Pączki z budyniem i migdałami w karmelu
Pączki w stylu ciasta "użądlenie pszczoły", wypełnione dużą ilością budyniu waniliowego, polane polewą karmelowo- migdałową. Pączki są puszyste, miękkie, pokryte słodką, chrupiącą skorupką z migdałów w karmelu.
Składniki na ok. 15 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 60 g cukru
- 60 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu lub wódki
Nadzienie:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
- 750 ml mleka
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 1 laska wanilii (opcjonalnie)
Polewa karmelowo- migdałowa:
- 100 g migdałów w płatkach
- 50 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 50 g masła
- 50 g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Przygotować nadzienie: Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. 500 ml mleka, ziarenka wanilii, masło i cukier zagotować.
- Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z budyniami w proszku. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
- Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać go krótko co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch. (Nie mieszać za długo, żeby budyniu nie rozrzedzić).
- Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Masło roztopić.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
- Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
- Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
- Budyń dobrze wymieszać, na gładką masę i przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i nadziać pączki. (Zrobiłam najpierw w pączku dziurkę trzonem łyżeczki, aby nie wciskać bezpośrednio dużej tylki w miękkiego pączka, która mogłaby go zdeformować. Jak to zrobić można zobaczyć w tym przepisie: "Pączki z budyniem". Tylka do nadziewania pączków jest do budyniu za wąska).
- Przygotować polewę karmelowo- migdałową: Do niedużego garnka włożyć masło, cukier, miód i śmietanę. Mieszając, doprowadzić do zagotowania. Dodać migdały w płatkach i smażyć na średniej mocy palnika, aż polewa zgęstnieje i lekko zacznie karmelizować.
- Przy użyciu dwóch łyżeczek rozłożyć dość szybko polewę na pączkach. Pozostawić do zastygnięcia polewy.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość sztuk: |
ok. 15 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 11054
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!