Miękkie, puszyste drożdżówki z kawałkami czekolady. Pyszne na drugie śniadanie, podwieczorek, do kawy lub mleka.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
230 ml mleka, lekko ciepłego
70 g cukru
20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej (polecam typ 550)
80 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
Dodatkowo:
100 g kropelek czekoladowych (groszku) lub posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodać kropelki czekoladowe i chwilę zagnieść.
Z ciasta odrywać kawałki ważące po ok. 85 g i uformować bułeczki. (Wychodzi ok. 12 bułeczek).
Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C, grzałka góra- dół.
Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników na ciasto (tj. mleko, cukier, jajko, miękkie masło, szczyptę soli) i zagnieść ciasto.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
1 lat temu
Wyszły piękne ale nie wiem jaki mają smak, jeszcze gorące
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
2 lat temu
Extra przepis, bardzo szybko się wyrabia a jeszcze szybciej zjada. Zapisuje w kajecie i polecam jak najbardziej. Niebo w gębie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
Dzięki za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oskar·
2 lat temu
Cudowny przepis - bułeczki proste do wykonania, ciasto wychodzi idealne, a efekt końcowy jest przepyszny. Dokładnie takie chcialam uzyskać - zapisuję i będę wracać do tych bułeczek nieraz 😊.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
3 lat temu
Moje ciasto na bulki bylo bardzo rzadkie niby wszystko wg przepisu ale buleczki kleily sie do rak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
3 lat temu
Bułeczki wyszły super, przepis bardzo prostyPrzyznam, że chciałam uzyskac dokładnie takie, jakie są w sprzedaży gotowe(stądtenkształt)ale to chyba niemożliwe-tamte da nafaszerowane chemią Mimo wszystko są pyszne,polecam przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
Pyszne znikły w mgnieniu oka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pati·
3 lat temu
Są Oki 👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
zuza·
4 lat temu
ile takie coś ma kalorii?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
4 lat temu
A mi ciasto nie wyrosło .Pierwszy raz w życiu 😱.A dzieci tak czekały na bułeczki .Nie wiem co zrobiłam żle 🤷🏼♀️.Jutro spróbuje kolejny raz tylko teraz ze świeżymi drożdżami bo dzis użyłam suchych .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
pauli·
4 lat temu
Nasz pierwsze 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
pauli·
4 lat temu
I po upieczeniu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
U mnie wyszło 16szt. Pierwszy raz robiłam. :D Źle odmierzyłam i pierwsze, mniejsze są posypane CHIA i 8 z żurawiną w środku.Pycha. (ok)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiki·
4 lat temu
Przepyszne, robiłam pierwszy raz. Wszyscy byli zachwyceni. Dzisiaj pieką się drugie ✋❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
panna Anna·
4 lat temu
Potwierdzam, przepis i wykonanie - proste i przyjemne. Niby mało ciasta a bułeczki prawie by mi wyskoczyły z formy ;-) A 15min w moim piekarniku było wystarczające. To moje pierwsze wykonanie bułeczek. Muszę popracować jedynie nad kształtem, bo ciasto trochę nieposłuszne (fail) tymbardziej jak już wyrośnie. Polecam! (nod) (ok)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia ·
4 lat temu
Wyszły super
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
5 lat temu
Polecam każdemu laikowi, przepis mega łatwy i wykonanie również, wyszły wybornie !!! Super!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irena·
5 lat temu
Bułeczki zrobiłam dzisiaj . Wyszły pyszne. Przepis i wykonanie bardzo proste.