Pączki hiszpańskie

79 Komentarzy
Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka to kilka nazw na te same pączki. Są delikatne jak chmurka, lekkie i puszyste. Przygotowuje się je z ciasta parzonego. Ciasto jest niesłodkie. Słodyczy pączkom nadaje lukier, którym są posmarowane.

Składniki na ok. 15 sztuk:

Ciasto parzone:

  • 250 ml wody
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiaru M)

Lukier:

  • ok. 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki rumu lub wody

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone. Mąkę przesiać. Odstawić na bok. Wodę, masło i szczyptą soli zagotować, mieszając, aby masło się rozpuściło. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać najlepiej łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej na niskiej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
  2. Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do przestygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.
  3. Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8 cm. Kwadraty posmarować cienko olejem.
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
  5. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

2

  1. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz (do temperatury ok. 175°C).
  2. Okręgi (razem z papierem) wkładać partiami do rozgrzanego tłuszczu papierem do góry. (Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i należy go wyciągnąć np. szczypcami lub ostrożnie widelcem). Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
  3. Przygotować lukier. Rozetrzeć przesiany cukier puder z rumem i 1 łyżką wody (lub tylko cukier puder z gorącą wodą). Pączki posmarować cienko lukrem. (Najlepiej zjeść je w dzień przygotowania lekko ciepłe lub zimne).

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Backvergnügen wie noch nie".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Pączki hiszpańskie Pączki hiszpańskie Pączki hiszpańskie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    infi · 6 lat temu
    Joanno,czy mozna prosic o zdjecie koncowki?
    mam kilka i nie jestem pewien ktore by najbardziej pasowalo
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Proszę. Ja używam takich:
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        infi · 6 lat temu
        dziękuje, ok, tak się złożyło ze tez taka miałem, ale nie bylem pewien bo balem się ze wyjdzie za cienkie.
        Jak pisałem w brakującym komentarzu, z braku papieru do pieczenia wyciskałem bezpośrednio do oleju, co pozwoliło zachowanie kształtów wokół.
        Jeżeli coś pozostanie lub zrobi się jak wata (..nie używam cukru) to ja wrzucam do piekarnika na parę minut i są znów chrupiące
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 8 lat temu
    Pączki rewelacja! Przepis banalnie prosty, nie miałam jedynie odpowiednio dużej gwiazdki, więc pączki nie wyszły tak idealne jak Twoje, ale to nie przeszkodziło mojemu facetowi dosłownie pożreć wszystkie! Zrobiłam mu niespodziankę do pracy i był zachwycony! Dziękuję za Twoje przepisy, wszystko zawsze wychodzi super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mysza · 8 lat temu
    Pyszności!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Wczoraj wieczorem zrobiłam parzone i wyszły rewelacyjne. Dziękuję za ten prosty przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 9 lat temu
    Dlaczego ciasto mi wyszlo takie rzadkie?? Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem... I bardzo nasiaklo olejem, a rozgrzany byl tak jak trzeba.. Ktos mi odpowie??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Buba · 3 lat temu
      Tak się może stać, gdy zbyt szybko dodaję się kolejne jajka. Przed dodaniem następnego, należy poprzednie dokładnie wmieszać w ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Przepyszne !!! I okazało się, że ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    julia · 9 lat temu
    dzisiaj robię.....zobaczymy moje zdolności kulinarne:):):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalia · 9 lat temu
    Dzisiaj robilam. Pyszne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Usmażyłam, używając mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast masła - margaryna. I powiem Wam - niebo w gębie! wyszły przepyszne, dobre zarówno w lukrze jak i bez :), wg rodzinki lepsze niż faworki a łatwiejsze w zrobieniu. Polecam przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 9 lat temu
    Pączki pycha tylko bardzo nasiąknięte olejem. Czy można do ciasta dodać spirytus jak do faworków? Albo ocet?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Izabelo nie. Temperatura oleju musiała być za niska i dlatego nasiąkły tłuszczem.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Izabela · 7 lat temu
        Faktycznie, temperatura za niska, chociaż ustawiłam jak w przepisie, 175C. Tym razem dałam 190 i wyszły idealne. Dziękuję i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MArzena R. · 10 lat temu
    Zrobiłam :D i moze nie sa tak idealne jak Pani ale smaczne tak ze zjadlam sama no coz trzeba jutro znowu piec :d tylko tym raze skocze po papier do pieczenia bo zamiast niego używam foliii aluminiowej i moze dlatego mi nie wyszly tak wyrosniete,ale smaczne !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 10 lat temu
    Dziś usmażyłam i wyszły przepyszne i pięknie wygladały. Piszę w czasie przeszłym, bo jeszcze gorące znikały z talerza. Zmieniłam tylko lukier na swój tzn cukier puder utarty z sokiem z cytryny i wódką. Pychotka mniam mniam. Naprawdę przepyszne i szybko się robi. Jajka można wbijać nawet do gorącego ciasta, co skraca czas przygotowania, a wychodzą wyśmienite. :lol: :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 10 lat temu
    czy nie potrzeba proszku do pieczenia???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Zrobiłam pączki w/g powyższego przepisu. Ciasto wyszło doskonałe, bardzo gładkie, elastyczne, załadowałam je do szprycki cukierniczej z końcówką "dużą gwiazdką", wycisnęłam na posmarowany oliwą papier..., i dalej postępowałam w/g instrukcji. Mimo, że na surowych pączkach były ładne wzory zanikły one podczas smażenia, czy wiesz co się stało? Użyłam mąki orkiszowej, ale nie sądzę, aby ona była przyczyną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 10 lat temu
    Właśnie zrobiłam te paczusie,są pyszne.Przepis jest prosty i łatwy w wykonaniu.Serdecznie polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 10 lat temu
    Pączusie wyszły bardzo dobre jednak konsystencja ich była bardzo taka gęsta i lepka, miksowało się dośc cięzko i było dużo popraniny. Co mogło byc tego powodem? Chcę ponowić ten przepis :-).
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ciasto ma być bardzo gęste. Jeśli masz malutkie jajka to możesz ewentualnie dodać jedno więcej, ale uważaj, żeby nie zrobić za rzadkiego ciasta. Ono nie może się rozlewać na papierze. Muszą wyjść ładne krążki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Smażyłam je ostatnio u rodziców. Już myślałam, że będzie klapa (coś się nie chciały usmażyć, chłonęły dużo tłuszczu), ale winny okazał się kończący się gaz;) Po wymianie butli smażenie poszło ekspresowo. Efekt wyśmienity! Rewelacja. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    CakeTime · 10 lat temu
    Chociaz osobiscie wole tradycyjne paczki, te wyszly rowniez swietne.Robi sie je szybko i bez problemow!!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AGUSIA · 10 lat temu
    pączki wyszły syper,sama od razu zjadlam 5 a moj synek 3,polecam przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    irena · 10 lat temu
    bardzo mnie zainspirował ten przepis - komentarze jeszcze poparły zamiar zmierzenia się z nim - zatem w te ostatki będę je piec- zrobię tylko malutką innowację- lukier sporządzę na bazie cukru pudru różanego- będą więc zapachem i kolorem
    troszkę inne niż tutaj zaprezentowane (faworki tak posypane sa rewelacyjne to i tu myslę będzie podobnie.)