Cake pops z amarantusa

16 Komentarzy

Cake pops z amarantusa

Pyszne kuleczki z amarantusa ekspandowanego połączonego z masą z krówek. Pomysł na te dziecięce „lizaki” powstał na podstawie starego, a zarazem bardzo popularnego przepisu na szyszki. Szyszki to połączenie ryżu preparowanego i roztopionych krówek. W tym przepisie postąpiłam tak samo, zastępując ryż amarantusem. Kulki można przygotować w formie pralinek pokrywając je czekoladą i dekorując perełkami cukrowymi lub w formie cake pops'ów nabijając je dodatkowo na patyczki do lizaków.
Smakują bardzo dzieciom, a do tego są bezglutenowe.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:

  • 80g amarantusa ekspandowanego
  • 300g cukierków krówek
  • 125g masła (lub margaryny)
  • ok. 200g czekolady (u mnie gorzka)
  • perełki cukrowe
  • patyczki do lizaków (ok. 40sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Krówki pokroić na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Dodać amarantusa i wymieszać.
  2. Z powstałej masy formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

02

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Końcówkę patyczka zanurzyć w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Układać ponownie na blasze patyczkiem do góry.

03

  1. Blachę wstawić do lodówki na ok. 30min, aż czekolada zastygnie.
  2. Perełki cukrowe włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka je rozkruszyć. Odstawić na bok.
  3. Czekoladę ponownie roztopić. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski (potrząsając przy tym patyczkiem) i posypać rozkruszonymi perełkami.
  4. Gotowe cake pops'y wbić patyczkiem w styropian, karton lub poukładać na papierze do pieczenia patyczkiem do góry.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 40
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Cake pops z amarantusa

Cake pops z amarantusa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Zmieszalam amarantus z rozpuszczonymi krówkami z masłem i masa wogole nie trzyma kształtu. Rozłazi się w dłoniach. Co mogę dodać aby trochę to skleić ? Więcej krówek nie mam...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Magdo[/b] ja zużyłabym je do tego przepisu. Powinno wyjść dobrze :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Zastanawiam się, czy ten przepis nada się do "utylizacji" krówek, które leżą już jakiś czas i są strasznie twarde. Wiesz może, czy po dodaniu składników i obróbce nie stwardnieją znowu na kamień?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janisia · 10 lat temu
    Bardzo smaczne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Trusk[/b] masa kajmakowa się nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    trusk · 11 lat temu
    Dziękuję za przepis - na pewno wypróbuję. A czy zamiast krówek można użyć masy kajmakowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Zimoch · 11 lat temu
    bombowe:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jowita · 11 lat temu
    Dziękuję,na pewno napiszę, Pozdrawiam serdecznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Jowito[/b] Osobiście płatków nigdy jeszcze nie kupowałam, ale one są małe, więc powinno też wyjść. Spróbuj i napisz jak poszło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jowita · 11 lat temu
    Dziękuje bardzo za odpowiedź. Ależ byłaby to porażka,gdybym dodała zwykły amarantus. Dzisiaj byłam w sklepie z biologiczną żywnością i kupiłam amarantus płatki,które nie wymagają już gotowania. Mieszkam za granicą i nie udało mi się kupić tego samego produktu. Mam nadzieję,że ten zamiennik też się będzie nadawał.Na pewno nie będzie tak twardy jak ziarno. A Pani zdaniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Jowito[/b] krówki z margaryną podgrzewasz, aż krówki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Kolejno ściągasz garnek z pieca i wsypujesz amarantusa ekspandowanego. Nic nie pęcznieje, nic nie musisz gotować. Jowito potrzebujesz amarantusa EKSPANDOWANEGO a nie ziarno amarantusa.
    Tak, możesz je zrobić dwa dni wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jowita moskwa · 11 lat temu
    Witam:) Po raz pierwszy będę robić pop cakes korzystając z Pani przepisu. Proszę powiedzieć mi czy amarantus dodany do gorącej masy margarynowo - krówkowej zacznie pęcznieć bez dodatkowego gotowania? W przepisie nie podaje Pani jak długo należy podgrzewać wszystkie składniki.Na opakowaniu amarantusa jest napisane,że trzeba go gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Proszę o poradę! Jeszcze jedno, proszę podpowiedzieć czy mogę przygotować pop cakes na dwa dni przed imprezą?dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Goydusiu[/b] w sklepie ekologicznym, ze zdrową żywnością.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia Krajosz · 11 lat temu
    wyglądają pięknie :-) ale nie wiem gdzie mam kupić amarantusa ekspandowanego :oops:
    Proszę o pomoc bo chcę zrobić te cudeńka:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 12 lat temu
    lubię to ostatnie nadgryzione zdjęcie:-)