Czekoladowe muffinki z niespodzianką w środku. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Sprawdzą się z pewnością na dziecięcych imprezach. Nie dość, że są czekoladowe i udekorowane kolorowymi drażami to jeszcze w środku czeka niespodzianka. Mogą to być kolorowe draże typu m&m’s, smarties, lentilki w wersji mini, normalnej lub z orzeszkiem w środku. Można również użyć innych słodyczy, które zmieszczą się w muffinie. Ja robiłam te muffinki również z żelkami w środku, umieszczając także jednego żelka na polewie.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto czekoladowe:
250 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 200 g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Mehl Farine firmy Schär)
30 g kakao
120 g cukru
2 jajka (rozmiar M)
250 ml maślanki
80 ml oleju np. rzepakowego
100 g czekolady gorzkiej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
1 łyżeczka oleju np. rzepakowego
Dodatkowo:
ok. 250 g Smarties, Lentilky, m&m’s, żelki itp.
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto czekoladowe. 100 g czekolady gorzkiej posiekać. Odstawić na bok. (Siekam w thermomixie 4s./ obr. 6).
W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, maślankę i olej. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. Wychodzi ok. 13- 14 sztuk).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Mylne może okazać się sprawdzanie muffinów patyczkiem, ponieważ można natrafić na kawałek roztopionej czekolady, który znajduje się w cieście. Można sprawdzić muffina w dwóch/ trzech miejscach).
Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
W chłodnych muffinach zrobić otwór, używając do tego celu np. dużej tylki lub nożyka. (Tylkę wcisnąć/ wkręcić w środek muffinka, wyciągnąć, a ciasto znajdujące się w tylce odstawić na bok. Można również wyciąć otwór nożykiem. Wycięte ciasto zachować).
Łyżeczką można wyciągnąć jeszcze trochę ciasta, aby pogłębić otwór.
Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wyłożyć łyżeczką na muffinki, zakrywając wycięte ciasto. Od razu udekorować słodyczami (rozmieszczając je tak, aby nie zsuwały się po polewie).