Pyszne, puszyste drożdżówki z budyniem w środku, posypane chrupiącą kruszonką. Klasycznie z budyniem waniliowym, ale możecie ugotować dowolny budyń o wybranym smaku.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka, lekko ciepłego
70 g cukru
20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)
Nadzienie:
1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40g)
450 ml mleka
40 g cukru (jeśli budyń jest bez dodatku cukru)
Kruszonka:
50 g mąki pszennej
25 g masła, zimnego
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania:
Przygotować budyń: Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, używając tylko 450 ml mleka. Dodać cukier, jeśli budyń go nie zawiera.
Ugotowany budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).
We wgłębienia nałożyć po 1 łyżce budyniu.
Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Budyniu nie smarować).
Drożdżówki posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Witam, po jakim czasie drozdzowki robia sie "niedobre"?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Najsmaczniejsze są w dzień przygotowania. Również następnego dnia są dobre, jeśli włożymy je do woreczka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
5 lat temu
Mój wypiek
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata ·
5 lat temu
Dziękuję bardzo. Wyszły super! Narzeczony stwierdził, że lepsze niż z cukierni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
5 lat temu
Super przepis, wyszlo mi 17sztuk, zrobilam z budyniem troche z twarogiem i na ostatnia mi zabraklo to dalam dzem, kiedys zrobilam z innego przepisu i dodalam dzemu tyle co budyniu i nie szlo tego zjesc hehe ;) pozdrawiam (moje sie pieka okolo 30min, mam.piekarnik gazowy)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
5 lat temu
Czy można piec z termoobiegiem? Nie mam opcji góra-dół. Czy wtedy czas pieczenia się zmieni?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Proszę albo skrócić czas pieczenia, przypuszczam, że do ok. 15 minut, albo ustawić niższą temperaturę o 20 stopni i piec do zarumienienia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marysia·
5 lat temu
czy można np zamiast budyniu dodac dżem? zmienia się wtedy czas pieczenia? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tylko proszę nie w takiej ilości co budyniu, bo będzie przeraźliwie słodkie :^) Jeśli już to tylko trochę, na dnie wgłębienia. Czas pieczenie będzie taki sam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
5 lat temu
Pyszotka 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jagoda·
5 lat temu
Jak mam posmarowac drozdzowki przed wypiekiem jajkiem, jak to 1 jajko z przepisu wyladowalo w ciescie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Jest podane w składnikach "Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta"
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
patrycja·
5 lat temu
witam mam pytanie ile wychodzi sztuk z tego przepisu? Pilnie potrzebuję wiedzieć...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Jest podane w dwóch miejscach ;) Najszybciej jest przeglądnąć dokładnie przepis ;) Wychodzi ok. 16 sztuk.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
patrycja·
5 lat temu
o boże naprawdę zabiegana jestem! mimo wszystko dziękuję i jutro zrobię dla dzieciaków:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Oto mój wypiek 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Dziękuję za pyszny przepis... piekę w krótkim czasie już trzeci raz,moja rodzinka je uwielbia😋☺️. Fantastyczne, mięciutkie,że skórką pomarańczową genialne...smak z dzieciństwa 🤗❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
5 lat temu
Nasze drożdżówki. Dla córek bez budyniu ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ala D·
5 lat temu
Bułeczki bardzo smaczne , dzisiaj ukazał się przepis i już rano wyrastało mi ciasto wyszły przepyszne lepsze niż z cukierni.