Miękkie, puszyste babeczki z ciasta kakaowego wypełnione lekkim kremem z serka mascarpone osłodzonym masą krówkową. Babeczki udekorowane są tym samym kremem z dodatkiem bitej śmietany i ozdobione kawałkiem wafelka w czekoladzie lub batonika. Całość lekka i kremowa.
Jajka i jogurt do ciasta kakaowego powinny być ocieplone do temperatury pokojowej. Składniki na krem powinny być prosto z lodówki.
mini batoniki z karmelem i czekoladą, wafelki itp.
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kakaowe: Mleko wlać do garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i wymieszać. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać mąkę z kakao i sodą oczyszczoną. Odstawić na bok.
W drugiej miseczce wymieszać trzepaczką jogurt z jajkami i cukrem waniliowym. Dodać do garnka z mlekiem i masłem. (Mleko może być lekko ciepłe). Wymieszać trzepaczką.
Do garnka przesiać mieszankę mączną i wymieszać trzepaczką (nie za długo, tylko do połączenia się składników).
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Mnie wyszło 18 babeczek. Piekłam jedną blachę po drugiej).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu babeczki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
W chłodnych babeczkach zrobić otwór, używając do tego celu np. nożyka. Łyżeczką wyciągnąć jeszcze trochę ciasta, aby pogłębić otwór.
Przygotować krem krówkowy: Zimny serek i zimną masę krówkową przełożyć do miski i ubić przez chwilę, aż krem zgęstnieje. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzył).
Kremem napełnić babeczki.
Śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać 3 łyżki pozostałego kremu krówkowego i delikatnie połączyć łyżką. (Jeśli zdarzyłoby się, że cały krem krówkowy zostanie zużyty do wypełnienia babeczek, ubić więcej bitej śmietany tak ok. 300g i pod koniec ubijania dodać 1 łyżeczkę cukru pudru).
Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki, wyciskając śmietanę na środku babeczki. Ułożyć kawałek batonika.
Babeczki przechowywać w lodówce.
Uwaga:
Z resztek ciasta można zrobić cake popsy, albo po prostu same kulki, ala pralinki. Wystarczy ciasto pokruszyć i dodać np. trochę serka kremowego lub jeśli zostało Wam kremu z babeczek to dodać krem. Zagnieść na jednolitą masę. Nie powinna się kruszyć. Uformować kulki i obtoczyć je np. w roztopionej czekoladzie, posiekanych orzechach, posypce cukrowej lub kakao.
Przepis dziś przetestowany :)
Cudowne, smaczne, niebo w gębie.
Jedna sprawa - przepis sugeruje szt. 18, mnie z przepisu wyszło 24 szt. ! Krem z mascarpone i kajmakiem nie zsiadł się - płynny jest do samego końca, ale ma to też swój urok ;)
Polecam!
Pozdrawiam :)