Cake pops z ciastek oreo

14 Komentarzy
Cake pops z ciastek oreo

Szybkie i łatwe cake pops z ciasteczek typu Oreo. Takie lizaki z ciastek mają ładny kolor. Są prawie że czarne w środku, a z wierzchu polane białą czekoladą dla kontrastu. Są smaczne, wilgotne w środku, dzięki dodatkowi serka i przyjemne w przygotowaniu.

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 250 g ciasteczek Oreo (lub Neo)
  • 60 g serka kremowego typu Philadelphia, schłodzony
  • ok. 100 g białej czekolady
  • dodatkowo 2- 3 ciasteczka Oreo (lub Neo)
  • patyczki do cake pops lub lizaków (ewentualnie patyczki do szaszłyków)

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w malakserze na mokry piasek. (Thermomix 10s./ obr.8).
  2. Dodać serek kremowy i zagnieść na jednolitą masę. Masa nie powinna się kruszyć, ani mocno kleić. (Thermomix 15s./ obr.3).
  3. Z masy formować kulki o wadze ok. 20g i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę z kulkami wstawić na 30 minut do lodówki. (Gdyby kulki rozpłaszczyły się pod ciężarem od spodu, po schłodzeniu można jeszcze raz uformować je w rękach).

2

  1. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: "Roztapianie czekolady".).
  2. Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie na ok. 30 minut do lodówki.

3

  1. Dwa lub trzy ciasteczka podzielić ostrożnie nożem na pół i wyciągnąć nadzienie. Same ciasteczka zmielić lub potłuc na piasek np. włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć. Odstawić na bok.
  2. Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski.
  3. Posypać okruszkami ciasteczek.
  4. Gotowe cake pops układać na specjalnej podstawce do cake pops, wbić patyczki w styropian, do miski z ryżem, układać na ciasteczku Oreo lub papierze do pieczenia.
  5. Pozostawić w chłodnym miejscu, aby czekolada zastygła.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Cake pops z ciastek oreo Cake pops z ciastek oreo
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 1 lat temu
    Czy można użyć maskarpone ? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mila · 1 lat temu
    czy można użyć twarożka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 2 lat temu
    czy moge użyć słomek papierowych?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Czy można użyć ciastek knopers?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Myślę, że można eksperymentować z różnymi ciastkami. Jednak będą one różnić się od siebie ilością ciasta i jego wilgotnością oraz ilością kremu i również jego wilgotnością. W przypadku knopersa to w nim najwięcej jest mas. Zmieliłabym je, a serka dodawałabym ostrożnie, aż masa się połączy. W zależności od użytych ciastek, ilość potrzebnego serka będzie różna ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Czy te cake popsy można przygotować dzień wcześniej przed imprezą i przechowywać w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Czy można użyć serka mascarpone ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    Cake popsy rewelacja!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudiusz · 5 lat temu
    Bardzo fajny i ciekawy przepis na Cake pops ciasteczka Oreo