Pączki hiszpańskie

79 Komentarzy
Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka to kilka nazw na te same pączki. Są delikatne jak chmurka, lekkie i puszyste. Przygotowuje się je z ciasta parzonego. Ciasto jest niesłodkie. Słodyczy pączkom nadaje lukier, którym są posmarowane.

Składniki na ok. 15 sztuk:

Ciasto parzone:

  • 250 ml wody
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiaru M)

Lukier:

  • ok. 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki rumu lub wody

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone. Mąkę przesiać. Odstawić na bok. Wodę, masło i szczyptą soli zagotować, mieszając, aby masło się rozpuściło. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać najlepiej łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej na niskiej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
  2. Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do przestygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.
  3. Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8 cm. Kwadraty posmarować cienko olejem.
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
  5. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

2

  1. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz (do temperatury ok. 175°C).
  2. Okręgi (razem z papierem) wkładać partiami do rozgrzanego tłuszczu papierem do góry. (Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i należy go wyciągnąć np. szczypcami lub ostrożnie widelcem). Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
  3. Przygotować lukier. Rozetrzeć przesiany cukier puder z rumem i 1 łyżką wody (lub tylko cukier puder z gorącą wodą). Pączki posmarować cienko lukrem. (Najlepiej zjeść je w dzień przygotowania lekko ciepłe lub zimne).

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Backvergnügen wie noch nie".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Pączki hiszpańskie Pączki hiszpańskie Pączki hiszpańskie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    Skorzystałam z przepisu i zrobiłam sobie pyszny Tłusty Czwartek 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    😍Pycha ❤️🥰👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 2 lat temu
    Ja tez robilam po raz pierwszy i byly 👌 super Tylko sie zastanawiam jak je zrobic zeby nie byly takie plaskate? Nie wyszly takie pulchne jak na zdjeciu ani w sklepach 😟
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 9 miesięcy temu
      Trzeba je trochę dłużej smażyc :) one wtedy ładnie rosną. Nie tylko do złotego koloru a jednak trochę dłużej 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 2 lat temu
    dzisiaj zrobiłam pyszne , jutro znowu zrobię
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    A dlaczego następnego dnia są takie wilgotne mokre i lukier się rozpuszcza ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Niestety najlepsze są w dzień przygotowania. Później tracą chrupkość i naciągają wilgocią.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł Jakubowski · 3 lat temu
    Od bardzo dawna piekę przeróżne ciasta. Zawsze prosiłem mamę by kupywała takie paczki w Lidlu. Po pewnym czasie postanowiłem je wykonać. Da takie same jak ze sklepu. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Szybko i pysznie . Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Zrobione , nawet dla mnie laika wyszły super, [polecam pyszne;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Faworki mi zbytnio nie wyszły, bardziej smakowały jak całuski, a nie jak faworki :))) ale za to gniazdka wyszły ekspresowo i są przepyyyyyszne 🤤🤤🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Najpyszniejsze. Bardzo łatwe w przygotowaniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    najlepsza kuchnia · 3 lat temu
    można wkładać w olej w innych kształtach i bez papieru?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Można. Prosto na olej to się będą zawijać, ale to nie ma znaczenia dla smaku ;) Na papierze robisz wzory jakie chcesz i trzymają kształt ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asa · 3 lat temu
    Czy można je upiec w piekarniku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogusia · 3 lat temu
    Najlepsze pączki jakie jadłam !!Dziękuje bardzo za przepis ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Robię z mąki pełnoziarnistej żytniej, ciekawe czy wyjdą... :-D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemek · 5 lat temu
    Mam pytanko jak nie mam rekawa cukierniczego moge jakos zrobic w domu cos podobnego?? Przemek
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Możesz nakładać łyżką. Nie będą tak urokliwe, ale równie smaczne ;)Możesz spróbować też wycisnąć okręgi, używając woreczka do mrożenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iza · 5 lat temu
    Miałam lekkie obawy, bo zdziwił mnie brak mleka w przepisie. Wyszły przepyszne, a zamiast lukru polałam miodem. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    infi · 6 lat temu
    nie mam papieru do pieczenia, wiec probowalem na scraper, i przeniesc do oleju, jest ok, nie znieksztalca za bardzo ;).
    Podsypywalem tez maka, o wilele lepszy resultat, ale z to zanieczyszcza olej.
    Na koniec wciskam bezposrednio do oleju, jako paluszki, pileczki.
    By zachowac ksztalt po obu stronach, trzeba przewrocic juz po 15-20 sekundach tak wychodzi ladny wzorzysty wokol.
    Nastepne zrobie z ziemniakow.