Puszyste, smaczne pączki nadziane waniliowym budyniem. Pączki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Budyniu przygotowałam dużo, aby przy nadziewaniu pączków nie trzeba było na nim oszczędzać ;).
Składniki na ok. 15 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
30 g świeżych drożdży
4 żółtka
60 g cukru
60 g masła
szczypta soli
2 łyżki rumu lub wódki
Nadzienie:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
750 ml mleka
80 g masła
80 g cukru
1 laska wanilii (opcjonalnie)
Lukier:
ok. 180 g cukru pudru
ok. 2- 3 łyżek gorącej wody
Sposób przygotowania:
Przygotować nadzienie. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. 500 ml mleka, ziarenka wanilii, masło i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z budyniami w proszku. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać go krótko co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch. (Nie mieszać za długo, żeby budyniu nie rozrzedzić).
Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Masło roztopić.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Budyń przemieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i nadziać pączki. (Zrobiłam najpierw w pączku dziurkę trzonem łyżeczki, aby nie wciskać bezpośrednio dużej tylki w miękkiego pączka, która mogłaby go zdeformować. Tylka do nadziewania pączków jest do budyniu za wąska).
Pączki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. (Chcąc zrobić lukier należy przesiany cukier puder utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mateusz·
19 dni temu
Dziś będę robił
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
1 lat temu
Dzień dobry, a kiedy masło do budyniu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Dodajemy do mleka od razu przy gotowaniu budyniu: "Przygotować nadzienie. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. 500 ml mleka, ziarenka wanilii, masło i cukier zagotować."
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
1 lat temu
Dziękuję, przeoczyłam przy czytaniu 😆
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
1 lat temu
Wyglądają pysznie zaraz bede robiła 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mi·
3 lat temu
Można dodać budyń kokosowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, budyń można użyć o dowolnym smaku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Amatorka·
3 lat temu
Strzykawka dała radę. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Amatorka·
3 lat temu
Czy jest jakiś alternatywny sposób nadziania pączków budyniem? Nie mam rękawa cukierniczego ani innych akcesoriów, jedynie duuza strzykawkę, ale końcówkę ma chyba za wąską..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
Można użyć zwykłej siatki :) Najlepiej z troche sztywniejszego plastiku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sabi·
3 lat temu
Jeżeli chcę zrobić podwójną ilość paczkow to rozumień zwiększyć składniki wszystkie razy dwa tak? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
Czy nadzienie można wykonać wieczorem, a użyć dopiero rano? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Polecam jednak zrobić świeży i tak czas przygotowania pączków jest długi, więc budyń zdąży ostygnąć. Choć jeśli wolisz, to możesz zrobić go dzień wcześniej i ugotowany przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paweł·
3 lat temu
Czy bez wanilii też nadzienie wyjdzie? Czy można czymś innym zastąpić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Można pominąć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
4 lat temu
Witam. Czy te pączki wyjdą jeśli nadzienie z konfitur dam do środka przed smażeniem? Robiłam je są mega pyszne ale z budyniem właśnie i boję się zaryzykować z konfiturą;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, możesz wpadkować konfiturę przed pieczeniem i dobrze skleić, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Czy pączki z tego przepisu można zrobić mniejsze np o połowę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Można :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaja·
4 lat temu
A tłuszcz to oliwa czy raczej smalec ma być ?;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Smalec lub olej rzepakowy. Oliwa niestety nie jest przeznaczona do mocnego podgrzewania.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna ·
3 lat temu
Tylko smalec. Nie zalecam oleju roślinnego typu rzepakowy czy słonecznikowy. Wytwarzają się tłuszcze trans podczas podgrzewania. Jest to rakotwórcze, działa bardzo szkodliwie na naczynia. Do smażenia używamy smalcu z uwagi na to że jest to tłuszcz nasycony. Olej rzepakowy sam w sobie jest produktem wysoce przetworzonym filtrowanym. U młodzieży i dzieci przy regularnym stosowaniu powoduje wytwarzanie prostaglandyn w stawach, tym samym przyczyniając się do ich zapalenia. Jest czynnikiem zapalnym i aktywatorem autoimmuno supresyjnym. Zalecam smalec naszych przodków i przy tym pozostańmy dla naszego zdrowia. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
lovti·
6 lat temu
Są wilgotne ale czy wow, mogą być
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
6 lat temu
A jaka ilość suchych drozdzy by wyszla, zamiast swiezych? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
3 płaskie łyżeczki drożdży instant
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
6 lat temu
Czy do pączków konieczne jest dodanie alkoholu? Czy można go pominąć, czy też wtedy należy go zastąpić innym składnikiem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
GAb·
6 lat temu
Bez alkoholu przecież nie wyjda
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
KL·
2 lat temu
Też wyjdzie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Możesz zastąpić go sokiem z cytryny lub octem (1 łyżka wystarczy). Przy właściwej temperaturze smażenia można go również pominąć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
6 lat temu
Ja zamiast alkoholu np do faworkow daje sok z cytryny lub ocet. Polecam☺️