Muffinki bananowe z czekoladą (bezglutenowe)

8 Komentarzy
Bezglutenowe muffinki bananowe z czekoladą

Puszyste muffinki z mocno dojrzałych bananów i mąki jaglanej. Udekorowane kawałkami czekolady. Są wilgotne i mało słodkie.

https://www.youtube.com/watch?v=1e_YttNz864

Składniki na ok. 12 sztuk:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 60 g cukru
  • 100 ml maślanki, temperatura pokojowa
  • 60 ml oleju np. rzepakowego
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 220 g mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej)
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50 g czekolady (użyłam gorzkiej)

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę jaglaną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
  2. W drugiej misce zmiksować blenderem banany na puree. Dodać maślankę, olej, jajko i cukier. Wymieszać trzepaczką.
  3. Do drugiej miski wsypać składniki z pierwszej miski i wymieszać krótko trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do ok. ¾ wysokości papilotki.
  5. Czekoladę posiekać na grube kawałki i ułożyć na cieście.
  6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  7. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bezglutenowe muffinki bananowe z czekoladą Bezglutenowe muffinki bananowe z czekoladą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksolanka · 3 lat temu
    Czy ktoś próbował zamienić make jaglana na owsianą? Czy to się uda?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majka · 4 lat temu
    Wyszły bardzo fajnie mimo że troszkę mieniła przepis. Zamiast maślanki na którą moje dziecko jest uczulone dodałam kozie mleko oraz kilka mąk bezglutenowych wymieszałam że sobą bo tylko takie miałam akurat w domu. Synek i mąż zadowoleni. Będziemy używać przepisu. Dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kate · 4 lat temu
    Wyszły pyszne. Tylko zamiast maslanki dałam mleko sojowe. I mąki jaglana, owsiana i tapioka. Polałam polewa czekoladową. Mniam😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Pieką się ! ^^ ale ciasta wychodzi na więcej niż 12 sztuk. Mi wyszło 18 :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Witam. Czy mąkę jaglana mogę zastąpić maka kukurydziana bądź jęczmiena? ? Tylko takie mam w domu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Tymon · 1 lat temu
      Oczywiście
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      olwiia · 8 miesięcy temu
        oliwia mąka ryżowa, owsiana czy pszenna można tym zastąpić 😀😀😀🙃