Ciasto na patyku, czyli ciepłe lody z ciasta oblane czekoladą i ozdobione posypkami cukrowymi i kolorowymi drażami. Pomysł na dziecięce przyjęcia. Takie lody z ciasta są łatwe i przyjemne do przygotowania.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ok. 18 sztuk:
Ciasto ucierane:
250 g masła
200 g cukru
5 jajek (rozmiar M)
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml wyciśniętego soku z pomarańczy (potrzebna 1 pomarańcza)
Dekoracja:
300 g czekolady (np. 100g czekolady gorzkiej, 100g mlecznej i 100g białej)
3 łyżeczki oleju rzepakowego
kolorowe posypki cukrowe
Smarties, Lentilky, m&m’s, żelki (opcjonalnie)
Dodatkowo:
drewniane patyczki do lodów
Sposób przygotowania:
Prostokątną formę do pieczenia (ok. 30x 40 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej ½ minuty). Następnie dodać powoli sok z pomarańczy. (Masa pewnie się mocno zwarzy, to od dużej ilości jajek i soku. Proszę kontynuować). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne ciasto pokroić na 18 kawałków (lub więcej, jeśli chcemy więcej mniejszych lodów. Przed pokrojeniem wyciągnęłam ciasto z formy, odwracając ją na blat do góry dnem).
W każdy kawałek ciasta wsunąć głęboko patyczek do lodów (prawie na całą długość kawałka, ale nie do końca).
Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. (Na 100g czekolady 1 łyżeczka oleju. W przypadku różnych kolorów czekolad, roztapiać je pojedynczo).
Roztopioną czekoladę rozprowadzić przy pomocy łyżeczki na każdym kawałku ciasta, pokrywając przód i boki ciasta. Odkładać na dużą deskę (lub dwie) wyłożoną papierem do pieczenia.
Od razu ułożyć kolorowe draże i posypać posypką cukrową. Pozostawić do zastygnięcia czekolady. Można wstawić do lodówki.
Witam, czyli ciasteczka - lody są pokryte czekoladą z trzech stron, tak? Ten bok, na ktorym leżą juz nie ma polewy? A czy ciasto cytrynowe sprawdziloby się tutaj?