Drożdżówki z budyniem

128 Komentarzy
Drożdżówki z budyniem

Pyszne, puszyste drożdżówki z budyniem w środku, posypane chrupiącą kruszonką. Klasycznie z budyniem waniliowym, ale możecie ugotować dowolny budyń o wybranym smaku.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40g)
  • 450 ml mleka
  • 40 g cukru (jeśli budyń jest bez dodatku cukru)

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła, zimnego
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować budyń: Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, używając tylko 450 ml mleka. Dodać cukier, jeśli budyń go nie zawiera.
  2. Ugotowany budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. W międzyczasie przygotować kruszonkę: W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
  7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
  8. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).

2

  1. We wgłębienia nałożyć po 1 łyżce budyniu.
  2. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Budyniu nie smarować).
  3. Drożdżówki posypać kruszonką.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Drożdżówki z budyniem Drożdżówki z budyniem Drożdżówki z budyniem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Mój wypiek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Dziękuję bardzo. Wyszły super! Narzeczony stwierdził, że lepsze niż z cukierni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Super przepis, wyszlo mi 17sztuk, zrobilam z budyniem troche z twarogiem i na ostatnia mi zabraklo to dalam dzem, kiedys zrobilam z innego przepisu i dodalam dzemu tyle co budyniu i nie szlo tego zjesc hehe ;) pozdrawiam (moje sie pieka okolo 30min, mam.piekarnik gazowy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 4 lat temu
    Czy można piec z termoobiegiem? Nie mam opcji góra-dół. Czy wtedy czas pieczenia się zmieni?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Proszę albo skrócić czas pieczenia, przypuszczam, że do ok. 15 minut, albo ustawić niższą temperaturę o 20 stopni i piec do zarumienienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 4 lat temu
    czy można np zamiast budyniu dodac dżem? zmienia się wtedy czas pieczenia? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tylko proszę nie w takiej ilości co budyniu, bo będzie przeraźliwie słodkie :^) Jeśli już to tylko trochę, na dnie wgłębienia. Czas pieczenie będzie taki sam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Pyszotka 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 4 lat temu
    Jak mam posmarowac drozdzowki przed wypiekiem jajkiem, jak to 1 jajko z przepisu wyladowalo w ciescie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    patrycja · 4 lat temu
    witam mam pytanie ile wychodzi sztuk z tego przepisu? Pilnie potrzebuję wiedzieć...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jest podane w dwóch miejscach ;) Najszybciej jest przeglądnąć dokładnie przepis ;) Wychodzi ok. 16 sztuk.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        patrycja · 4 lat temu
        o boże naprawdę zabiegana jestem! mimo wszystko dziękuję i jutro zrobię dla dzieciaków:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Oto mój wypiek 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Dziękuję za pyszny przepis... piekę w krótkim czasie już trzeci raz,moja rodzinka je uwielbia😋☺️. Fantastyczne, mięciutkie,że skórką pomarańczową genialne...smak z dzieciństwa 🤗❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Nasze drożdżówki. Dla córek bez budyniu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala D · 4 lat temu
    Bułeczki bardzo smaczne , dzisiaj ukazał się przepis i już rano wyrastało mi ciasto wyszły przepyszne lepsze niż z cukierni.