Pączki serowe bezglutenowe

47 Komentarzy
Bezglutenowe pączki serowe

W ostatni weekend mieliśmy okazję pojechać na bal karnawałowy dla rodzin z dziećmi chorymi na Celiakię. Impreza była nieduża, bo na ok. 40 osób. Było miło i sympatycznie, a patrząc pod kątem wypieków, cały bufet przygotowany był naturalnie w wersji bezglutenowej. Pączki smażone były na miejscu i można było obserwować ich sposób przygotowywania, a dzieci miały zabawę przy ich lukrowaniu i dekorowaniu.

Bardzo ucieszyłam się, gdy otrzymałam wydrukowane przepisy. Poniżej prezentuję Wam jeden z nich, trochę przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki na ok. 35 sztuk:

Ciasto:

  • 3 jajka (rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 250 g twarogu zmielonego z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
  • 250 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 3 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ewentualnie rodzynki lub kawałki jabłek (pominęłam)
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać sól i skórkę z cytryny.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce sera.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dalej miksując, dodawać stopniowo do ubitej masy.
  4. Na końcu wmieszać delikatnie ewentualnie rodzynki lub jabłka.
  5. Rozgrzać tłuszcz w dużym garnku lub głębokiej patelni.
  6. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (ok. 170°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  7. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.
  8. Pączki smakują najlepiej świeże.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bezglutenowe pączki serowe Bezglutenowe pączki serowe Bezglutenowe pączki serowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 9 lat temu
    A jak wypchać je dżemem ? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 9 lat temu
    A czy wersja z drożdżami zamiast proszku będzie ok?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kamilo nie. Nie przy tym cieście. To nie jest ciasto drożdżowe.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kamila · 7 lat temu
        Zaryzykowałam, zanim dostałam odpowiedź ;) wyszły, ale nie takie ładne jak Twoje... Urosły i usmażyły się na mięciutkie, ale dla mnie zbyt ciemne, a jak były złote, to w środku jeszcze surowe. W każdym razie dziękuję za inspiracje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję:) Mam pytanie: czy mogę zastąpić proszek do pieczenia sodą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 10 lat temu
    Pani Joasiu. Mam pytanko czy mogę pominąć ser w tym przepisie?? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 10 lat temu
    Nie rozumię ilości sera zmielony z wiaderka i śmietankowy. Prosze o pomoc ile sera
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Katarzyno ma być 250g sera i masz do wyboru albo ser z wiaderka, albo twarożek śmietankowy albo Quark.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 10 lat temu
    [b]Pączuszki wyszły pyszne,mięciutkie smaźone na oleju nie na smalcu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Wczoraj zrobiłam pączuszki - wyszły wyśmienicie .... mięciutkie nawet na drugi dzień, trzeciego dnia nie doczekały. Od teraz to ulubione bezglutenowe pączuszki moich dzieci. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 11 lat temu
    Wczoraj zrobiliśmy te pączuszki. Wyszly bardzo smaczne. Mój syn by zachwycony. Troszkę zmodyfikowaliśmy przepis - z uwagi na fakt, iż Filip ma alegię również na bialko mleka krowiego - i dodaliśmy ser kozi. Dziękujemy za pyszną inspirację. Dzisiaj pieczemy chleb bezglutenowy z ziemniakami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kassai · 11 lat temu
    Pyszne, mimo ze zawsze twierdzilam ze nie zrobie nigdy w zyiu paczkow, dalam sie skusic. Uzylam waniliowego Quark i posypalam czesc cynamonem z cukrem pudrem a czesc na zyczenie syna nadzalam zurawina :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 lat temu
    W pracy już planują ile to pączków nie zjedzą... myślałam że mnie to ominie:( a tu niespodzianka:) już się nie mogę doczekać powrotu do domu:) będę eksperymentować:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    fistach · 11 lat temu
    Ładniutkie :) Ciekawa jestem jakiego tłuszczu używasz do smażenia - osobiście jestem zwolenniczką smażenia na oleju rzepakowym, bo jest znacznie zdrowszy dla serca w porównaniu ze smalcem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Używam rzepakowego ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ana · 3 lat temu
      Z tym zdrowym olejem ti nie do końca. Rzepak jest okrutnie pryskany- uświadomił mnie człowiek, ktory od lat ma swoje pasieki i baaardzo odradzał rzepakowy miod z tego właśnie powodu. Poza tym to jest olej rafinowany. Już chyba jednak zdrowszy ten smalec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Witam :)
    Widzę że przed mną wspaniały tłusty czwartek .. Super...
    A jeszcze mam pytanie czy na takim serku homogenizowanym Danio wyją takie pączki ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, tylko jeśli to jest słodki serek np. waniliowy to nie dodawaj już cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 11 lat temu
    ładne te pączki śniegiem przyprószone