Chrupiące, bożonarodzeniowe ciasteczka, proste i dość szybkie do przygotowania. Ciasteczka są smaczne, maślane i ładnie wyglądają. Pokryte są białym lukrem i ozdobione kolorowymi światełkami z roztopionej, ciemnej czekolady i kolorowych draży.
Składniki na ok. 22 sztuk:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
125 g masła, zimnego
1 jajko (rozmiar M), zimne
50 g cukru
szczypta soli
Lukier:
150 g cukru pudru
ok. 3 łyżek soku z cytryny
Do dekoracji:
kolorowe draże typu Smarties, Lentilky, m&m’s
ok. 25 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 4 mm i wykrawać kółka foremką lub szklanką o średnicy 7 cm.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciastek).
Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 14 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi ciasteczek lekko się zarumienią.
Po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować lukier: Przesiany cukier puder i sok z cytryny przełożyć do miseczki. Utrzeć łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcierać tyłem łyżki o ścianki miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze parę kropli soku z cytryny, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. (Lukier powinien być dość gęsty, aby dobrze pokrył powierzchnię ciastek).
Ciasteczka polukrować np. używając małej łyżeczki i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby lukier zastygł.
Kolorowe draże przeciąć nożem na pół. (Tutaj potrzeba cierpliwości. Draże często pękają. Mnie najlepiej cięło się ostrym, dużym nożem, naciskając powoli na drażę).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do małego worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc małą dziurkę. Na ciasteczkach namalować łańcuch (dwa sznurki). Od razu na płynnej czekoladzie układać draże przecięciem do dołu. Pozostawić do zastygnięcia.