Pączki serowe bezglutenowe

47 Komentarzy
Bezglutenowe pączki serowe

W ostatni weekend mieliśmy okazję pojechać na bal karnawałowy dla rodzin z dziećmi chorymi na Celiakię. Impreza była nieduża, bo na ok. 40 osób. Było miło i sympatycznie, a patrząc pod kątem wypieków, cały bufet przygotowany był naturalnie w wersji bezglutenowej. Pączki smażone były na miejscu i można było obserwować ich sposób przygotowywania, a dzieci miały zabawę przy ich lukrowaniu i dekorowaniu.

Bardzo ucieszyłam się, gdy otrzymałam wydrukowane przepisy. Poniżej prezentuję Wam jeden z nich, trochę przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki na ok. 35 sztuk:

Ciasto:

  • 3 jajka (rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 250 g twarogu zmielonego z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
  • 250 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 3 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ewentualnie rodzynki lub kawałki jabłek (pominęłam)
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać sól i skórkę z cytryny.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce sera.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dalej miksując, dodawać stopniowo do ubitej masy.
  4. Na końcu wmieszać delikatnie ewentualnie rodzynki lub jabłka.
  5. Rozgrzać tłuszcz w dużym garnku lub głębokiej patelni.
  6. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (ok. 170°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  7. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.
  8. Pączki smakują najlepiej świeże.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bezglutenowe pączki serowe Bezglutenowe pączki serowe Bezglutenowe pączki serowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Czubinska · 7 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis, wyszły przepyszne 🫶
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Są super extra czad, bardzo Dziękuję za ten przepis a trochę już zrobiłam i niestety nie były tak świetne jak te pączusie 😁😁😘😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 2 lat temu
    Jakiej mąki uzylas?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Uniwersalnej mąki bezglutenowej Schär (Mehl Farine).
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aaa · 2 lat temu
      Ja użyłam 90g mąki gryczanej (sama zmielilam kaszę grycz niepalona), 80g owsianej też sama zmielilam płatki i 60g-70g tapioki. dla smaku dałam łyżkę zmielonych wiórków kokos. Wyszły pulchne i miękkie na drugi dzień też są pulchne i miękkie aż się zdziwiłam bo liczyłam że będą twarde.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 3 lat temu
    Te pączki to poezja smaku, niczym nie ustępują tym z mąki pszennej, pychota ☺😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Ile takie paczki maja kcal?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aziul · 3 lat temu
    Czy z tego przepisu da się zrobić oponki, znane nam wszystkim z dzieciństwa?? ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Paczusie sa pyszne ,uzywan lyzki galkownicy do lodow do formowania i polewam rozpuszczona czarna czekolada z olejej kokosowym ,dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KasiaK · 4 lat temu
    Super przepis, super smak, wielkie dzięki. Już trzeci raz w ciągu 5 dni jemy :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EJ · 4 lat temu
    Pączki proste i smaczne. Czego chcieć więcej? Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    PY CHO TA!!! Jestem laikiem, smażyłam pierwszy raz i wyszły idealne! Nie pojmuję o co kaman z tym spalonym,surowym i temperaturą oleju zatem. wrzuć ziemniaka kobieto i jak frytka sie zaczyna ruszaj z pączkami ;) Polecam mąkę ryżową po prostu. tylko kształty w cały świat, ale może coś wymyślę ;) liczy się smak smak smak pyszny smaczek! Dziękuję dziękuję po stokroć za przepis! Wspaniała z Ciebie istota, takim cudem się podzielic...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katalein · 4 lat temu
    Zrobiłam :) Z konieczności zmodyfikowałam, bo nie używam gotowych miksów bezglutenowych, a okazało się, że potrzebnej do "mojego" miksu mąki ziemniaczanej akurat zabrakło (wm) Dałam więc maniok :D Ser wzięłam taki najzwyklejszy z kostki i tylko trochę go podziabałam widelcem ;) No i nie mam bezglutenowego proszku do pieczenia, więc dodałam sodę z kamieniem winnym i mąką ryżową - taki przepis na bezglutenowy proszek gdzieś kiedyś znalazłam. Ale że tamten też się mi skończył (rofl) to dałam na oko i przesadziłam z sodą - jej smak był bardzo wyczuwalny...Ale to jedyny mankament. Reszta super! Trzeba rzeczywiście robić malutkie te pączki, bo mimo temperatury oleju mierzonej termometrem większe długo zostawały surowe w środku... Ale robiłam je dla dzieci do szkoły, więc małe są nawet fajniejsze :) Mam nadzieję, że jutro też zostanie coś z tej chrupiącej wspaniałe skórki. Bo o mięciutkie wnętrze się raczej nie boję! :)
    Bardzo dziękuję za podzielenie się tym przepisem! (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Dziękuję za ten przepis. Pączuszki są genialne i na dobre zagoszczą na naszym stole. Przepis jest prosty, szybko się robi. Na drugi dzień są równie pyszne. Pozdrawiam Aneta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sophie · 5 lat temu
    Hej.Pierwsze podejście tzn kładzione łyżkami - porażka, spalone i surowe w środku. Drugie podejście wyciskane szprycą w formie obważanków - REWELACJA i zagościły już na stałe na moim stole. Skórki z cytryny daje więcej niż w przepisie bo lubię cytrynowy posmak. Każdy musi wyczuć temperaturę odpowiednią do smażenia. Najlepiej przekręcać po kilka razy aby nie spalić. Ufffff ale się napisałam. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Mam dwójkę dzieci „bezglutenowych”, w zeszłym roku robiłam pączki z tego przepisu i wyszły genialne !!! Lepsze od glutenowych. Jutro tez będę je piekła. Dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 5 lat temu
    Nie polecam nie da się usmażyć paczki są surowe w środku a z wierzchu spalone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Paczki zaczęły wybuchać dlaczego? Cała kuchnia w oleju?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 5 lat temu
    Dziś zrobiłam pączki z tego przepisu. Super! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Pyszne pączusie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Czym można zastąpić uniwersalną mąkę bezglutenową? Jakich innych mąk użyć i w jakich proporcjach?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Nie robiłam tych pączków niestety na innych mąkach, inaczej podałabym taką informację :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 7 lat temu
    Pączki wyszły rewelacyjne!. Robiłam z połowy przepisu i ze zwykłego twarogu