Faworki (chrust)

470 Komentarzy
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majka · 9 lat temu
    super przepis- dzięki wielkie! faworki wyśmienite!wyszło mi 5 wielkich talerzy :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Przepis swietny szybko i latwo! :P :) :) :)
    Co prawda zabraklo mi troszke smietany ale dodalam 2 lyzki serka waniliowego co dodalo kruchosci i smaku ciasteczek :)
    Wszystko zajelo mi nie cale 1,5 h :) polecam !
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 9 lat temu
    Witam, mam zamiar właśnie zrobić faworki z przepisu powyżej, i zastanawia mnie jedna kwestia, czy zamiast spirytusu mogę dodać inny alkohol ? np Whisky lub tekile ? po prostu mam te alkohole w domu a spirytusu nie posiadam. bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Wyśmienite! Ja również próbowałam wielu przepisów, ale ten okazał się najlepszy!!!
    W ogóle sama strona jest najlepsza! Moja ukochana! :-)Snickers z tej stronki, to ulubione ciasto mojego mężusia do dziś! :-D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    Czy moge zastapic smietane mlekiem? :-?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Sylwio, jogurtem gęstym np. greckim lub creme fraiche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 9 lat temu
    czy konieczne jest zbijanie ciasta??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Ilono nie jest konieczne, ale zalecane, jeśli zależy Ci na dobrych faworkach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Mam pytanko,czy można zrobić ciasto np w środę a faworki upiec w czwartek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Anno, myślę, że można tak zrobić, tylko trzeba je przechować w lodówce. Czasu jednak nie zaoszczędzisz robiąc ciasto wcześniej. Jego przygotowanie łącznie ze zbijaniem zajmuje 20 minut, a z lodówki trzeba ciasto wyciągnąć wcześniej, aby się ociepliło i nie daję gwarancji, że będzie takie sprężyste, jak zaraz po przygotowaniu. Dlatego nie polecam. Najlepiej zrobić na świeżo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    Przepis idealny faworki pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Viktoria · 9 lat temu
    Konieczny jest do nich spirytus lub ocet?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 10 lat temu
    Wysmienite takie jak mojej babci :-) chrupiace palce lizac zrobilam od razu podwojna porcje i moje chlopaki spalaszowali szybko polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucy · 10 lat temu
    Przepyszne probowalam wiele przepisow alé te sa najsmaczniejsze.Ma dodaje jeszcze do smazenia kawalek surowego ziemniaka ,nowy do kazdego razu.Wsiaka caly zapach oleju.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mysza · 10 lat temu
    Ja też mieszkam w Niemczech, w Wirtembergii i w książce Kulinariche Streifzuge durch Schwaben znalazłam przepis bardzo podobny do podanego tu w internecie. Ciastka są niemieckie, przyjęły się w Polsce i na Litwie, toteż dziwi mnie wypowiedź pani Margarete
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    [quote]A ile wychodzi faworków z tego przepisu ? ;)[/quote]
    Mi wyszło 45,ale ciasto nie było bardzo cienkie. Robiłam pierwszy raz i wyszły smakowite:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz P · 10 lat temu
    Wyśmienite :)pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    Zaryzykowałam, zrobiłam i faworki wyszły rewelacyjne! Przepis naprawdę godny polecenia. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 10 lat temu
    A ile wychodzi faworków z tego przepisu ? ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    decas · 10 lat temu
    [quote]Joanna dziękuję za odpowiedź rumu jak to na karaibach nie brakuje ale niestety coś takiego jak jogurt grecki nie istnieje podobnie jak żadne inne przetwory mleczne o kwaśnym smaku ale może znajdę coś w niszowych sklepach z jedzeniem ze stanów. Jeszcze raz dzięki może uda mi się je zrobić chociaż w domu temperatura 32 stopnie i wszystko się rozpływa.[/quote]

    ja biore normalna smieta i dodaje jogurtu z zywymi bakteriami cultures, i sie robi zsiadla, a jak odcedzic normally jogurt to bedzie gesty jak grecki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    paulina · 11 lat temu
    dzięki wielkie przepis fani łatwy i smaczny Ale ja zrobiłam z octem takie same są i na smalcu naprawdę dzięki pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Margarete · 11 lat temu
    Dzieńkuje za Rezepte.
    od 26 Lat szukaułam tą Rezepte.
    Mieszkam w Niemczech , tu niemajo takich dobrych żeczy. A w Polsze niemam nikogo.
    Teras moge paluszki lizać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 11 lat temu
    wyszły pyszne robiłam z mamą i się zastanawiam ile ich wyjdzie? cze ktoś byk mógł mi powiedzieć ?