Sernikowe cake pops
Sernikowe kulki na patyczkach pokryte czekoladą. Pyszne, delikatne i mocno wilgotne serniczki. Gotowe kulki sernikowe należy na chwilę zamrozić, dzięki czemu kulki stwardnieją i będzie łatwiej pokryć je czekoladą. Serniczki możecie obtoczyć w dowolnej, ulubionej czekoladzie i jeśli chcecie posypać je płatkami czekoladowymi lub posypką cukrową, czy drobno posiekanymi orzechami, migdałami.
Sernikowe cake popsy można spróbować wykonać z dowolnego sernika. Osobiście polecam wykorzystanie poniższego przepisu, z którego dość łatwo formuje się kulki.
Przepis jest bezglutenowy. Proszę tylko upewnić się, że budyń i czekolada są bezglutenowe oraz wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Sernik:
- 500g twarogu z wiaderka lub Quark (użyłam Magerquark)
- 2 jajka
- 150g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 60g masła
Dodatkowo:
- ok. 200g czekolady (użyłam gorzkiej)
- 1 łyżeczka oleju
- patyczki do lizaków (ok. 20 sztuk)
- ewentualnie płatki czekoladowe, posypka cukrowa, krokant, posiekane orzechy, migdały do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotować sernik. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, ser, cukier i budyń w proszku zmiksować na gładką masę. Dalej miksując dodać roztopione, zimne masło.
- Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką (lub łyżką drewnianą) do masy serowej.
- Dno tortownicy o średnicy 20cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 40 min. w temperaturze 180°C. Sernik pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki na noc. (Sernik musi być dobrze schłodzony. Będzie miał wtedy odpowiednią konsystencję).
- Górę, dół i bok sernika odkroić nożem tak, aby otrzymać czystą, jasną masę serową ze środka (niezabrudzoną przypieczonymi bokami).
- Odrywać po kawałku sernika i formować kulki. (Moje miały średnicę 3,5cm). Kulki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić na 30min. do zamrażalnika.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
- Końcówkę patyczka zanurzyć w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki, mniej więcej do połowy. Układać ponownie na desce patyczkiem do góry.
- Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski (potrząsając przy tym patyczkiem) i szybko posypać wybraną posypką, zanim czekolada zastygnie.
- Gotowe cake pops'y wbić patyczkiem w styropian lub poukładać na papierze do pieczenia patyczkiem do góry.
- Przechowywać w lodówce.
Smacznego.