Miękkie, puszyste drożdżówki z kawałkami czekolady. Pyszne na drugie śniadanie, podwieczorek, do kawy lub mleka.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
230 ml mleka, lekko ciepłego
70 g cukru
20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej (polecam typ 550)
80 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
Dodatkowo:
100 g kropelek czekoladowych (groszku) lub posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodać kropelki czekoladowe i chwilę zagnieść.
Z ciasta odrywać kawałki ważące po ok. 85 g i uformować bułeczki. (Wychodzi ok. 12 bułeczek).
Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C, grzałka góra- dół.
Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników na ciasto (tj. mleko, cukier, jajko, miękkie masło, szczyptę soli) i zagnieść ciasto.
Cudowny przepis - bułeczki proste do wykonania, ciasto wychodzi idealne, a efekt końcowy jest przepyszny. Dokładnie takie chcialam uzyskać - zapisuję i będę wracać do tych bułeczek nieraz 😊.
Bułeczki wyszły super, przepis bardzo prostyPrzyznam, że chciałam uzyskac dokładnie takie, jakie są w sprzedaży gotowe(stądtenkształt)ale to chyba niemożliwe-tamte da nafaszerowane chemią Mimo wszystko są pyszne,polecam przepis
A mi ciasto nie wyrosło .Pierwszy raz w życiu 😱.A dzieci tak czekały na bułeczki .Nie wiem co zrobiłam żle 🤷🏼♀️.Jutro spróbuje kolejny raz tylko teraz ze świeżymi drożdżami bo dzis użyłam suchych .
Potwierdzam, przepis i wykonanie - proste i przyjemne. Niby mało ciasta a bułeczki prawie by mi wyskoczyły z formy ;-) A 15min w moim piekarniku było wystarczające. To moje pierwsze wykonanie bułeczek. Muszę popracować jedynie nad kształtem, bo ciasto trochę nieposłuszne (fail) tymbardziej jak już wyrośnie. Polecam! (nod) (ok)