Okrągłe bułeczki drożdżowe, zaplecione jak chałka w warkocz. W środku bułek jest dziurka, w którą można wsadzić wielkanocne jajko. Idealne na śniadanie wielkanocne.
Składniki na 4 bułki:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka
70 g cukru
20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)
Lukier:
25 g cukru pudru
1 łyżeczka wrzątku
Do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Dodatkowo:
4 ugotowane, kolorowe jajka
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i podzielić na 4 równe części.
Po kolei każdą część podzielić na 3 równe części i formować 3 wałki o długości 35 cm. Z wałków zapleść warkocz. Końce warkocza skleić, tworząc okrąg.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tak samo przygotować pozostałe trzy wianuszki.
Wianuszki przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
W kubku wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować bułeczki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki się zarumienią.
Przygotować lukier: Cukier puder (najlepiej przesiany) przełożyć do kubeczka i utrzeć tylną stroną łyżki z wrzątkiem na gładką masę.
Lukier rozprowadzić na lekko ciepłych lub chłodnych bułkach.
W środek włożyć jajko.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Wariant Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.