Drożdżówki z budyniem

128 Komentarzy
Drożdżówki z budyniem

Pyszne, puszyste drożdżówki z budyniem w środku, posypane chrupiącą kruszonką. Klasycznie z budyniem waniliowym, ale możecie ugotować dowolny budyń o wybranym smaku.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40g)
  • 450 ml mleka
  • 40 g cukru (jeśli budyń jest bez dodatku cukru)

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła, zimnego
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować budyń: Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, używając tylko 450 ml mleka. Dodać cukier, jeśli budyń go nie zawiera.
  2. Ugotowany budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. W międzyczasie przygotować kruszonkę: W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
  7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
  8. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).

2

  1. We wgłębienia nałożyć po 1 łyżce budyniu.
  2. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Budyniu nie smarować).
  3. Drożdżówki posypać kruszonką.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Drożdżówki z budyniem Drożdżówki z budyniem Drożdżówki z budyniem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 miesięcy temu
    Dodałam maliny mrożone,  są pyszne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 10 miesięcy temu
    Czy jak zabrakło mąki zwykłej to można dodać ok. 100 gram pełnoziarnistej? Czy nie nadaje się?Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciekawe · 11 miesięcy temu
    czy zamiast masła można użyć oleju? Jeżeli tak to czy też 60g ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MonikA · 1 lat temu
    Wyszły mega ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia Mazurek · 1 lat temu
    Jak na moje beztalencie wyszły naprawdę pyszne 🙃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 1 lat temu
    Jak na moje beztalencie wyszły naprawdę pyszne 🙃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 1 lat temu
    Właśnie zrobiłam są przepyszne mega mięciutkie ja jeszcze dodatkowo zrobiłam z truskawkami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Czy z tego ciasta można zrobić bułeczki z budyniem w środku? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 1 lat temu
    Przed chwilą wyjęłam z piekarnika i już trzy zjadłam 😉 😁. Pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 1 lat temu
    Otóż robie już 7 raz i nikt nie narzeka że jak dla wojska podwajam objętość są przepyszne 🥰❤️😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    andrzej · 1 lat temu
    czy można dać mak gotowy z puszki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiki · 1 lat temu
    Dzień dobry :) jest nas tylko dwójka więc 16 sztuk nie przejemy :) czy jeśli podzielimy wszystkie składniki na pół drożdżówki również wyjdą? Dziękuję. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dita · 1 lat temu
    Wyszły przepychota 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sebastian · 1 lat temu
    Robię tylko z kruszonką. Dzieciaki zachwycone. Żona narzeka, że przeze mnie nie schudnie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena Gałka · 1 lat temu
    Mam pytanie. Zrobiłam wczoraj bileczki z budyniem są pyszne ale po 6 godzinach są gumowate dlaczego, chociaż w smaku super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rudix79 · 1 lat temu
    Piekłam.po raz 2 dodałam truskawczke są pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 1 lat temu
    Pyszne i proste. Będę wracać do tego przepisu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata Renia · 1 lat temu
    Zrobiłam i ja 😁 Dziękuję za przepis 🥰 są pyszne 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Wyszły  by pięknie gdyby nie to że spaliły się od spodu. Nie wiem , może to wina piekarnika gazowego.