Pączki z budyniem

29 Komentarzy
Pączki z budyniem

Puszyste, smaczne pączki nadziane waniliowym budyniem. Pączki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Budyniu przygotowałam dużo, aby przy nadziewaniu pączków nie trzeba było na nim oszczędzać ;).

Składniki na ok. 15 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu lub wódki

Nadzienie:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 750 ml mleka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)

Lukier:

  • ok. 180 g cukru pudru
  • ok. 2- 3 łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować nadzienie. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. 500 ml mleka, ziarenka wanilii, masło i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z budyniami w proszku. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
  2. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać go krótko co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch. (Nie mieszać za długo, żeby budyniu nie rozrzedzić).
  3. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  4. Masło roztopić.
  5. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  6. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  7. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  8. Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.

2

  1. Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  2. Budyń przemieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i nadziać pączki. (Zrobiłam najpierw w pączku dziurkę trzonem łyżeczki, aby nie wciskać bezpośrednio dużej tylki w miękkiego pączka, która mogłaby go zdeformować. Tylka do nadziewania pączków jest do budyniu za wąska).

3

  1. Pączki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. (Chcąc zrobić lukier należy przesiany cukier puder utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki z budyniem Pączki z budyniem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 7 miesięcy temu
    Dzień dobry, a kiedy masło do budyniu? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Dodajemy do mleka od razu przy gotowaniu budyniu: "Przygotować nadzienie. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. 500 ml mleka, ziarenka wanilii, masło i cukier zagotować."
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ania · 7 miesięcy temu
        Dziękuję, przeoczyłam przy czytaniu 😆
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 7 miesięcy temu
    Wyglądają pysznie zaraz bede robiła 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mi · 2 lat temu
    Można dodać budyń kokosowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amatorka · 2 lat temu
    Strzykawka dała radę. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amatorka · 2 lat temu
    Czy jest jakiś alternatywny sposób nadziania pączków budyniem? Nie mam rękawa cukierniczego ani innych akcesoriów, jedynie duuza strzykawkę, ale końcówkę ma chyba za wąską..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 2 lat temu
      Można użyć zwykłej siatki :) Najlepiej z troche sztywniejszego plastiku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabi · 2 lat temu
    Jeżeli chcę zrobić podwójną ilość paczkow to rozumień zwiększyć składniki wszystkie razy dwa tak? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Czy nadzienie można wykonać wieczorem, a użyć dopiero rano? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Polecam jednak zrobić świeży i tak czas przygotowania pączków jest długi, więc budyń zdąży ostygnąć. Choć jeśli wolisz, to możesz zrobić go dzień wcześniej i ugotowany przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 2 lat temu
    Czy bez wanilii też nadzienie wyjdzie? Czy można czymś innym zastąpić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Witam. Czy te pączki wyjdą jeśli nadzienie z konfitur dam do środka przed smażeniem? Robiłam je są mega pyszne ale z budyniem właśnie i boję się zaryzykować z konfiturą;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, możesz wpadkować konfiturę przed pieczeniem i dobrze skleić, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Czy pączki z tego przepisu można zrobić mniejsze np o połowę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaja · 3 lat temu
    A tłuszcz to oliwa czy raczej smalec ma być ?;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Smalec lub olej rzepakowy. Oliwa niestety nie jest przeznaczona do mocnego podgrzewania.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Katarzyna · 2 lat temu
        Tylko smalec. Nie zalecam oleju roślinnego typu rzepakowy czy słonecznikowy. Wytwarzają się tłuszcze trans podczas podgrzewania. Jest to rakotwórcze, działa bardzo szkodliwie na naczynia. Do smażenia używamy smalcu z uwagi na to że jest to tłuszcz nasycony. Olej rzepakowy sam w sobie jest produktem wysoce przetworzonym filtrowanym. U młodzieży i dzieci przy regularnym stosowaniu powoduje wytwarzanie prostaglandyn w stawach, tym samym przyczyniając się do ich zapalenia. Jest czynnikiem zapalnym i aktywatorem autoimmuno supresyjnym. Zalecam smalec naszych przodków i przy tym pozostańmy dla naszego zdrowia. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lovti · 5 lat temu
    Są wilgotne ale czy wow, mogą być
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 5 lat temu
    A jaka ilość suchych drozdzy by wyszla, zamiast swiezych? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 lat temu
    Czy do pączków konieczne jest dodanie alkoholu? Czy można go pominąć, czy też wtedy należy go zastąpić innym składnikiem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      GAb · 5 lat temu
      Bez alkoholu przecież nie wyjda
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Możesz zastąpić go sokiem z cytryny lub octem (1 łyżka wystarczy). Przy właściwej temperaturze smażenia można go również pominąć.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iwona · 5 lat temu
      Ja zamiast alkoholu np do faworkow daje sok z cytryny lub ocet. Polecam☺️