W ostatni weekend mieliśmy okazję pojechać na bal karnawałowy dla rodzin z dziećmi chorymi na Celiakię. Impreza była nieduża, bo na ok. 40 osób. Było miło i sympatycznie, a patrząc pod kątem wypieków, cały bufet przygotowany był naturalnie w wersji bezglutenowej. Pączki smażone były na miejscu i można było obserwować ich sposób przygotowywania, a dzieci miały zabawę przy ich lukrowaniu i dekorowaniu.
Bardzo ucieszyłam się, gdy otrzymałam wydrukowane przepisy. Poniżej prezentuję Wam jeden z nich, trochę przeze mnie zmodyfikowany.
Ja użyłam 90g mąki gryczanej (sama zmielilam kaszę grycz niepalona), 80g owsianej też sama zmielilam płatki i 60g-70g tapioki. dla smaku dałam łyżkę zmielonych wiórków kokos. Wyszły pulchne i miękkie na drugi dzień też są pulchne i miękkie aż się zdziwiłam bo liczyłam że będą twarde.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
4 lat temu
Te pączki to poezja smaku, niczym nie ustępują tym z mąki pszennej, pychota ☺😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania ·
4 lat temu
Ile takie paczki maja kcal?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aziul·
4 lat temu
Czy z tego przepisu da się zrobić oponki, znane nam wszystkim z dzieciństwa?? ☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Ciasto jest za luźne na robienie dziurki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Paczusie sa pyszne ,uzywan lyzki galkownicy do lodow do formowania i polewam rozpuszczona czarna czekolada z olejej kokosowym ,dziekuje za przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
KasiaK·
5 lat temu
Super przepis, super smak, wielkie dzięki. Już trzeci raz w ciągu 5 dni jemy :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
EJ·
5 lat temu
Pączki proste i smaczne. Czego chcieć więcej? Dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
5 lat temu
PY CHO TA!!! Jestem laikiem, smażyłam pierwszy raz i wyszły idealne! Nie pojmuję o co kaman z tym spalonym,surowym i temperaturą oleju zatem. wrzuć ziemniaka kobieto i jak frytka sie zaczyna ruszaj z pączkami ;) Polecam mąkę ryżową po prostu. tylko kształty w cały świat, ale może coś wymyślę ;) liczy się smak smak smak pyszny smaczek! Dziękuję dziękuję po stokroć za przepis! Wspaniała z Ciebie istota, takim cudem się podzielic...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katalein·
5 lat temu
Zrobiłam :) Z konieczności zmodyfikowałam, bo nie używam gotowych miksów bezglutenowych, a okazało się, że potrzebnej do "mojego" miksu mąki ziemniaczanej akurat zabrakło (wm) Dałam więc maniok :D Ser wzięłam taki najzwyklejszy z kostki i tylko trochę go podziabałam widelcem ;) No i nie mam bezglutenowego proszku do pieczenia, więc dodałam sodę z kamieniem winnym i mąką ryżową - taki przepis na bezglutenowy proszek gdzieś kiedyś znalazłam. Ale że tamten też się mi skończył (rofl) to dałam na oko i przesadziłam z sodą - jej smak był bardzo wyczuwalny...Ale to jedyny mankament. Reszta super! Trzeba rzeczywiście robić malutkie te pączki, bo mimo temperatury oleju mierzonej termometrem większe długo zostawały surowe w środku... Ale robiłam je dla dzieci do szkoły, więc małe są nawet fajniejsze :) Mam nadzieję, że jutro też zostanie coś z tej chrupiącej wspaniałe skórki. Bo o mięciutkie wnętrze się raczej nie boję! :)
Bardzo dziękuję za podzielenie się tym przepisem! (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
5 lat temu
Dziękuję za ten przepis. Pączuszki są genialne i na dobre zagoszczą na naszym stole. Przepis jest prosty, szybko się robi. Na drugi dzień są równie pyszne. Pozdrawiam Aneta
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sophie ·
6 lat temu
Hej.Pierwsze podejście tzn kładzione łyżkami - porażka, spalone i surowe w środku. Drugie podejście wyciskane szprycą w formie obważanków - REWELACJA i zagościły już na stałe na moim stole. Skórki z cytryny daje więcej niż w przepisie bo lubię cytrynowy posmak. Każdy musi wyczuć temperaturę odpowiednią do smażenia. Najlepiej przekręcać po kilka razy aby nie spalić. Ufffff ale się napisałam. Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
6 lat temu
Mam dwójkę dzieci „bezglutenowych”, w zeszłym roku robiłam pączki z tego przepisu i wyszły genialne !!! Lepsze od glutenowych. Jutro tez będę je piekła. Dziękuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
6 lat temu
Nie polecam nie da się usmażyć paczki są surowe w środku a z wierzchu spalone.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Oczyiwiście, że się da usmażyć. Miałaś za wysoką temperaturę oleju.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
6 lat temu
Paczki zaczęły wybuchać dlaczego? Cała kuchnia w oleju?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia·
6 lat temu
Dziś zrobiłam pączki z tego przepisu. Super! Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
7 lat temu
Pyszne pączusie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
8 lat temu
Czym można zastąpić uniwersalną mąkę bezglutenową? Jakich innych mąk użyć i w jakich proporcjach?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Nie robiłam tych pączków niestety na innych mąkach, inaczej podałabym taką informację :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
8 lat temu
Pączki wyszły rewelacyjne!. Robiłam z połowy przepisu i ze zwykłego twarogu