Babeczki z polentą i gruszkami

5 Komentarzy

Babeczki z polentą i gruszkamiBardzo oryginalne w smaku babeczki. Są mocno wilgotne, soczyste, miękkie i ziarniste, a na dodatek bezglutenowe. Dobrze pasuje do nich kleks serowo- śmietankowy. Można dodać jeszcze odrobinę syropu klonowego (Ahornsirup) lub złocistego syropu (Golden Syrup) i orzeszek do środka.

Uwaga: W wersji bezglutenowej należy upewnić się, że wybraliśmy bezglutenową kaszę kukurydzianą i bezglutenowy proszek do pieczenia.

Składniki:

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100g miękkiego masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 150g kaszy kukurydzianej (polenty)
  • 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g zmielonych orzechów
  • szczypta soli
  • 90ml mleka

Dodatkowo:

  • 100g serka kremowego, dowolnego
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżki cukru
  • ewentualnie syrop klonowy lub złocisty syrop
  • orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w poprzek w cienkie paski. Od razu skropić sokiem z cytryny.

02

  1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  2. Kaszę kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami i solą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną kaszę na przemian z mlekiem. Mieszać tylko do połączenia składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. Na górę ułożyć kawałki gruszek.

03

  1. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C). Pozostawić na 5- 10 minut w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce z piekarnika.
  2. Serek wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć delikatnie z serkiem. Wyłożyć na muffinki. W środku zrobić łyżeczką wgłębienie, wlać troszkę syropu i włożyć orzecha.
Smacznego.
Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Na podstawie przepisu z książki: „Cupcakes” GU.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni
Babeczki z polentą i gruszkami
Babeczki z polentą i gruszkami
Babeczki z polentą i gruszkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Milo[/b] tak, myślę, że każdy owoc będzie tu pasował.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mila · 11 lat temu
    czy gruszki można by było zastąpić jakimś innym owocem ? ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 12 lat temu
    Ach, wyglądają oszałamiająco. Mogę jedną...? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Pięknie ustrojone, pyszne małe słodkości.
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 12 lat temu
    jakie piękne zdjęcia! zapierające dech.
    nie pomyślałabym nigdy o babeczkach... z polenty!
    Pozdrawiam,
    Karmel-itka