Muffinki kokosowe (bez glutenu i laktozy)

6 Komentarzy
muffinki kokosowe bez glutenu i laktozy

Miękkie, soczyste, kokosowe muffinki na mące kokosowej. Są wilgotne, pyszne, bezglutenowe, bezmleczne, a cukier biały można zastąpić ksylitolem i będą wtedy niskowęglowodanowe.

Składniki na 9 sztuk:

Ciasto:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g oleju kokosowego lub masła, temperatura pokojowa
  • 70 g cukru, ksylitolu lub erytrytolu
  • 60 g mąki kokosowej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny (lub pomarańczy)
  • ok. 100 g cukru pudru (lub cukier puder z ksylitolu lub erytrytolu)

Dodatkowo:

  • ok. 2 łyżek wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia, najlepiej przy użyciu trzepaczki. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Odstawić na bok.
  3. Żółtka ubić z cukrem i tłuszczem, miksując mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera i krótko wmiksować mieszankę mączną, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Rozłożyć ciasto do ok. ¾ ich wysokości (ok. 9- 10 papilotek).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  7. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
  8. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Przygotować lukier: Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. (Lukier powinien być gładki, dość gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę soku z cytryny lub wody).
  10. Lukrem posmarować babeczki i od razem posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis z książki: "Low carb, Back-Rezepte" NGV.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 9

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Muffinki kokosowe bez glutenu i laktozy Muffinki kokosowe bez glutenu i laktozy Muffinki kokosowe bez glutenu i laktozy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 1 lat temu
    Czym zastąpić mąkę kokosową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 3 lat temu
    muffinki są bardzo mokre i miękkie. Nie wiem czy tak powinno być?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    RENIA · 3 lat temu
    Przepyszne, puszyste, mniam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edi · 3 lat temu
    Pychotka 🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Bardzo smaczne muffinki:)