Bułeczki drożdżowe z czekoladą

20 Komentarzy
Bułeczki drożdżowe z czekoladą

Miękkie, puszyste drożdżówki z kawałkami czekolady. Pyszne na drugie śniadanie, podwieczorek, do kawy lub mleka.

Składniki na ok. 12 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 230 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej (polecam typ 550)
  • 80 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 100 g kropelek czekoladowych (groszku) lub posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Do wyrośniętego ciasta dodać kropelki czekoladowe i chwilę zagnieść.
  5. Z ciasta odrywać kawałki ważące po ok. 85 g i uformować bułeczki. (Wychodzi ok. 12 bułeczek).
  6. Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.
  8. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C, grzałka góra- dół.
  9. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników na ciasto (tj. mleko, cukier, jajko, miękkie masło, szczyptę soli) i zagnieść ciasto.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bułeczki drożdżowe z czekoladą Bułeczki drożdżowe z czekoladą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 miesięcy temu
    Wyszły piękne ale nie wiem jaki mają smak, jeszcze gorące 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 1 lat temu
    Extra przepis, bardzo szybko się wyrabia a jeszcze szybciej zjada. Zapisuje w kajecie i polecam jak najbardziej. Niebo w gębie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Dzięki za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oskar · 1 lat temu
    Cudowny przepis - bułeczki proste do wykonania, ciasto wychodzi idealne, a efekt końcowy jest przepyszny. Dokładnie takie chcialam uzyskać - zapisuję i będę wracać do tych bułeczek nieraz 😊.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 1 lat temu
    Moje ciasto na bulki bylo bardzo rzadkie niby wszystko wg przepisu ale buleczki kleily sie do rak 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Bułeczki wyszły super, przepis bardzo prostyPrzyznam, że chciałam uzyskac dokładnie takie, jakie są w sprzedaży gotowe(stądtenkształt)ale to chyba niemożliwe-tamte da nafaszerowane chemią Mimo wszystko są pyszne,polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Pyszne znikły w mgnieniu oka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 2 lat temu
    Są Oki 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zuza · 2 lat temu
    ile takie coś ma kalorii?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    A mi ciasto nie wyrosło .Pierwszy raz w życiu 😱.A dzieci tak czekały na bułeczki .Nie wiem co zrobiłam żle 🤷🏼‍♀️.Jutro spróbuje kolejny raz tylko teraz ze świeżymi drożdżami bo dzis użyłam suchych .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pauli · 3 lat temu
    Nasz pierwsze 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    U mnie wyszło 16szt. Pierwszy raz robiłam. :D Źle odmierzyłam i pierwsze, mniejsze są posypane CHIA i 8 z żurawiną w środku.Pycha. (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiki · 3 lat temu
    Przepyszne, robiłam pierwszy raz. Wszyscy byli zachwyceni. Dzisiaj pieką się drugie ✋❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    panna Anna · 3 lat temu
    Potwierdzam, przepis i wykonanie - proste i przyjemne. Niby mało ciasta a bułeczki prawie by mi wyskoczyły z formy ;-) A 15min w moim piekarniku było wystarczające. To moje pierwsze wykonanie bułeczek. Muszę popracować jedynie nad kształtem, bo ciasto trochę nieposłuszne (fail) tymbardziej jak już wyrośnie. Polecam! (nod) (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Wyszły super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Polecam każdemu laikowi, przepis mega łatwy i wykonanie również, wyszły wybornie !!! Super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena · 3 lat temu
    Bułeczki zrobiłam dzisiaj . Wyszły pyszne. Przepis i wykonanie bardzo proste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnes Agnieszka · 4 lat temu
    Smacznie wyglądają te bułeczki.