Pączki hiszpańskie

79 Komentarzy
Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka to kilka nazw na te same pączki. Są delikatne jak chmurka, lekkie i puszyste. Przygotowuje się je z ciasta parzonego. Ciasto jest niesłodkie. Słodyczy pączkom nadaje lukier, którym są posmarowane.

Składniki na ok. 15 sztuk:

Ciasto parzone:

  • 250 ml wody
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiaru M)

Lukier:

  • ok. 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki rumu lub wody

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone. Mąkę przesiać. Odstawić na bok. Wodę, masło i szczyptą soli zagotować, mieszając, aby masło się rozpuściło. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać najlepiej łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej na niskiej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
  2. Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do przestygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.
  3. Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8 cm. Kwadraty posmarować cienko olejem.
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
  5. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

2

  1. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz (do temperatury ok. 175°C).
  2. Okręgi (razem z papierem) wkładać partiami do rozgrzanego tłuszczu papierem do góry. (Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i należy go wyciągnąć np. szczypcami lub ostrożnie widelcem). Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
  3. Przygotować lukier. Rozetrzeć przesiany cukier puder z rumem i 1 łyżką wody (lub tylko cukier puder z gorącą wodą). Pączki posmarować cienko lukrem. (Najlepiej zjeść je w dzień przygotowania lekko ciepłe lub zimne).

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Backvergnügen wie noch nie".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Pączki hiszpańskie Pączki hiszpańskie Pączki hiszpańskie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lemon · 11 lat temu
    Super wyszły te pączki !!! I jak tu schudnąć jak tu takie dobroci na talerzu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalusia · 11 lat temu
    :lol: pychotka .. w czwartek zrobilam paczusie z 4 porcji a dzis sobota i maz znowu sobie zazyczyl tylko ze tym razem jeszczeeee wiecej :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 12 lat temu
    Zrobiłem. Córka pomogła przy smażeniu żeby poszło sprawniej.
    Powiem krótko: ten przepis to mistrzostwo świata.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 12 lat temu
    Przepis super ;D wychodzą za pierwszym razem , może jeszcze nie są idealne jak powyżej , ale smaczne ;D doradzam robić od razu dwie porcje ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 12 lat temu
    Kurde nie wyszlo mi:/ a szkoda tak je chcala zjesc..;/
    no dopoki pomieszaøam make jajka i wode bylo wsystko wporzadu ale jaj dodalam jajka ciasto wyszlo wodniste jak nie wiem co wiec dodalam jeszcze maki i tak nic nie pomoglo...;/ sprobuje potem moze wyjdzie....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Przepis fantastyczny ! Serdecznie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ulka · 12 lat temu
    super,przepis na latwe i pyszne paczki,dzieki napewo skorzystam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EDYTA · 12 lat temu
    są przepuszne naprawde polecam moje dzieci dziś mnie proszą żebym znowu upieka.mam jeszcze jedno pytanko zastanawiam się czy dalo by rady upiec na smalcu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EDYTA · 12 lat temu
    PIERWSZY RAZ TERAZ PIEKLAM WYGLADAJA SMAKOWICIE MAM PYTANIE CZY ZA KAZDYM RAZEM NALEZY SMAZYC NA SWIEZYM OLEJU
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Edyto wszystkie pączki usmaż na tym samym oleju.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 12 lat temu
    czy do sporządzenia tych pączków można uzyć ciasta w proszku 'karpatka'?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    Wlasnie je zrobilam sa przepyszne dodalam dodatkowo olejku pomaranczowego :) oby wiecej takich przepisow
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 12 lat temu
    czy zamiast 3 jaj w rozmiarze m mogę dać 2 w rozmiarze l ?? i ile oleju do smażenia dać ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Paulino w tym przepisie konsystencja jest ważna. 2 jajka mogą być mało, daj raczej 3 lub 2,5 (pół żółtka i pół białka).
      Daję 1 litr oleju.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    Zrobilam, pyszne 15 minut i nic nie zostalo moje dzieci zjadly wszystkie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 12 lat temu
    Wlasnie zrobilam paczki. Nie wiem co zrobilam nie tak, ale wyszly bardzo tluste. Prosze o wskazowki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Moniko może tłuszcz był niewystarczająco rozgrzany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Uwielbiam je :)) Ale jak do tej pory jadłam tylko kupne - może się skuszę je zrobić :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    Robiłam wyszły rewelacyjne ...
    A przed chwila robiłam też w wersji bezglutenowej i też rewelacja ... :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Majka · 3 lat temu
      Witam. Czy może Pani podać przepis na bezglutenowe?Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Melissa · 12 lat temu
    Wlasnie zamierzam sie do nich zabrac:)! Ciekawe czy cos z tego wyjdzie.. Mam taka nadzieje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 12 lat temu
    czy zamiast masla moze byc margaryna?? z gory dziekuje za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwina · 12 lat temu
    Wyszly super pyszne! Zamiast Rumu ktorego nie mialam dalam brzoskwiniowy BOLS i efekcik jest mega! Slodkie dzieki!
    Pozdrawiam Sylwia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gunia.a · 12 lat temu
    mmm... uwielbiam gniazdka