będziemy to powtarzać i już nie mogę się doczekać :D