Drożdżówki z serem twarogiem, dwukrotnie zakręcone. Smak dzieciństwa :) Miękkie, puszyste, z nutą cytrynową. Do przygotowania drożdżówek polecam tylko polski, klasyczny twaróg. Ewentualnie myślę, że mógłby być również twarożek "Mój ulubiony", bo jest gęsty. Każdy inny ser będzie za rzadki. Drożdżówki są duże. Chciałam je zrobić podłużne i zakręcić dwukrotnie, aby przypominały te, jakie jadłam w dzieciństwie. Gotowe można spokojnie przekroić wszerz na pół i otrzymamy dwa razy więcej porcji ;)
Jeśli nie zjecie drożdżówek w jeden dzień, to można je włożyć do worka i na drugi dzień będą dalej miękkie i smaczne.
Składniki na 8 dużych drożdżówek:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka, lekko ciepłego
70 g cukru
20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
skórka starta z cytryny (opcjonalnie)
Masa serowa:
500 g twarogu (użyłam twarogu półtłustego Piątnica)
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować masę serową: Twaróg, cukier, cukier waniliowy i żółtka zmiksować blenderem. (Twarogu nie trzeba mielić, ale można jak chcecie. Można go zmiksować blenderem, żeby był w miarę gładki lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x 50cm (lub węższy, a dłuższy. Wtedy drożdżówki będą krótsze).
Wzdłuż dłuższego boku rozsmarować na jednej połowie masę serową.
Przykryć drugą połową ciasta i skleić brzeg, wzdłuż dłuższego boku. (Krótszego boku nie trzeba sklejać).
Pociąć nożem na paski o szerokości ok. 6 cm.
Każdy pasek skręcić dwukrotnie. Drożdżówki ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż drożdżówki ładnie się zarumienią.
Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z sokiem z połowy cytryny na gładką masę. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać więcej soku z cytryny lub odrobinę wody). Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych drożdżówkach.
Uwagi:
1 szklanka= 250ml
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.
Robię te drożdżówki któryś raz z rzędu 🙆😍 są wprost rewelacyjne 👍, chcę podkreślić że nigdy nie zabierałam się za pieczenie uważałam że nie potrafię 🤣.Natrafiłam na tą fantastyczną stronę z przepisami i wszystko jest prosto opisane i pokazane. Teraz przynajmniej raz w tygodniu coś piekę 🥯🥐🍞..i robię to z uśmiechem na twarzy. Rodzinka zachwycona . Dziękuję za tak fantastycznie przepisy przebijają wszystkie.👍🤭Pozdrawiamy z Niemiec🤗❤️
Bułeczki pierwsza klasa! Nauczona doświadczeniem, że drożdżówki z makiem z Pani przepisu były pyszne, zrobiłam z podwójnej porcji. Polecam serdecznie! (ok)