Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (=300g)
4 żółtka
1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.
Przepis swietny szybko i latwo! :P :) :) :)
Co prawda zabraklo mi troszke smietany ale dodalam 2 lyzki serka waniliowego co dodalo kruchosci i smaku ciasteczek :)
Wszystko zajelo mi nie cale 1,5 h :) polecam !
Pozdrawiam
Witam, mam zamiar właśnie zrobić faworki z przepisu powyżej, i zastanawia mnie jedna kwestia, czy zamiast spirytusu mogę dodać inny alkohol ? np Whisky lub tekile ? po prostu mam te alkohole w domu a spirytusu nie posiadam. bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam :)
Wyśmienite! Ja również próbowałam wielu przepisów, ale ten okazał się najlepszy!!!
W ogóle sama strona jest najlepsza! Moja ukochana! :-)Snickers z tej stronki, to ulubione ciasto mojego mężusia do dziś! :-D
Anno, myślę, że można tak zrobić, tylko trzeba je przechować w lodówce. Czasu jednak nie zaoszczędzisz robiąc ciasto wcześniej. Jego przygotowanie łącznie ze zbijaniem zajmuje 20 minut, a z lodówki trzeba ciasto wyciągnąć wcześniej, aby się ociepliło i nie daję gwarancji, że będzie takie sprężyste, jak zaraz po przygotowaniu. Dlatego nie polecam. Najlepiej zrobić na świeżo.
Przepyszne probowalam wiele przepisow alé te sa najsmaczniejsze.Ma dodaje jeszcze do smazenia kawalek surowego ziemniaka ,nowy do kazdego razu.Wsiaka caly zapach oleju.
Ja też mieszkam w Niemczech, w Wirtembergii i w książce Kulinariche Streifzuge durch Schwaben znalazłam przepis bardzo podobny do podanego tu w internecie. Ciastka są niemieckie, przyjęły się w Polsce i na Litwie, toteż dziwi mnie wypowiedź pani Margarete
[quote]Joanna dziękuję za odpowiedź rumu jak to na karaibach nie brakuje ale niestety coś takiego jak jogurt grecki nie istnieje podobnie jak żadne inne przetwory mleczne o kwaśnym smaku ale może znajdę coś w niszowych sklepach z jedzeniem ze stanów. Jeszcze raz dzięki może uda mi się je zrobić chociaż w domu temperatura 32 stopnie i wszystko się rozpływa.[/quote]
ja biore normalna smieta i dodaje jogurtu z zywymi bakteriami cultures, i sie robi zsiadla, a jak odcedzic normally jogurt to bedzie gesty jak grecki
Dzieńkuje za Rezepte.
od 26 Lat szukaułam tą Rezepte.
Mieszkam w Niemczech , tu niemajo takich dobrych żeczy. A w Polsze niemam nikogo.
Teras moge paluszki lizać.