
Mini serniczki z mleczną czekoladą, udekorowane bitą śmietaną również z dodatkiem czekolady mlecznej oraz świeżymi owocami lata. Lekkie, kremowe, mało słodkie i czekoladowe.
Składniki na 12 sztuk:
Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
 - 75 g cukru
 - 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - 100 g czekolady mlecznej
 - 20 g budyniu czekoladowego bez cukru
 
Bita śmietana z czekoladą:
- 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 100 g czekolady mlecznej
 
Do dekoracji:
- świeże owoce np. truskawki, maliny, jeżyny, borówki , porzeczki
 
Sposób przygotowania:
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Odstawić na bok.
 - Przygotować masę serową: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować chwilę, na średnich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników. Dodać chłodną, ale płynną czekoladę i zmiksować krótko do połączenia.
 - Masę serową wyłożyć do papilotek.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra - dół). Wyłączyć piekarnik i studzić serniczki przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
 

- Przygotować bitą śmietanę z czekoladą: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
 - Słodką śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wyłączyć mikser i wlać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladą. Delikatnie przemieszać szpatułką, nie łącząc dokładnie czekolady ze śmietaną. (Powstanie bita śmietana a’la straciatella ;))
 - Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie w kształcie gwiazdki) i ozdobić serniczki. Serniczki wstawić do lodówki.
 - Owoce umyć, dokładnie osuszyć, większe pokroić na mniejsze kawałki i udekorować serniczki.
 - Przechowywać w lodówce.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
Całkowity czas przygotowania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni | 
 
 