
Mini serniczki z zatopionymi w masie serowej czerwonymi porzeczkami. Ozdobione są pysznym kremem z serka kremowego i gałązkami czerwonej porzeczki w cukrze. Smaczne, orzeźwiające, lekkie i mało słodkie. Polecam w sezonie porzeczkowym.
Składniki na 12 sztuk:
Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
 - 100 g cukru
 - 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - ½ opakowania (20 g) budyniu waniliowego bez cukru
 - 150 g czerwonej porzeczki
 
Krem:
- 300 g serka kremowego typu Philadelphia, schłodzonego
 - 150 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
 - 70 g cukru pudru
 
Do dekoracji:
- 12 gałązek porzeczki
 - cukier
 
Sposób przygotowania:
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Odstawić na bok.
 - 150 g czerwonej porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
 - Przygotować masę serową: Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę, tylko do momentu połączenia się składników.
 - Masę serową wyłożyć do papilotek. Na masie serowej rozłożyć porzeczki.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra - dół). Wyłączyć piekarnik i studzić serniczki przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. (Masa serowa podczas pieczenia będzie się unosić do góry, a podczas studzenia opadnie, co może spowodować, że papilotki się pomarszczą. Po wypełnieniu kremem będą lepiej wyglądać ;). Można też dodatkowo włożyć serniczki w drugą papilotkę).
 

- Przygotować krem: Zimny serek kremowy i zimną śmietanę przełożyć do miski. Dodać cukier puder. Wszystko razem zmiksować mikserem (stopniowo zwiększając obroty) do momentu zgęstnienia kremu. (Za długie miksowanie może spowodować, że krem się zwarzy).
 - Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie w kształcie zamkniętej gwiazdki) i ozdobić serniczki. Serniczki wstawić do lodówki.
 - Przygotować dekorację: Do talerza lub miseczki wsypać trochę cukru. 12 gałązek porzeczki umyć i bez osuszania, jedną po drugiej, obtaczać w cukrze.
 - Serniczki udekorować porzeczkami w cukrze.
 - Przechowywać w lodówce.
 
Uwaga:
- Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Serek i śmietanka do kremu powinny być prosto z lodówki.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
Całkowity czas przygotowania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni | 
 
 