Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
3 mocno dojrzałe banany
60 g cukru
100 ml maślanki, temperatura pokojowa
60 ml oleju np. rzepakowego
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
220 g mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej)
30 g skrobi ziemniaczanej
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g czekolady (użyłam gorzkiej)
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać mąkę jaglaną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
W drugiej misce zmiksować blenderem banany na puree. Dodać maślankę, olej, jajko i cukier. Wymieszać trzepaczką.
Do drugiej miski wsypać składniki z pierwszej miski i wymieszać krótko trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do ok. ¾ wysokości papilotki.
Czekoladę posiekać na grube kawałki i ułożyć na cieście.
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roksolanka·
5 lat temu
Czy ktoś próbował zamienić make jaglana na owsianą? Czy to się uda?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tymon·
3 lat temu
😛Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majka·
5 lat temu
Wyszły bardzo fajnie mimo że troszkę mieniła przepis. Zamiast maślanki na którą moje dziecko jest uczulone dodałam kozie mleko oraz kilka mąk bezglutenowych wymieszałam że sobą bo tylko takie miałam akurat w domu. Synek i mąż zadowoleni. Będziemy używać przepisu. Dziękuję i pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kate·
5 lat temu
Wyszły pyszne. Tylko zamiast maslanki dałam mleko sojowe. I mąki jaglana, owsiana i tapioka. Polałam polewa czekoladową. Mniam😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
5 lat temu
Pieką się ! ^^ ale ciasta wychodzi na więcej niż 12 sztuk. Mi wyszło 18 :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
5 lat temu
Witam. Czy mąkę jaglana mogę zastąpić maka kukurydziana bądź jęczmiena? ? Tylko takie mam w domu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tymon·
3 lat temu
Oczywiście
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
olwiia·
2 lat temu
oliwia mąka ryżowa, owsiana czy pszenna można tym zastąpić 😀😀😀🙃