Drożdżówki z budyniem

128 Komentarzy
Drożdżówki z budyniem

Pyszne, puszyste drożdżówki z budyniem w środku, posypane chrupiącą kruszonką. Klasycznie z budyniem waniliowym, ale możecie ugotować dowolny budyń o wybranym smaku.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40g)
  • 450 ml mleka
  • 40 g cukru (jeśli budyń jest bez dodatku cukru)

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła, zimnego
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować budyń: Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, używając tylko 450 ml mleka. Dodać cukier, jeśli budyń go nie zawiera.
  2. Ugotowany budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. W międzyczasie przygotować kruszonkę: W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
  7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
  8. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).

2

  1. We wgłębienia nałożyć po 1 łyżce budyniu.
  2. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Budyniu nie smarować).
  3. Drożdżówki posypać kruszonką.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Drożdżówki z budyniem Drożdżówki z budyniem Drożdżówki z budyniem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agataa · 3 lat temu
    Robiłam pierwszy raz i wyszły pyszniutkie😊 z talerza zginęły w mig 🙈 dziękuję za przepis 😊😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Bułeczki obłędne. Przepyszne w smaku. Wyszło mi 19 sztuk
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Dzisiaj zrobiłam je poraz 3 i są obłędne. Łatwy przepis a smak super😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 3 lat temu
    przepis super😁 bułeczki pyszne😊 u mnie wyszło 17szt. Część zrobiłam z prażonymi jabłkami z cynamonem - polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Pierwszy raz robiłam drożdżówki, jestem zachwycona z efektu końcowego, domownika bardzo smakowały :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Super!! dzis upiekłam 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Witam robiłam według przepisu ale ciasto takie twardawe wyszło takie ma być? chodzi o ciasto do wyrośnięcia przed walkowaniem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Pyszne :) super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Pyszne mi wyszły. Od dzieci dostałam za nie brawa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    Pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 3 lat temu
    😋 😋 Pyszne. Przepis idealny. Polecam 😊😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 3 lat temu
    Super przepis. 🙂 Bułeczki jak się patrzy. Na drugi dzień miękkie i jeszcze lepsze. 🥯
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Wyszły genialne, mega prosty przepis.Serdecznie polecam😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Przepis super - dodałam jeszcze koło budyniu po łyżeczce dżemu truskawkowego. :-) Pycha!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamcia · 3 lat temu
    Pierwszy raz robilam drozdzowki i szczerze choc na poczatku ciasto nie do konca bylo idealne to efekt koncowy uwazam za meeega. Szybki prosty przepis POLECAM !😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnes · 3 lat temu
    Budyn wyszedl mi za rzadki... ale mimo to, drozdzoweczki jak z cukierni, dziekuje za przepis ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Niestety przepis wadliwy nie wyszły wogole ciasto straszne.Nie polecam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa Maj · 3 lat temu
      Najwidoczniej Pani coś pomyliła lub źle zrobiła, zanim skomentuje Pani przepis, proszę poszukać wad we własnym przygotowaniu ciasta :) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 3 lat temu
    I nasze wyszły przepychotne . Z serem i z budyniem .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Pierwszy raz robiłam, użyłam drożdży instant i wyszły bardzo pyszne. Super przepis.