Walentynkowe serca

5 Komentarzy

walentynkowe serca

Dwukolorowe ciasteczka walentynkowe w kształcie serc. Ciasteczka zrobione są z zabarwionego na czerwono ciasta kruchego zwiniętego z ciastem francuskim. Jeśli ktoś nie lubi barwników spożywczych może dla koloru dodać do ciasta kruchego trochę kakao. Ciasteczka robi się łatwo i przyjemnie, a na Walentynki mogą być miłą niespodzianką dla waszej drugiej połówki ;)

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 80g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (zwiniętego w rolkę)
  • 1 jajko
  • czerwony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

  1. Podane składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Dodać trochę czerwonego barwnika spożywczego i zagnieść ponownie, aż do uzyskania jednolitego koloru. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc).
  2. Ciasto kruche rozwałkować na posypanym mąką blacie na wymiar ciasta francuskiego (u mnie 25x 42cm).
  3. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko rozkłócić i i przy pomocy pędzelka posmarować nim ciasto kruche. Nałożyć ciasto francuskie i trochę docisnąć.

2

  1. Ciasto pociąć wzdłuż na paski o szerokości 1cm.
  2. Każdy pasek z osobna skręcić w spiralę, uformować w kształt serca. Końcówki dobrze ze sobą skleić (ściskając mocno, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia)

3

  1. Gotowe serca układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4

  1. Białko rozkłócić i posmarować nim serca.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 12 minut w temperaturze 220°C na złoty kolor.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 12 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

walentynkowe serca

walentynkowe serca

walentynkowe serca

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kamila · 11 lat temu
    Zrobione!!!!! Ciasto francuskie zrobiłam sama. Ciastka wyszly super! Jedyna uwaga to: polecam zrobic ciut mniejsze lub po prostu grubsze- dzieki temu beda masywniejsze (w wersji obecnej dosc delikatne).OGOLNIE SUPER. POLECAM!

    Twoje przepisy cenie za to ze nie musze ich sprawdzac zanim podam gosciom. Po sprawdzeniu pierwszego zaczelam piec "w ciemno" - a goscie zawsze zachwyceni. Jak dla mnie twoja stronka to zawsze numer 1
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kamila · 11 lat temu
    Czy myslisz ze daloby sie zastapic ciasto francuskie drugim blatem kruchego (z dodatkiem innego koloru)? Chodzi mi o to czy sie nie polamia na samym kruchym ciescie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kamilo może się łamać. Z ciastem francuskim dobrze się zwija, ale dwa kruche ciasta są bardzo delikatne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Świetny pomysł! Ślicznie wyglądają :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    WYGLĄDAJĄ APETYCZNIE. :lol: