Czekoladowe mini serniczki z owocami
Mini serniczki z mleczną czekoladą, udekorowane bitą śmietaną również z dodatkiem czekolady mlecznej oraz świeżymi owocami lata. Lekkie, kremowe, mało słodkie i czekoladowe.
Składniki na 12 sztuk:
Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
- 75 g cukru
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 100 g czekolady mlecznej
- 20 g budyniu czekoladowego bez cukru
Bita śmietana z czekoladą:
- 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g czekolady mlecznej
Do dekoracji:
- świeże owoce np. truskawki, maliny, jeżyny, borówki , porzeczki
Sposób przygotowania:
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Odstawić na bok.
- Przygotować masę serową: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować chwilę, na średnich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników. Dodać chłodną, ale płynną czekoladę i zmiksować krótko do połączenia.
- Masę serową wyłożyć do papilotek.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra - dół). Wyłączyć piekarnik i studzić serniczki przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
- Przygotować bitą śmietanę z czekoladą: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
- Słodką śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wyłączyć mikser i wlać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladą. Delikatnie przemieszać szpatułką, nie łącząc dokładnie czekolady ze śmietaną. (Powstanie bita śmietana a’la straciatella ;))
- Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie w kształcie gwiazdki) i ozdobić serniczki. Serniczki wstawić do lodówki.
- Owoce umyć, dokładnie osuszyć, większe pokroić na mniejsze kawałki i udekorować serniczki.
- Przechowywać w lodówce.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 18702
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!