Szybkie i łatwe cake pops z ciasteczek typu Oreo. Takie lizaki z ciastek mają ładny kolor. Są prawie że czarne w środku, a z wierzchu polane białą czekoladą dla kontrastu. Są smaczne, wilgotne w środku, dzięki dodatkowi serka i przyjemne w przygotowaniu.
Składniki na ok. 15 sztuk:
250 g ciasteczek Oreo (lub Neo)
60 g serka kremowego typu Philadelphia, schłodzony
ok. 100 g białej czekolady
dodatkowo 2- 3 ciasteczka Oreo (lub Neo)
patyczki do cake pops lub lizaków (ewentualnie patyczki do szaszłyków)
Sposób przygotowania:
Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w malakserze na mokry piasek. (Thermomix 10s./ obr.8).
Dodać serek kremowy i zagnieść na jednolitą masę. Masa nie powinna się kruszyć, ani mocno kleić. (Thermomix 15s./ obr.3).
Z masy formować kulki o wadze ok. 20g i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę z kulkami wstawić na 30 minut do lodówki. (Gdyby kulki rozpłaszczyły się pod ciężarem od spodu, po schłodzeniu można jeszcze raz uformować je w rękach).
Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: "Roztapianie czekolady".).
Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie na ok. 30 minut do lodówki.
Dwa lub trzy ciasteczka podzielić ostrożnie nożem na pół i wyciągnąć nadzienie. Same ciasteczka zmielić lub potłuc na piasek np. włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć. Odstawić na bok.
Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski.
Posypać okruszkami ciasteczek.
Gotowe cake pops układać na specjalnej podstawce do cake pops, wbić patyczki w styropian, do miski z ryżem, układać na ciasteczku Oreo lub papierze do pieczenia.
Pozostawić w chłodnym miejscu, aby czekolada zastygła.
Myślę, że można eksperymentować z różnymi ciastkami. Jednak będą one różnić się od siebie ilością ciasta i jego wilgotnością oraz ilością kremu i również jego wilgotnością. W przypadku knopersa to w nim najwięcej jest mas. Zmieliłabym je, a serka dodawałabym ostrożnie, aż masa się połączy. W zależności od użytych ciastek, ilość potrzebnego serka będzie różna ;)