Świąteczne ciasteczka "kolorowe światełka"

4 Komentarzy
Świąteczne ciasteczka "kolorowe światełka"

Chrupiące, bożonarodzeniowe ciasteczka, proste i dość szybkie do przygotowania. Ciasteczka są smaczne, maślane i ładnie wyglądają. Pokryte są białym lukrem i ozdobione kolorowymi światełkami z roztopionej, ciemnej czekolady i kolorowych draży.

Składniki na ok. 22 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • ok. 3 łyżek soku z cytryny

Do dekoracji:

  • kolorowe draże typu Smarties, Lentilky, m&m’s
  • ok. 25 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 4 mm i wykrawać kółka foremką lub szklanką o średnicy 7 cm.
  3. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciastek).
  4. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 14 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi ciasteczek lekko się zarumienią.
  5. Po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder i sok z cytryny przełożyć do miseczki. Utrzeć łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcierać tyłem łyżki o ścianki miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze parę kropli soku z cytryny, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. (Lukier powinien być dość gęsty, aby dobrze pokrył powierzchnię ciastek).
  7. Ciasteczka polukrować np. używając małej łyżeczki i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby lukier zastygł.
  8. Kolorowe draże przeciąć nożem na pół. (Tutaj potrzeba cierpliwości. Draże często pękają. Mnie najlepiej cięło się ostrym, dużym nożem, naciskając powoli na drażę).
  9. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do małego worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc małą dziurkę. Na ciasteczkach namalować łańcuch (dwa sznurki). Od razu na płynnej czekoladzie układać draże przecięciem do dołu. Pozostawić do zastygnięcia.
  10. Gotowe ciasteczka przechowywać w puszce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 22

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Świąteczne ciasteczka "kolorowe światełka" Świąteczne ciasteczka "kolorowe światełka"
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.